11. tithi – Krišna Ekadaši
Čandra ili Mjesec u nakšatri Đješta

Priroda današnjeg dana su “Zakoni dvaju svjetova”.

Kao što znamo, postoji materijalni svijet, vidljivi svijet, svijet ljudskih bića i nevidljivi svijet. Oba svijeta imaju svoje zakone koji se prilično razlikuju. U vidljivom svijetu vrijede ljudski zakoni, a u nevidljivom svijetu na djelu su univerzalni zakoni. Ljudski su nam zakoni poznati jer živimo s njima. Oni nas ograničavaju; osmišljeni su tako da nas drže pod nadzorom i obuzdavaju. S druge strane, univerzalni zakoni otkrivaju svijet beskonačnih mogučnosti. Duhovno razvijeni ljudi razumiju univerzalne zakone i žive u skladu s njima.

Ljudska su bića toga svjesna već stoljećima, a njihove priče i mitovi odražavau potrebu za razumijevanjem razlike između dviju razina postojanja.

Bog je rekao da je svijet savršeno skladan i spokojan, no, svijet u kojemu danas živimo nije nimalo skladan i spokojan. Za to ne možemo optužiti Boga već čovjeka. Spokoj i sklad univerzalnih zakona odbacili smo radi ljudskih zakona proizašlih iz ega i emocija. Trebali bismo živjeti sa spoznajom da je iznad zemaljskih zakona još jedan elemenat: božanska inteligencija. Svrha našeg života u materijalnom svijetu jest upoznavanje duhovnog svijeta, neprestana komunikacija s Bogom putem misli te spoznavanje više duhovne inteligencije duhovnog svijeta!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

Prethodna objavaOblak zaborava
Slijedeća objavaSacinandana Swami
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here