1. tithi – Krišna Pratipat

Čandra ili Mjesec u nakšatri Šravana

Priroda današnjeg dana je “kontrolirajmo svoj um”.

U Bhagavad giti stoji: “Onima koji ga ne mogu kontrolirati um se pretvara u neprijatelja”.

Tajna je u tome da svome umu trebamo redovito postavljati pitanja, koja bi trebala zvučati: “Vidim li nešto što volim? Koliko stvari koje volim mogu vidjeti? Vidim li nešto što me oduševljava? Vidim li nešto prema čemu osjećam ljubav? Mogu li čuti nešto što volim?”

Što više pitanja možemo postaviti, to ćemo više uspijevati kontrolirati svoj um. Naš će um tada surađivati s nama i radit će ono što mi želimo, umjesto da radi protiv nas.

Ako ga ne kontroliramo, um se ponekad može oteti kontroli poput teretnog vlaka koji juri niz planinu bez strojovođe. Mi smo strojovođe vlastita uma, stoga preuzmimo kontrolu i zaokupimo ga svojim uputama, govoreći mu što da radi. On može krenuti vlastitim putem samo ako mu ne govorimo što treba raditi.

Ipak, treba shvatiti da je naš um moćan i veličanstven instrument kojim se možemo koristiti, ali ga moramo kontrolirati. Ne dopustimo mu da nas ometa svojim nekontroliranim mislima, nego ga navedimo da nam pomogne u pružanju ljubavi. Kada ga uspijemo usredotočiti na ljubav cijeli naš život iz temelja će se promijeniti.

Danas je dobar za da započnemo uvježbavati svoj um!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

Prethodna objavaAyurveda – Kapha doša i kako ju vratiti u ravnotežu
Slijedeća objavaAyurveda – Pitta doša i kako ju vratiti u ravnotežu
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here