8. tithi – Krišna Aštami
Čandra ili Mjesec u nakšatri Svati

Priroda današenjeg dana je “Kako stupiti u dodir sa stvarnošću?”

Promatrajmo sve što je u nama i izvan nas i kada nam se nešto desi, gledajmo to kao da se događa nekom drugom, bez komentara, prosuđivanja, stavova, mišljenja, bez pokušaja da to promijenimo, samo da shvatimo. Kada to učinimo, uvidjet ćemo da se postepeno distanciramo i ne poistovjećujemo sa sobom, sa uslovljenim “ja”.

Sveta Tereza Avilska kaže da joj je pred kraj života podarena izuzetna milost. Ona svakako ne upotrebljava neki moderni izraz, ali u suštini govori baš o distanciranju od same sebe.

Ako netko boluje od raka a mi ga ne poznajemo, nismo naročito dirnuti. Ako smo nadahnuti ljubavlju i osjetljivošću mogli bi mu pružiti ruku, ali sa emotivne točke gledišta nismo dirnuti. Ako netko treba položiti neki ispit, to nas se ne dotiče. Možemo samo reći sa distance: “Što više brineš, to gore po tebe. Zašto ne napraviš pauzu…..itd”.

Ali kada mi trebamo položiti neki ispit, stvari stoje sasvim drugačije. To je zato što se poistovjećiujemo sami sa sobom – sa svojom obitelji, svojom zemljom, svojom imovinom, svojim tijelom, sa svojim lažnim ja. Evo što znači izgubiti sebe, negirati sebe, umrijeti u sebi.

Izuzetno je važno ako hoćemo da se probudimo, da se posvetimo “samopromatranju”. Budimo svjesni onoga što govorimo, onoga što radimo, onoga što mislimo, budimo svjesni svih svojih akcija, svojih želja i motiva. Nesvjestan život nije vrijedan da bude proživljen, nesvjestan život je mehanički život, on nije ljudski, već programiran, uslovljen. U takvom životu slični smo kamenu ili kladi.

Danas je dobar da za buđenje i za suočavanje s istinskom stvarnošću!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

Prethodna objavaZašto koristiti C vitamin iz prirodnog izvora?
Slijedeća objavaRadovi čizmi ili radovićizmi
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.