52
Priča o Sarah Behie je jedna od rijetkih, ali nažalost vrlo stvarnih priča o štetnosti nekih cjepiva. Njezin se život nakon primanja cjepiva protiv gripe pretvorio u noćnu moru i ona sada treba pomoć da bi se odjenula ili jela. U dobi od 20 godina, Sarah je počela osjećati simptome gotovo tri tjedna nakon što je primila cjepivo protiv gripe. Njena medicinska sestra je izvijestila kako su joj koljena, ruke i udovi počeli oslabljivati. Kako su dani prolazili, bol i slabost su se povećavali, a ubrzo nakon toga Sarah je dobila zastrašujuću dijagnozu – razvila je Guillain-Barre sindrom, po život opasan polineuropatijski poremećaj koji utječe na periferni živčani sustav.

Posljednje 4 godine, Sarah se, skupa sa svojim odvjetnikom, bori protiv golemog i bespoštednog sustava, kako bi dokazali da uzrok njezine bolesti nije ništa drugo već cjepivo protiv gripe koje je dobila u listopadu 2010.

Kraj četverogodišnje bitke

‘Dobra vijest’ je objavljena prošlog tjedna nakon što su odvjetnici Lawrence Cohan i David Carney iz Philadelphie najavili dogovorenu nagodbu za Sarah koja će dobiti do 11,6 milijuna dolara za plaćanje liječenja.

Nagodba, koju plaća porezno financirani National Vaccine Injury Compensation program, također će isplatiti Sarah više od milijun dolara za izgubljene plaće, bol, patnju i druge zdravstvene troškove. Carney je rekao kako će novac omogućiti Sari nastavak liječenja u rehabilitacijskom centru Good Shepherd.

“Postoji nada da će se ona biti u mogućnosti vratiti kući u jednom trenutku, ali to nije u planu u bliskoj budućnosti”, rekao je Carney.

Iako se Sarin slučaj može smatrati rijetkim (1-2 slučajeva na milijun cjepiva), on ipak stoji kao veliki primjer rizika povezanih s cjepivima.

Činjenice su u njezinom slučaju bile jasne, prenosi Carney. Sarah je bila zdrava, radno sposobna osoba. Njeni se simptomi uklapaju u vremenski okvir opisan u medicinskoj literaturi za slučajeve Guillain-Barre sindroma uzrokovanog cijepljenjem protiv gripe; i nema drugog objašnjenja za njezinu bolest.

“Vlada ogorčeno osporava ovakve slučajeve. Vrlo ih često ne priznaje.”, rekao je Carney.

52
Doživotna borba

Sarin se slučaj može riješiti na sudu, ali njezin invaliditet ostaje do s njom kraja života. Jedno pitanje koje se često čuje u kontekstu sigurnosti cjepiva je, “Da li prednosti nadmašuju rizike?” U Sarinom slučaju, zajedno s mnoštvom drugih koji su postali žrtve ozljeda uzrokovanih cjepivima, očito ne.

collective-evolution.com