9. tithi – Krišna Navami
Čandra ili Mjesec u nakšatri Višaka

Priroda današnjeg dana je “zavisnost”.

Mi nikada ne osjećamo patnju kada izgubimo nešto čemu smo dali slobodu, što nikada nismo pokušali posjedovati. Patnja je simptom činjenice da smo uslovili svoju sreću povezavši je s nekim ili nečim, barem do određene mjere.

Ne tvrdimo da naše uslovljeno “ja” uvijek upada u uobičajene šeme. To zavisi od načina na koji smo uslovljeni. Postavlja se pitanje da li je normalno živjeti život u kojem smo potpuno sami i ne zavisimo ni od koga.

Svi mi zavisimo od drugih u mnogim stvarima. Zavisimo od liječnika, zubara, pekara, trgovca u obližnjem dućanu itd. Organizirali smo društvo na ovaj način i dajemo različite funkcije različitim ljudima za dobrobit svakoga, da bismo bolje i efikasnije živjeli ili se bar nadamo da je tako.

Međutim ako govorimo o psihološkoj zavisnosti od druge osobe ili emotivnoj zavisnosti od nekoga, što to podrazumjeva? To znači zavisiti od drugog ljudskog bića da bi se stiglo do vlastite sreće. Ako to radimo, slijedeće što ćemo napraviti svjesno ili nesvjesno biti će zahtjev da druge osobe doprinesu našoj sreći. Zatim dolazimo i do stupnja kada ćemo se morati suočiti sa strahom od gubitka ili da budemo odbačeni.

Da li nam to treba? Razmislimo danas o tome.

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

Prethodna objavaPrvi zeleni neboderi u svijetu
Slijedeća objavaLjekovite biljke – Kamilica
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here