Autor: Dr Joseph Mercola/mercola.com

Voda je neophodna za život i mi obično pretpostavljamo da je voda „čista“ ili „dobra“ ako ne dobivate vašu vodu iz kontaminiranog izvora. Ali može li voda ikada postati „loša“?

Problem s flaširanom vodom

Kao što je naveo Dr. Kellogg Schwab, ravnatelj Instituta Vode Johns Hopkins Sveučilišta u nedavnom članku u “Time”, faktori kao što su sobna temperatura i izloženost suncu i/ili vaše usne mogu uvesti mikroorganizme u vašu čašu ili bocu vode, ako je ostavljena na dulje vrijeme, koji onda mogu početi rasti u pravim uvjetima.

Ponovno korištenje jednokratnih plastičnih boca vode također ima svoje rizike, kao što je razmotreno u članku Huffington Posta. Ukratko, voda može postati „loša“ ako je neodgovarajuće pohranjena, zatim ako se ponovno koriste prljave boce, ili neredovito čisti sustav za filtriranje vode.

2007. godine izvješće pod nazivom „Mitovi o vodi iz boce: razdvajanje činjenica od fikcije“, objavljeno u časopisu Praktična Gastroenterologija, upozorava da „potrošačevo ponovno korištenje komercijalno zapakiranih boca vode nije preporučeno iz perspektive mikroba.“

Komercijalne boce vode su sklone da postanu istrošene od višekratne upotrebe, što može dovesti do rasta bakterija u površinskim pukotinama unutar boce. Ovaj rizik je složen ako ne očistite adekvatno bocu nakon svakog korištenja, koristeći blagi sapun i toplu vodu. Čak i sa pranjem, ova mikroskopska skrovišta još uvijek mogu dopustiti bakterijama da se zadržavaju.

Možda je još važnije, dok ovo izvješće još uvijek dovodi u pitanje sigurnost plastičnog kemijskog bisfenola-A (BPA), znamo da BPA i ftalati mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene opasnosti, posebno trudnicama i djeci.

BPA je identificiran kao spoj koji imitira estrogen 1930-ih. U to vrijeme, bio je korišten kao umjetni estrogen za udebljavanje peradi i goveda, i služio je kao oblik nadomjesne terapije estrogena za žene.

Ftalati su druga grupa kemikalija pronađenih u plastičnim bocama, koje su također poznati da predstavljaju slične zdravstvene opasnosti. Ftalati su zapravo jedni od endokrinih razarača koji najviše prodiru, a povezani su s nizom razvojnih abnormalnosti.

Već u 1940-ima Bayer and General Electric koriste BPA da bi polikarbonatnu plastiku učinili tvrđom i napravili epoksi smolu dok ftalati čine plastiku mekšom. Sada znamo da se BPA i ftalati ispiru iz plastične posude, kontaminirajući bilo kakvu hranu ili piće koje sadrži.

Iz ove perspektive, ja preporučujem izbjegavanje vode u plastičnim bocama u potpunosti.

Ovo je, po mom mišljenju, daleko više zabrinjavajući problem nego problem potencijalnog mikrobnog rasta koji se događa kako se boca troši.

Staklo je jedna od najboljih alternativa

2010. godine Kanada je proglasila BPA otrovnom tvari, te je BPA zabranjen u bocama za bebe u Europi i SAD-u. međutim, još je uvijek dopušten u plastičnim bocama za vodu i drugim plastičnim posudama za hranu.

Jedna studija u 2011. godini je otkrila da se iz većine plastičnih posuda ispiru kemikalije koje uništavaju endokrini sustav čak iako su označene kao da ne sadrže BPA.

70% uobičajenih plastičnih proizvoda su zapravo kod testiranja bili pozitivni na aktivnost estrogena, i taj broj je porastao na 95% kada su proizvodi bili podloženi stvarnim uvjetima kao što su pranje posuđa ili zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici.

Toplina i sunčeva svjetlost također mogu ubrzati raspadanje plastike, pa izbjegavajte pijenje iz boca koje su se nalazile u stražnjem dijelu vašeg automobila već neko vrijeme.

Da bi izbjegli ispiranje kemijskih otrova u vašu vodu, izaberite staklo prije plastike.

Dok je ovaj članak usredotočen na plastiku, ovaj savjet se također odnosi i konzerve, koje su veliki izvor izloženosti BPA, pa kada god možete, izaberite staklenke nad konzervama, ili se ipak odlučite za svježe.

Opasnost od ponovnog punjena neopranih boca vode

Nakon ovoga, svakako se isplati biti svjestan problema mikroba, bez obzira je li koristite staklene ili plastične boce – iako je plastika poroznija i s time je veća vjerojatnost da zadržava bakterije.

Kao što je navedeno u istaknutom članku:
„2002. godine studija… istraživači s sveučilišta u Calgaryju su uzeli 76 uzoraka vode iz boca vode od učenika osnovne škole; neke od boca su bile ponovno korištene mjesecima i bez pranja.
Pronašli su da su gotovo dvije trećine uzoraka imale razinu bakterija koja prelazi onu navedenu u smjernicama za pitku vodu, što može biti rezultat ‘učinka ponovnog bakterijskog rasta u bocama koje su ostale na sobnoj temperaturi duže vrijeme’, napisali su istraživači u studiji…
„Najvjerojatniji izvor probavnih bakterija pronađenih u bocama vode učenika je u rukama samih učenika… Neadekvatno i nepravilno pranje ruku nakon korištenja toaleta može rezultirati fekalnim koliformama u učionicama.“

Prijašnja KLTV istraga je također pronašla da ponovno korištenje boca vode za samo jedan tjedan je dovelo do rasta bakterija koje mogu izazvati bolesti.

Dr. Richard Wallace je rekao KLTV-u:
„Zapravo smo ih uzgajali oko vrata i s unutarnje strane, na dijelovima koji bi ušli u vaša usta. Tu svugdje je naraslo mnogo bakterija od kojih bi mogli postati jako bolesni, gotovo kao trovanje hranom. To može uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev… Morate zapamtiti da ovakve boce nisu sterilne i da voda u njima nije sterilna. Čim iz njih pijete, one su kontaminirane boce.“

Kliknite na stranicu 2 za listu vrsti voda – i koja je najbolja?
1
2
Prethodna objavaPjevanje svetih imena – umijeće samoobnavljanja
Slijedeća objavaIzliječio sam rak pšeničnom travom!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.