Naš planet udomljuje preko 700.000 različitih živih vrsta, među kojima jedino čovjek i, pod njegovim utjecajem, domaće životinje jedu kuhanu hranu. Prirodna bi hrana, dakle, trebala biti sirova. Na žalost, naši želuci i crijeva ne podnose sirovu hranu, prvenstveno žitarice, jer ne raspolažemo gušom poput ptica koje su zrnojedi, gdje se pred-probavljaju zrna. Profesor Werner Kollath, dijetetičar i ujedno doktor medicine našao je sredstvo koje bez kuhanja čini žitarice probavljivima, zahvaljujući svome doručku Kollath.

Doručak Kollath teži tome da se pšenicu asimilira bez kuhanja, pri čemu voće takav obrok samo čini ukusnijim i dopunjuje njegovu hranjivu vrijednost.

Kako pripremiti doručak Kollath
Količina sastojaka za jednu osobu:

– 30 do 40 gr (2 do 3 male žlice) svježeg brašna od cijelog mljevenog zrnja pšenice
– 3 do 5 žlica vode
– 1 do 2 žlice limunovog soka
– 15 gr suhog voća, usitnjenog
– 100 gr jabuka, naribanih tek tren prije upotrebe, ili drugog svježeg voća u prigodno godišnje doba
– žlica oljuštenih badema ili lešnjaka (usitnjenih) za posipanje

Navečer – U zdjelicu stavite 30 do 40 grama svježeg brašna od pšenice (električni mlinac za kavu začas samelje pšenicu u brašno), zatim 3 do 5 žlica vode, ali NIKADA mlijeka. Promiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi (20 C) do jutra.

Žitarice će cijelu noć bujati i postati gusta masa, dok u međuvremenu nastaju kemijske transformacije koje izazivaju vrenje i kojima treba pripisati dijetetsku vrijednost i probavljivost doručka Kollath.

U jednoj drugoj posudi namočite 15 gr suhog voća ( smokava, grožđa, ili datulja), sitno isjeckanog, tako da voda tek prekriva voće.

Ujutro – promiješajte sadržaj obe zdjelice koristeći pri tom vodu od natopljenog suhog voća, dodajte 1 do 2 žlice svježeg limunovog soka. Dodajte 100 grama ribanih jabuka ( krušaka ) ili drugog usitnjenog voća: jagode, trešnje, šljive, breskve itd.

Mješavinu pospite oljuštenim bademima ili lješnjacima. Za promjenu možete dodati, prema vlastitom ukusu, svježeg vrhnja, kremu od badema ili lješnjaka ili žlicu meda.

Svatko na taj način raspolaže obrokom od 4 do 6 žlica. Jabuku valja naribati u trenutku serviranja da bi se izbjegla oksidacija ( upotrijebiti uvijek samo ribež koji ne oksidira ) jer njezina srž mora ostati bijela; doručak će biti sočan, ali ne tekuć.

Oni koji imaju dobar apetit mogu NAKON obroka pojesti malo kruha od neprosijanog brašna s kravljim sirom.

Redovita ishrana doručkom Kollath djeluje na slijedeći način:


Widget not in any sidebars

 • Stvara osjećaj sitosti najmanje 4 sata. Lažna glad se tokom prije podneva ne javlja, želudac nije preopterećen.
 • Regulira težinu. Osobe koje žele smršaviti neće biti gladne prije ručka i podnosit će smanjene obroke. Suprotno tome, one koje se žele udebljati, primijetit će da su se njihove probavne funkcije poboljšale i da dobivaju na težini; to je paradoksalno, ali savršeno logično.
 • Uklonjena je opstipacija, faktor auto-intoksikacije.
 • Budući da doručak uklanja toksine, znaci umora i iscrpljenosti, koji su pokazatelj akumulacije toksina a ne stvarnog umora, nestaju.
 • Povećava se fizička i intelektualna učinkovitost.
 • Javlja se osjećaj opće ugode, koji proizlazi iz bolje biološke ravnoteže.
 • Unutrašnja radost i zadovoljstvo uklanjaju želju za konzumiranjem nadražujućih sredstava (kava, duhan, alkohol) .
 • Koncentracija se poboljšava, jer probavni aparat nije opterećen teškim doručkom. Sjetite se da probava uzima 70 posto raspoložive živčane energije.
 • Dolazi do bolje otpornosti prema stresovima.
 • Sastav krvi se poboljšava. Množenjem kožnih ćelija uslijed boljeg natapanja potkožnih tkiva put postaje ružičasta i glatka.
 • Kosa ponovo postaje mekana, oživljava. Dr. Kollath ukazuje čak na to da je, redovitom uporabom te formule doručka, kosa prestala sijediti i poprimila svoju normalnu boju.
 • Nokti postaju sjajni i ne lome se.
 • Stanje zubiju se popravlja. Dr. Kollath ukazuje na slučajeve paradentoze, koja je bila ne samo zaustavljena, nego se čak i povukla. Prema konstatacijama Dr. Nettera, zubi se vraćaju u svoje zubne čašice.
 • Kostur se jača, teže dolazi do lomova, a u slučaju nezgode kosti brže srastaju.
Žitarice i voće izvrsno se slažu u doručku Kollath. Aroma svježe samljevenog brašna veže se s eteričnim mirisom voća. Pripremljen s ljubavlju taj doručak postaje poslastica, jer se njegovi sastojci izmjenjuju prema godišnjem dobu i inspiraciji. Voće žitaricama daje svoju tečnu svježinu, dopušta bolje prepariranje hrane već u ustima, dakle bolju asimilaciju s manjim utroškom energije. Vitamini grupe B iz svježeg brašna upotpunjavaju se sa vitaminima voća. Organske kiseline svježeg voća neutralizirane su ugljičnim hidratima iz žitarica.

Pripremanje je jednostavno i lako, bez komplikacija i kuhanja, jer ujutro svaka minuta mnogo znači. Isprobajte u toku nekoliko tjedana na sebi i cijeloj obitelji i usporedite razultate.


Widget not in any sidebars

Iz knjige Učim Jogu – Andre Van Lysebeth
Izvor: http://www.rawfoodtalk.com/showthread.php?60801-Kollath

dnevno.hr