2. tithi – Šukla Dvitja
Čandra ili Mjesec u nakšatri Revati

Priroda današnjeg dana je “zaglavljenost”.

Nedavno sam imao djevojku na jyotishu koja se nalazi u stanju zaglavljenosti. Godinama ne može ostvariti ljubavnu i partnersku vezu, često se osvrčući na zadnju, davno završenu ljubavnu vezu, pitajući me da li se ona može obnoviti. Također, i ostala životna područja su blokirana, a u kominikaciji sa mnom često govori riječi poput: “stalno isto, ništa se ne mijenja, osjećam se zaglavljeno”. Pa što se ovdje dogodilo? Pogledam njezino planetarno razdoblje, nije tako loše, nema nekog većeg razloga da se to događa. Zar je jyotish netočan?

Zapravo, radi se o tome da se neki od nas opiru karmičkim izazovima i čiščenjima. Kada krenu čiščenja i problemi mi ostanemo “smrznuti “ želeći zadržati staro stanje stvari, ali kozmički zakoni nam govore da to nije moguće. Ako na probleme odgovaramo sa svojim egom, ako mislimo da smo mi jedino u pravu, da su nas drugi povrijedili i da su oni krivi za naše probleme mi blokiramo energije u nama, opiremo se učenju i u takvoj energetskoj blokadi ostajemo zaglavljeni. To može trajati godinama, toliko dugo dok ne osvijestimo u čemu smo pogriješili i što pogrešno radimo. Ako odbacujemo ljubav prema sebi, prema bližnjima a u krajnjem slučaju i prema Bogu, mi tada podrivamo temelje svojeg života. Ostajemo začahureni u starim ranama i povredama, spavamo kao “Trnoružica” dok ju ne poljubi princ. Mi spavamo dok se u nama nešto ne prelomi, te se jednog dana probudimo.

Zato moramo transformirati stare obrasce mišljenja jer oni privlače sve ono stare, uvijek slične situacije i ljude.

Trebamo početi više raditi na sebi, redovno se držati svoje duhovne prakse. To je jedini izlaz iz stanja zaglavljenosti. Nikakvo pozitivno razdoblje nas iz toga neće izvući ako sami to ne učinimo!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com