Narod Maja u Gvatemali optužio je tamošnju vladu i turističke organizacije da mitove o smaku svijeta šire zbog pohlepe.

“Dižemo glas protiv prevare, laži i pretvaranja našeg folklora u izvor profita”, izjavio je Felipe Gomez, predsjednik udruženja Maja.

“Oni ne govore istinu o vremenskim ciklusima”, naveo je on, aludirajući na brojne filmove i dokumentarce koji promoviraju ideju da kalendar Maja predviđa smak svijeta za 21. prosinca.

Ministarstvo kulture Gvatemale organiziralo je za taj dan masovnu manifestaciju na kojoj se očekuje dolazak više od 90 tisuća ljudi, a predstavnici Maja zamolili su turističku zajednicu da manifestaciju ne održava jer vrijeđa majansku kulturu.

Stručnjaci tvrde da 21. prosinca označava prestanak kalendarskog ciklusa, a ne smak svijeta. U priopćenju udruženja Maja pak stoji da novi ciklus “označava početak velikih promjena kako na osobnom tako i na nivou zajednice te početak sklada i ravnoteže između čovječanstva i prirode“.

Maje: “Prestanite širiti neistine zbog profita…”

 

Odakle priča o smaku svijeta

Arheolozi su pronašli zapise u kamenu na nalazištu La Corona u Guatemali koji potvrđuju ‘posljednji datum’ Majanskog kalendara, 21.12.2012. To je drugi pronađeni zapis koji potvrđuje datum.

Mnoge New Age organizacije diljem svijeta tumače ovaj pronalazak kao mogući ‘kraj svijeta’ što je pokrenulo lavinu kupovine raznoraznih potrepština i skloništa, a mnogi traže svoje utočište u Francuskim selima. Majanski zapisi su temelj mnogih Teorija Zavjere, s različitim proročanstvima – svijet će progutati crna rupa, pogodit će nas asteroid, pojest će nas drevni bogovi ili će nas potamaniti vanzemaljci.

1300 godina stari zapis se opisuje kao jedan od najvažnijih hijeroglifskih zapisa u zadnjih nekoliko desetljeća. Većina zapisa se bavi političkom povijesti, ali postoji referenca ‘kraja’ u odlomku o kraljevu povratku.

“Ovo su bila vremena velikih nemira u regiji Maja i kralj je osjetio potrebu da ukaže na veliki vremenski ciklus koji završava krajem 2012.” govori David Stuart s Teksaškog Sveučilišta u Austinu, voditelj nalazišta.

Međutim izvorni pripadnici majanskog naroda odbacuju apokaliptična predskazanja naširoko prihvaćena u zapadnjačkoj ideji. Objašnjavaju kako se ne radi o ‘kraju svijeta’, već o početku novog doba.

“Apokalipsa se odnosi na kraj ciklusa dugog 5125 godina od početka majanskog kalendara 3113 prije nove ere, a počela je s izjavama da navodni planet Nibiru koji su otkrili Sumerijanci, dolazi prema Zemlji’, kaže NASA, “ove bajkovite priče su povezane s krajem jednog ciklusa u drevnom majanskom kalendaru.”

www.dailymail.co.uk

Prethodna objavaOsnove numerologije
Slijedeća objavaSrimad Bhagavatam – Drevna knjiga koja otkriva tajne života i svemira
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here