Prof. dr. Željko Poljak, alergolog i klinički imunolog iz Zagreba, uputio je na upit članova građanske inicijative koja se zalaže za slobodu odlučivanja u vezi (ne)cijepljenja jasan i nedosmislen odgovor: “Da, podržavam ukidanje obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj.” Zalaže se da se procijepljenosti teži na jedini ispravan način, slobodnim izborom na temelju svih potrebnih informacija vezanih uz korisnost / štetnost cjepiva i cijepljenja.

Izvor: udruga-kameleon.hr

Primarijus dr. Željko Poljak do mirovine je radio na OEL klinici Šalata u Zagrebu kao specijalist otorinolaringolog, a bio je i sveučilišni profesor. Član je Hrvatske medicin­ske akademije, časni član Hrvatskog liječničkog zbora… ali i član Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog planinarskog društva… Objavio je oko 120 znanstvenih i stručnih radova, bio je urednik “Liječničkog vjesnika” i “Liječničkih novina”, deset­aka stručnih zbornika i udžbenika… I veliki zaljubljenik u prirodu, planinar, alpinist, skijaš, pisac i urednik knjiga i vodiča o planinarstvu i izletništvu… Ukratko, istinski pobornik zdravog života.

Živahni Željko Poljak ima 87 godina, a već niz godina predlaže uvođenje neobaveznog cijepljenja i u Hrvatskoj. U “Liječničkim novinama”, broj 105 iz prosinca 2011. godine, u napisu “Cijepljenje? Da, ali…” tako primjerice ističe: “Predlažem, kao zaključak, ukidanje obaveznog cijepljenja po uzoru na demokratske zemlje, uz istodobno zdravstveno prosvjećivanje i istinito obavještavanje o mogućim posljedicama cijepljenja. Vjerujete li da bi to pokrenuli ili bar poduprli oni koji se profesionalno bave cijepljenjem i proizvodnjom cjepiva? Ja ne vjerujem.”.

No, pokrenuli su roditelji! Početkom jeseni ove godine, s porastom broja roditelja koji su odbili cijepiti dijete / djecu počelo je, u skladu s postojećim Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti RH, i njihovo novčano kažnjavanje i pozivanje na razgovor zbog sumnje u zanemarivanje djece.

Ti roditelji, od kojih su neki izloženi i uvredama, ucjenama i prijetnjama od strane pojedinih pedijatara, liječnika školske medicine, sanitarnih inspektora, socijalnih radnika… jer ne pristaju cijepiti djecu, izazvani novonastalim stanjem vezanim uz strogu provedbu spomenutog zakona okupili su se na društvenim mrežama sa zajedničkim ciljem – ukidanja zakonske odredbe o obaveznom cijepljenju u Hrvatskoj.

Valja naglasiti da roditelje iz Hrvatske u tome podržavaju i roditelji iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije, u kojima je na snazi isti pristup “prisilnog cijepljenja”. Dakako, roditelji iz Hrvatske uzvraćaju potporom za promjenom zakona koji se tiče cijepjenja i u svim susjednim zemljama.

Nakon tek nešto više od mjesec dana, samo tri grupe roditelja s Facebooka okupile su u Hrvatskoj od oko tisuću do preko dvije tisuće članova svaka (* 1). Nedavno su uputili dopis dr. Željku Poljaku, u kojem su između ostaloga istaknuli:

“Pošto u većini zemalja Europe ne postoji zakon o prisilnom i obaveznom cijepljenju, i mi, roditelji u Hrvatskoj se borimo za usklađivanje zakonodavstva s razvijenim europskim zemljama po tome pitanju. Zakonom koji je na snazi u Hrvatskoj se građanima oduzimaju temeljna ljudska prava, ista ona koja su građanima zemalja kao što su Austrija, Njemačka, Švicarska, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Švedska, Danska, Norveška, Finska, Island… i mnogih drugih demokratskih zemalja, osigurana.

Zalažemo se da se i građanima Hrvatske omogući pravo izbora pri odluci: “Cijepiti svoje dijete ili ne?”. Da li bi podržali našu inicijativu jednostavnim odgovorom na jednostavno pitanje: “Poštovani prof. dr. Željko Poljak, podržavate li ukidanje obaveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj po uzoru na demokratske zemlje, uz
istodobno zdrastveno prosvjećivanje i istinito obavještavanje o mogućim posljedicama cijepljenja?
“.”

Kao što smo istaknuli u uvodu napisa, pristigli odgovor teško da može biti kraći i jasniji: Moj odgovor je: Da. Potkrijepljujem ga priloženim PDF-om (* 2) koji slobodno možete koristiti po volji. Željko Poljak”.

(* 1) Nazivi tih grupa na Facebooku su: Sloboda odlučivanja za obavezno cijepljenjeHrvatska protiv obaveznog cijepljenjaRoditelji koji ne žele cijepiti djecu. No, najveća grupa, pod imenom Nevakcinisana Deca su Zdravija od Vakcinisane, koja ima preko 10 tisuća članova, okuplja roditelje većinom iz Srbije, ali u velikom broju i iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske…

(* 2) Prof. dr. Željko Poljak: Cijepljenje? Da, ali… (članak u PDF-u!), “Liječnike novine”, broj 105 iz prosinca 2011.

Prethodna objavaŠto uzrokuje žudnju za hranom i kako ju pobijediti
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 10.12.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.