11. tithi – Šukla Ekadaši
Čandra ili Mjesec u nakšatri Punarvasu

Priroda današnjeg dana je “karmičko čiščenje”.

Svatko od nas u svojem životu prolazi kroz određena karmička čiščenja. Ona u svakom slučaju nisu ugodna ali su korisna za našu vječnu dušu. Možemo razlikovati nekoliko nivoa čiščenja. Najosnovnije je čiščenje na nivou fizičkog tijela koje se odigrava putem bolesti. Zatim slijedi čišnjenje na nivou duha ili uma što se manifestira kroz različite svakodnevne probleme, nevolje, nezgodne situacije i slč. Slijedeći viši nivo čiščenja je uvreda od voljene osobe npr. od našeg bračnog partnera. Tu se već suočavamo sa velikom snagom karmičkog pročišćenja jer su na tom nivou uključene naše emocije a posebno naš ranjivi ego. Slijedeći nivo čiščenja ide direktno na našu dušu. Tada osjećamo da je nešto “odvratno na našoj duši”. To se može manifestirati kroz osjećaje da se sami sebe gadimo, da ne želimo prihvatiti niti sebe niti svoj život pa se čak mogu javiti i misli da želimo učiniti samoubojsvo. To se zove i “crna noć duše”.

Ritmovi dolaska karmičkih pročišćenja mogu se dosta lako prepoznati, mada sve ovisi o našoj svjesnosti kako ćemo ih prepoznati.

Karmičko čišćenje može krenuti sa običnim glavoboljama tijekom par dana, tada ubrzo doživimo neku nelagodu na poslu ili od svojeg prijatelja. Nakon par dana započinju problemi u kući sa partnerom ili s djecom i tada se počinjemo osjećati dosta jadno. Što učiniti kada krenu takva čiščenja? Treba se samo prepustiti, ne sukobljavati se, ne opirati se čiščenjima koja žele uvesti neke promjene u naš život. Preporučljivo je pojačati svoju duhovnu praksu, recimo putem meditacije. Svatko od nas prolazi kroz ove periode, neki od nas češće a neki od nas rjeđe. Dobra metoda prepoznavanja karmičkih čišćenja je analiza jyotish horoskopa.

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com