2. tithi – Šukla Dvitja
Čandra ili Mjesec u nakšatri Rohini

Priroda današnjeg dana je “mentalni preokret”.

Kad postanemo svjesni negativnog obrasca i odlučimo ga se osloboditi, trebali bismo ostati uravnoteženi kako bismo izbjegli njegovo ponavljanje. Povratku u stare obrasce razmišljanja i ponašanja najpodložniji smo kada nas negativnost izbaci iz ravnoteže.

Jedan od najboljih načina uspostavljanja ravnoteže u životu jest svakodnevno uklanjanje negativnosti putem onoga što nazivamo mentalni preokret. Zamijenimo li negativne misli i vjerovanja pozitivnima, svjesno ćemo reprogramirati svoj podsvijesni um. Kad steknemo naviku odbacivanja negativnosti te njihova nadomještanja pozitivnim mislima i vjerovanjima, lakše ćemo rješavati probleme i napredovati u životu.

Ako svojem podsvjesnom umu svjesno ne naredimo da promijeni stare, negativne podatke koji su u njemu pohranjeni, oni će ondje zauvijek ostati pohranjeni, a mi ćemo ponavljati iste negativne obrasce koji za sobom opetovano povlače negativne postupke i posljedice. Nije li strašno pomisliti da je naše nezadovoljstvo posljedica loše navike?

Prihvatimo se takvima kakvi jesmo, ali ne dopustimo da negativne misli i samokritika crpe našu energiju i uništavaju naše samopouzdanje. Budimo strpljivi i tolerantni prema sebi te usvojimo pozitivan rječnik za unutarnje dijaloge. Obratimo pozornost na način na koji razgovaramo sa samim sobom i izvedimo mentalni preokret, negativno promijenimo u pozitivno. Kad god pomislimo: “Ne mogu, recimo “Mogu”, a kad pomislimo: “Ne znam”, zaustavimo se i pomislimo: “Znam”.

Kad god osjetimo negativnu emociju ili počnemo djelovati na temelju negativne emocije, zaustavimo se i razmislimo kako možemo izvesti emocionalni preokret. Ako smo frustrirani, pretvorimo frustraciju u strpljenje. Kada osjetimo ljutnju, pretvorimo je u osjećaj smirenosti i prihvaćanja.

Na taj način uspjeti ćemo promijeniti negativne obrasce koji nas sputavaju i koji privlače u naše živote različite vrste negativnosti.
Zauzvrat u život će nam započeti dolaziti pozitivni ljudi i događaji jer smo promijenili sebe!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com