1. tithi – Krišna Pratipada

Čandra ili Mjesec u nakšatri Ašvini

Priroda današnjeg dana je “budimo prazni”.

Jednom je jedan profesor došao posjetiti Zen učitelja te mu rekao: “Dobar dan, ja se zovem dr. Smith, ja sam professor i doktor, ja se bavim s tim i tim itd.” Ja bih želio naučiti Budizam.

Učitelj mu je odgovorio: “Izvoli sjesti. Da li želiš šalicu čaja? Da hvala”, odgovorio je profesor. Zen učitelj je počeo izlijevati čaj u šalicu ali kada je šalica bila puna on nije prestao već je i dalje nastavio izlijevati. Dr. Smith je uzviknuo: “Hej stani, šalica je prepunjenja”. Tada je učitelj odgovorio: “Točno, ti si došao kod mene sa prepunom šalicom. Kako ti onda mogu išta dati? Ako ne dođeš kod mene prazan ništa nećeš moći primiti”.

Svi mi živimo svoje živote misleći, ja sam Mario, živim u Zagrebu, bavim se s tim i tim, posjedujem ta i ta znanja. No, sve te etikete odvajaju nas od naše istinske prirode. No, ako smo se odvojili od svoje istinske prirode tada možemo samo patiti. Mi moramo otkriti da nismo samo ovo fizičko tijelo, da mi nismo ove etikete, da se ne možemo svesti na broj bankovnog računa, oiba, jmbg –a i sličnih stvari.

Moramo spoznati svoju pravu duhovnu prirodu. Samo znanje nam neće uvijek biti na pomoći jer nam je potrebno i praktično iskustvo tog znanja. Zrno prakse i iskustva bolje je od vagona pročitanih knjiga.

Danas je dobar dan da ispraznimo svoje šalice!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

Prethodna objavaIsplazite jezik i provjerite stanje svog organizma
Slijedeća objavaSluga
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here