Foto: pixabay.com

Postoje tisuće recenziranih studija koje su izašle i nastavljaju se pojavljivati, iznoseći neke alarmantne činjenice o našim omiljenim uređajima poput mobitela, tableta, o upotrebi Wi-Fi (Wi-Fi radijacija) i o još mnogo toga.

Uvijek govori dobro o drugima…
Ali glavni fokus u zadnje vrijeme čini se da je na WiFi i mobitelima, budući da su brojne zemlje širom svijeta postavile stroge granice u pogledu korištenja WiFi i mobitela oko djece u školama.

Uzmimo za primjer Francusku koja je 2015. donijela zakon kojim se zabranjuje WiFi u svim vrtićima. Osim toga, zakon navodi da Wi-Fi mora biti isključen u svim osnovnim školama kada nije u upotrebi. Ako je moguće, poželjna je ožičena veza. Kada je riječ o mobilnim telefonima u Francuskoj, svi oglasi moraju preporučiti slušalice kako bi smanjili izloženost mozga zračenju. Nadalje, oglasi koji usmjeravaju uporabu mobitela prema maloj djeci zabranjeni su.

Nije to samo zabrinutost za djecu, francuska Nacionalna biblioteka i mnogi drugi u Parizu, zajedno s nekoliko sveučilišta, potpuno su uklonili sve Wi-Fi mreže, a također je zabranjena u mnogim općinskim zgradama. Možete li to vjerovati? Na temelju svojih istraživanja, zdravstvene vlasti u Francuskoj govore „Ne“  Wi-Fi i mobitelima.

Možete pristupiti stotinama znanstvenih radova i pročitati više OVDJE, samo kliknite na odjeljak za znanost i ispod svakog naslova postoje linkovi koji vode izravno na istraživanje. Ako kliknete na padajući izbornik, pojavit će se popis znanstvenih referenci kao dokumentacije.

Ti nisi ovo tijelo…

Ostale zemlje su: Belgija, Španjolska, Izrael, Australija, Italija, Švicarska, Njemačka, Austrija, Indija, Finska, Cipar i druge.

Namibijska revizija o atomskoj energiji jasno navodi da sadašnji tzv. “sigurnosni” standardi ne štite građane od dugoročnih učinaka na zdravlje, te da smjernice koje reguliraju njihovu upotrebu ne jamče odgovarajuću zaštitu od posljedica dugotrajne izloženosti, piše Collective evolution.

Popis nastavlja, a svi od njih imaju različite razine i stupnjeve ograničenja i zabrane.

Pa zašto se još ništa nije dogodilo u Sjevernoj Americi? Vratit ćemo se na to malo kasnije.

Znanost

Te zemlje ne zabranjuju Wi-Fi bez razloga. Znanost je sasvim jasna i govori za sebe. Postoje tisuće pregledanih recenziranih studija koje pokazuju mnoge probleme, poveznice s rakom i još mnogo toga. I to osobito vrijedi za djecu jer koštana srž djetetove glave apsorbira 10 puta više zračenja od odrasle osobe.

77

Lijevo – prije korištenja mobitela/Desno – Poslije 15 minuta korištenja mobitela

Veze na studije mogu se pronaći ispod kasnije u članku.

Iznad ćete vidjeti sliku iz studije koju je objavio dr. Om Gandhi sa Sveučilišta u Utahu 1996. godine (IEEE Publication). Evo još jedne od njegovih publikacija nekoliko godina nakon toga, također navodi gore navedenu sliku. Na lijevoj strani vidjet ćete kako je zračenje mobitela u to doba utjecalo na mozak 5-godišnjeg djeteta, u sredini je mozak 10-godišnjeg, a krajnje desno je mozak odrasle osobe. Djetetov mozak apsorbira nekoliko puta više od mozga odrasle osobe.

Mobilni telefoni i WiFi šire mikrovalno zračenje poznato i kao radiofrekventno zračenje ili RF-EMF. Evaluacija istraživanja pokazala je bezbroj nepovoljnih bioloških učinaka bežičnog zračenja, uključujući reproduktivnu disfunkciju, imunosnu disfunkciju, sintezu proteina stresa u mozgu, promijenjeni razvoj mozga, poremećaje spavanja i pamćenja, povećanje tumora mozga i još mnogo toga.

Ti nisi ovo tijelo…

“Čekanje visokih razina znanstvenih i kliničkih dokaza prije poduzimanja mjera za sprečavanje poznatih rizika može dovesti do vrlo visokih zdravstvenih i ekonomskih troškova, kao što je bio slučaj s azbestom, olovnim benzinom i duhanom”. – Europska komisija

Ti su se učinci dogodili pri razini izloženosti bežičnom zračenju koje je bilo stotinama puta niže od trenutno zakonskih međunarodnih ograničenja. Ti su se učinci dogodili nakon izlaganja uređajima koji su odobreni od strane vlasti i koji se legalno prodaju javnosti.

“Znanstveni podaci o biološkim učincima radiofrekvencije ukazuju na neposrednu potrebu za zaštitnim postupkom kako bi se zaštitila javnost. Zaključni dokaz nije potreban. Istraživanja su se dovoljno nakupila da daju snažne dokaze kako niske razine nisu sigurne.” – Zdravstvena zaštita okoliša

Dr. Sc. Martin Blank sa Sveučilišta Kolumbije, s Odjela za fiziologiju i staničnu biofiziku, pridružio se skupini znanstvenika širom svijeta koji apeliraju Ujedinjenim narodima glede opasnosti povezanih s korištenjem elektromagnetskih emiterskih uređaja kao što su mobiteli i Wi-Fi.

Uvijek govori dobro o drugima…
Oni oštećuju žive stanice u našim tijelima i ubijaju prerano mnoge od nas. “(izvor)

Odlično mjesto za pronalaženje nekih istraživanja bio je Bioinitiativni izvještaj 2012.

Eksperimentalna istraživanja pokazuju da kronično izlaganje bežičnom sustavu smanjuje moždane stanice i uzrokuje smrt stanica mozga u memoriji i centrima za učenje u mozgu. Pokazalo se da zračenje mobitela mijenja aktivnost mozga kod ljudi. U 2011. godini, istraživanje NIH-a otkrilo je da ako se bežični odašiljač (mobitel) samo 50 minuta nalazi pored mozga, povećava se glukoza u dijelu mozga koji je najizloženiji. Preliminarna istraživanja 3G i 4G nadalje pokazuju da ne-termalne razine ovog zračenja mijenjaju električnu aktivnost mozga.

To nisu samo neurotoksični učinci, u pitanju je i plodnost i reprodukcija, memorija, problemi u ponašanju, gubitak sluha, glavobolje, problemi spavanja, oksidacijski stres i još mnogo toga.

Genotoksični učinci također su problem. Eksperimentalna studija za 2015. pokazala je da 2.4 GHz (Wi-Fi zračenje) može promijeniti izraz nekih miRNA molekula, a autori istraživanja zaključili su da “dugotrajna izloženost RF frekvenciji od 2,4 GHz može dovesti do štetnih učinaka kao što su neurodegenerativne bolesti nastale iz promjena nekih ekspresija miRNA-e i više studija treba posvetiti učincima RF zračenja na razinu ekspresije miRNA-e.”

Ti nisi ovo tijelo…

Istraživanja su također pokazala da oštećuje pinealnu žlijezdu, nadbubrežne žlijezde i štitnjaču. Istraživanja su pokazala da niske razine izloženosti mikrovalovima mogu smanjiti melatonin. Melatonin nije samo ključan za održavanje ritma sna, već je također i antioksidans koji pomaže popraviti oštećenu DNA i smanjuje rast stanica raka. Osim toga, istraživanje pokazuje da bežično zračenje može utjecati na razinu hormona štitnjače. Utvrđeno je da čak i mala promjena hormona štitnjače može promijeniti mozak.

Funkcije srca su još jedna stvar, a popis se nastavlja i dalje i kao što sam rekao, postoje tisuće recenzija koje su godinama podizale zabrinutost.

Možete OVDJE pristupiti stotinama tih radova i pročitati nešto više, samo kliknite na odjeljak za znanost i ispod svakog odjeljka nalaze se linkovi koji vode izravno na istraživanje. Ako kliknete na padajući izbornik,pojavljuje se popis znanstvenih referenci kao dokumentacija.

Ne radi se samo o ljudima

Ne radi se samo o ljudima, istraživanja pokazuju da se rast i razvoj biljaka i drveća mijenja kada su izloženi elektromagnetskom zračenju.

77

Kao što to ističe Povjerenstvo za zaštitu okoliša – Environmental Health Trust (jedno od najboljih resursa informacija o ovoj temi), studije o bežičnim frekvencijama EMF-a otkrile su fiziološke i morfološke promjene, povećanu formaciju mikronukleusa, promijenjeni rast kao i nepovoljne karakteristike stanica kao što su stanjene stijenke stanica i manjih mitohondrija. Ono što je zanimljivo, ukazuje se na to kako elektromagnetska izloženost stvara biokemijske promjene. Istraživanja pokazuju da biljke percipiraju i reagiraju na elektromagnetska polja i predstavljaju dobar model za proučavanje bioloških učinaka izloženosti.

“Dokumentacija o oštećenju stabala iz baznih stanica je vidljiva u Izvješću o ‘Šteti stabla uzrokovana mobilnim telefonskim baznim postajama’, u kojoj se navodi da ‘RF zračenje koje utječe na biljke nije uzeto u obzir’. U eksplozivnoj proliferaciji raznih bežičnih komunikacijskih tehnologija u čitavom okolišu i gotovo svim područjima života, to predstavlja nepokriveni rizik.” (Breunig, 2017).

Također se pokazalo da elektromagnetska polja mijenjaju ponašanje pčela i ptica.

Ispod je još jedna slika koja prikazuje radijaciju iz tableta. Ne radi se samo o tabletima, nego o elektromagnetskom zračenju općenito, ne samo s naše Wi-Fi mreže, tableta i mobitela, već s uređaja koje dosta koristimo i koji su u neposrednoj blizini naših tijela.

Ti nisi ovo tijelo…

Uz sva ova znanstvena istraživanja, zašto mi nismo ništa čuli o tome?

Vidjeli smo to u cijeloj znanstvenoj literaturi općenito. Mnoga istraživanja su istraživanja industrije, a ona su u sukobu s puno drugih istraživanja. Korupcija u industriji zadržala je ove činjenice u mraku, a oni i dalje to rade, budući da su te tvrtke skupile bogatstvo i moć. To nije puno drugačije od duhanske industrije. Izuzetne količine prijevare i oglašavanja povlačile su taj proces tijekom godina, sve dok konačno nije postalo javno znanje da vas pušenje može ubiti.

Zapravo, jedna od vodećih liječnica na području elektromagnetskog istraživanja, dr. Devra Davis utemeljila je neprofitno društvo za zaštitu okoliša i bila je i jedna od zabrinutih znanstvenika zbog duhana i industrije znanosti naspram stvarnih stvari.

“Slučaj protiv znanosti je jednostavan: velik dio znanstvene literature, možda pola, jednostavno može biti neistinito” (izvor)

Uvijek govori dobro o drugima…
Drugi veliki primjer toga pokazan je na javnom sastanku u sjedištu FCC-a. Agencija koja je nekad služila američkom narodu, djelovala je vrlo neprimjereno.

Bivši kandidat za kongres, Kevin Mottus, upitao je saveznog povjerenika za komunikacije Tom Wheelera:

“Hej Tom, NTP studija pokazuje da Wi-Fi uzrokuje rak subterminalno, kako možete nastaviti s daljnjom ekspanzijom toga, a FCC standardi prepoznaju samo toplinske učinke – ignorirajući tisuće studija koje pokazuju kancerogene učinke, neurološke učinke, reproduktivnu štetu, poremećaje imunološkog sustava … ljudi su elektrosenzitivni … “

Nakon otprilike 20 sekundi Wheeler je prekinuo Mottusa, te je izbjegao je odgovoriti na ovo vrlo prikladno pitanje.

Ovdje možete pročitati više o toj priči.

Ti nisi ovo tijelo…

Mi živimo u korporatokraciji, a ne demokraciji, a kada se radi o proizvodima i uslugama koje okružuju sve aspekte ljudskog života, kontrolira ih njih vrlo mali broj i to su vrlo moćni ljudi. Iz godine u godinu postaje sve očitije da naše zdravlje zapravo nije njihov prioritet niti njihova briga, a oni će lagati, i varati kako bi ostvarili svoj cilj.

Ali što više toga postanemo svjesni, što više uzrokujemo probleme i što više se podiže svijesti, više se toga poduzima protiv nas, zbog čega mnoge zemlje sada provode stroga pravila i zabrane.

Što možete učiniti vezano za to?

Smanjite izloženost, ali možete pronaći više korisnih savjeta objavljenih u OVOM članku.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.