52
“Koliko god jednostavno ova izjava zvučala, ona je apsolutno istinita te ukoliko se u potpunosti shvati, vaš će se život zauvijek promijeniti. Jezik ima dvije funkcije: kušanje i vibriranje. Govorimo, dakle, o dvije stvari koje radimo svaki dan: jedenje i govor. Koliko god one banalne bile, kao i sve u životu, i ove dvije aktivnosti se mogu pročistiti i dovesti do savršenstva.”  – Paul Rodney Turner, Food Yogi

Stoga, sistematskom regulacijom, jezik bi uvijek trebao biti angažiran u kušanju samo najčišće hrane i vibriranju najčišćih zvukova od kojih je, prema svih duhovnim tradicijama, sveti zvuk božjeg imena najmjerodavniji.

Ali promotrimo što indijski manifesto joge, Bhagavad-gita kaže o čistoj hrani:

“Ako Mi netko s ljubavlju i devocijom ponudi list, cvijet, plod ili vodu, prihvatit ću njegovu ponudu.” (Bhagavad-gita 9.26)

Kroz predavanja na temu ove strofe Bhagavad-gite, vedski učenjak A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada objašnjava: „Ovdje je opisan proces dostizanja trajnog stanja spiritualnog blaženstva. Može ga upražnjavati i najsiromašniji siromah bez ikakvih prethodnih kvalifikacija. Jedina potrebna kvalifikacija je srce ispunjeno čistom ljubavlju prema Bogu. Materijalne okolnosti nisu važne. Proces je tako jednostavan. Gospodinu se može ponuditi list, voda ili voće s ljubavlju i Gospodin će to sa zadovoljstvom prihvatiti.“

Slijedeća zanimljiva poanta ove strofe je aluzija na sirovu, biljnu hranu. Nijedna druga hrana nije spomenuta. Samo list, cvijet i voda. Razni komentatori Bhagavad-gite, ipak tvrde kako te riječi predlažu sve vrste zdravih vegetarijanskih namirnica.

Bacimo pogled na izvorni Sanskrit: patram – list; pushpam – cvijet; phalam – voće; toyam – voda; yah – tko god; me – Meni; bhaktya – s devocijom; prayacchati – ponudi; tat – to; aham – ja; bhakti-upahritam – ponuđeno s devocijom; asnami – prihvaćam; prayata-atmanah – od osobe čiste svjesnosti.

Kuhana hrana se ne spominje, a pogotovo ništa što sadrži dijelove mrtvih životinja. Krišna u Bhagavad-giti preporučuje čistu dijetu od svježeg voća i lisnatog povrća u svom izvornom obliku, baš onakvom kakvom nam ga priroda nudi. Drugim riječima, Bhagavad-gita nedvosmisleno izjavljuje kako je sirova (nekuhana) biljna ishrana najbolja ishrana za jogija.

Očigledno je, da sirova bilja ishrana nije provediva u svim klimatskim uvjetima i za sve tjelesne tipove, međutim, rastući znanstveni dokazi koji podržavaju dobrobiti balansirane biljne prehrane koja se sastoji od cjelovitog voća, povrća, žitarica, sjemenki i orašida su neprikosnoveni.

Postoji povezanost između navika jedenja i sklonosti seksualnom životu. U Upadešamrti, Srila Rupe Goswamija rečeno je da su tjelesni “nasrtljivci” koje treba obuzdati jezik, trbuh i genitalije. Bhaktivedanta Swami Prabhupada u komentaru na Upadešamritu navodi: “Možemo vidjeti da su ta tri osjetila fizički smještena u ravnoj liniji i da tjelesni zahtjevi počinju jezikom. Ako osoba može obuzdati zahtjeve jezika ograničavajući se na jedenje prasade (čiste hrane posvećene Bogu), samim će tim nagoni trbuha i genitalija biti ovladani.”

Slijedeća funkcija jezika je vibriranje. Svi ljudi razumiju snagu izgovorene riječi. To je zvučna energija koja se može upotrijebiti za inspiraciju, za ozdravljenje, ali također i za manipulaciju suptilnih i fizičkih svjetova.

Smatra se da i hebrejsko i sanskritsko pismo dolaze od bogova, a u njima se tvrdi da kreacija započinje zvukom. Biblija kaže: “U početku bijaše Logos [riječ],” dok Vede tvrde da je Veliki Arhitekt, Gospodin Brahma, bio inspiriran Gayatri mantrom za stvaranje ovog materijalnog svemira. Zvuk odgovara eteru ili nebu, najsuptilnijem od pet materijalnih elemenata koji se postupno razvijaju suptilnih do grubih (eter, zrak, vatra, voda, zemlja). Zvuk je, dakle, temelj svega stvorenoga. Važan dio treninga unutar drevnih misterioznih škola je kontrolirati govor, uključujući reguliranje riječi i njihova značenja.

Paul Von Ward, u svojoj knjizi Gods, Genes, and Consciousness, objašnjava da su mnoge drevne kulture imale slične stavove o moći jezika. “Svećenici i šamani koriste Primarne zvukove. Koriste odgovarajuću riječ kako bi uzrokovali pojavu ili očitovanje u fizičkoj stvarnosti.” On sugerira da su napjevi i pojanje primjeri tog uvjerenja, kao što su mantre u hinduizmu i budizmu.

Paul Rodney Turner, Food Yogi

52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.