KREATIVNA ODMARAONICA
filcam, učim i družim se

atma.hr – 45

„… E, a kak se filca?“ Što je filcanje?

Filcanje je tehnika obrade češljane vune, pri čemu se vunene niti termičkim i mehaničkim djelovanjem, uz pomoć vode i sapunice kod mokrog te igle kod suhog filcanja, isprepliću i stvaraju tkaninu ili čvrsti predmet.

Zašto filcanje?

Tehnike filcanja imaju terapeutski učinak pa se često primjenjuju u radu s osobama s posebnim potrebama jer razvijaju taktilnost, motoričku spretnost, kreativno izražavanje, samostalnost i samopouzdanje. Koriste se kao edukativne metode u posebnim i alternativnim programima, poput waldorfske pedagogije.

Osim vještine izrade interesantnih i simpatičnih „živih“ predmeta , jer vuna je takav materijal, ova tehnika daje i osjećaj unutarnjeg mira, pomaže u fokusiranju i razvijanju strpljenja te djeluje meditativno. Kada se upustite u filcanje shvatit ćete da je to proces koji opušta i smiruje, osjetit ćete da je riječ o „odmaraonici“, a ne radionici.

Ima li boljeg načina za započeti radni tjedan od kreativnog druženja u stimulirajućem okruženju maloga intimnog prostora? Napunite se pozitivnom kreativnom energijom te ju prenesite i na svoje radno mjesto.

Radionica / odmaraonica

Kreativna odmaraonica nudi individualan pristup u radu s manjom grupom polaznika, kroz ukupno 8 sati, jednom tjedno u trajanju 2 sata, odnosno 4 puta mjesečno.

VODITELJICA: Ivna Hraste, dipl. dizajner

4-8 POLAZNIKA
PONEDJELJKOM od 18-20 h – 4 dolaska (ukupno 8 radnih sati)
MJESTO ODRŽAVANJA: Kukuljevićeva 15, Zagreb (novouređeni prostor „Relax kids“ radionica)
CIJENA RADIONICE / ODMARAONICE: 450 kuna
CIJENA UKLJUČUJE SAV RADNI MATERIJAL (koji po osobi iznosi približno 110 kuna), A SVE ŠTO POLAZNICI IZRADE MOGU UZETI SA SOBOM.

PROGRAM:

1. tjedan: SUHO FILCANJE – upoznavanje s materijalom i tehnikom. Izrada valjkastih, okruglih i plošnih formi.
2. tjedan: MOKRO FILCANJE – izrada valjkastih i okruglih formi (tzv dreadlocks i kuglice).
3. tjedan: MOKRO FILCANJE – izrada tkanine (manja krpica koja može funkcionirati samostalno ili se spajati šivanjem u veće površine).
4. tjedan: SUHO FILCANJE – ukrašavanje, dodavanje detalja, spajanje, završni rad.

atma.hr – 45

PRIJAVE NA MAIL[email protected] ili u inbox na FB stranici, najkasnije do zadnjeg petka u mjesecu.

Event na Facebooku: https://www.facebook.com/events/2284050325186522/
Facebook stranica: https://www.facebook.com/ivnahraste.shkembitzavuna/

O voditeljici

Završila sam Studij dizajna i bavim se grafičkim dizajnom, umjetnošću i izradom umjetničkog nakita i odjevnih te uporabnih predmeta od vune. Od djetinjstva sam bila „omađijana” za mene totalno jedinstvenim i neobičnim ručno izrađenim šeširima i papučama od vune koje sam viđala po sajmovima i za koje sam se uvijek pitala „e, a kako..? “. Otkad sam naučila kako se izrađuju ta umjetnička djela, to znanje želim ponuditi svima koji vole vunu kao i zasukati rukave ;). Proces izrade je svakako zanimljiv, ali osobno mi je najljepše vidjeti kako iz „ničega” stvoriti „nešto”.

Ruke su naš alat, mi smo jedinstveni kreatori…