Hranu bez začina teško možemo zamisliti. Osim što hrani daju poseban okus, začini se oduvijek koriste i kao prirodni lijek protiv raznih bolesti. Oni hranu čine ukusnijom i drugačijom, ali začini imaju i hranjiva i ljekovita svojstva koja su dobra za naše zdravlje. Osim toga, poznato je da se začini oduvijek koriste kao lijek zbog svojih korisnih učinaka na ljudsko zdravlje.

Evo nekoliko dobrih strana omiljenih začina:

Cimet

Ovaj poseban začin štiti od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Jedno je istraživanje pokazalo da, kao ni češnjak snižava razinu kolesterola, triglicerida i glukoze u krvi.

Klinčić

Ulje klinčića je poznato kao odličan lijek za zubobolju jer njegova antiseptička svojstva izvrsno ispiru zube. Glavni sastojak ovog ulja je eugenol koji ima anti-upalni učinak i može ublažiti bol uzrokovanu artritisom. Klinčić je izvrstan i za regulaciju probave.

Đumbir

Ovaj super začin također smiruje probavu, sadrži antioksidanse, štiti od bolesti, a izvrstan je lijek protiv mučnine uzrokovane morskom bolešću, trudnoćom i mamurlukom.

Čili

Ne samo da našu hranu čini ljućom, čili je izvrstan i za bolne zglobove. Osim toga, istraživanja pokazuju da sastojak čilija kapsaicin ima anti-upalno djelovanje te smiruje oticanje i bol.

http://avadhuta.hr/zanimljivosti/858/dobre-strane-omiljenih-zacina

 

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here