12. tithi – Krišna Dvadaši
Čandra ili Mjesec u nakšatri Mul

Priroda današnjeg dana je “dvostrukost uma”.

“Um je mjesto samo za sebe, i u sebi samome, može načiniti od pakla raj i od raja pakao” – John Milton, Izgubljeni raj

Pogledajmo na trenutak ovu zanimljivu sliku. Sada zatvorimo oči i pokušajmo je zapamtiti. Vidimo li mnogo malih anđela koji plešu po tamnom nebu? Ili vidimo mnogo crnih đavola koji se nalaze u sjajnom bijelom prostoru pakla? U ovoj iluziji umjetnika Eschera obje su perspektive jednako moguće. Jednom kada postanemo svjesni kongruencije dobra i zla, ne možemo vidjeti samo jedno.

Tri psihološke istine izranjaju iz Escherove slike. Prvo, svijet je ispunjen i dobrom i zlom – bio je, jest i uvijek će biti. Drugo, granica između dobra i zla je propusna i nejasna. I treće, moguće je da anđeli postanu đavoli i, možda teže za shvatiti da đavoli postanu anđeli.

Možda nas ova slika podsjeća na krajnju preobrazbu iz dobra u zlo, metarmofozu Lucifera u Sotonu. Lucifer, “nositelj svjetla” bio je Božji anđeo – miljenik sve dok nije doveo u pitanje Božji autoritet zbog čega je bačen u pakao zajedno sa svojom skupinom palih anđela. “Bolje je vladati u paklu, nego služiti na nebu”- smatrao je Lucifer.
Pa, kako se kome svidi!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

Prethodna objavaVegetarijanstvo u religijama svijeta – Hinduizam
Slijedeća objavaLjekovita moć jabuke
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.