Eneagram je test osobnosti kojeg je razvio čovjek po imenu Oscar Ichazo na temelju raznih izvora, prvenstveno židovske Kabale i neoplatonske filozofije. Iako je test suvremena tvorevina, simbol eneagrama potječe iz drevnih vremena. Ovaj test osobnosti je jedinstven po tome što pruža vrijedne informacije koje vam mogu pomoći da razvijete svoje duhovno i psihološko zdravlje. Dar eneagrama je povećana samosvijest.

Eneagram je predstavljen u obliku kružnice. Na obodu je raspoređeno devet točaka, udaljenih jedna od druge za četrdeset stupnjeva, brojeva od 1 do 9 posloženih u smjeru kazaljke na satu. Svaki od brojeva eneagrama upućuje na određeno stanje energije, linije spajanja ukazuju na dinamiku između specifičnih točaka energije.
Teorija eneagrama

Osnovu teorije čini tvrdnja da postoji 9 vrsta ega. Ego svake osobe pripada jednoj od 9 vrsta. Prema teoriji, svaka od tih 9 vrsta ega oblikovana je bazičnom traumom iz djetinjstva koja je stvorila bazični strah. Pri tome riječ „trauma“ ima puno šire značenje od onog koje je obuhvaćeno tradicionalnom definicijom. Za neku djecu trauma može biti iskustvo koje je doista užasno, poput zlostavljanja ili svjedočenja smrti u ranoj dobi. Za drugu pak djecu trauma može biti nešto jednostavno kao što je prvi susret s nasilnim vršnjacima u školi. Koji god razlog bio u pitanju, trauma se utisne u djetetov um i na taj način se formira ego. Što je trauma veća, ego je jači i primjetniji. Što je ego zdraviji, manje je primjetan. Vrijednost proučavanja eneagrama leži u upoznavanju 9 osnovnih zamki ega i prepoznavanju zamke kod koje ste najranjiviji. To će vam podignuti razinu samosvijesti i omogućiti vam da prepoznate uzorke u svom ponašanju.

9 tipova

Svaki tip je predstavljen zajedno sa svojim bazičnim strahom i bazičnom željom. Detaljnije informacije možete potražiti u knjizi „Vrste osobnosti: Upotreba eneagrama za samootkrivanje“ autora Don Richarda Risa i Russa Hudsona.

Tip 1 – REFORMATOR: Želi biti dobar, imati svoj integritet i biti u ravnoteži sa svime. Strah ga je da bi mogao postati korumpiran, zao ili defektan.

Tip 2 – POMAGAČ: Želi da ga se bezuvjetno voli. Boji se da bi mogao biti neželjen ili nedostojan ljubavi.

Tip 3 – MOTIVATOR: Želi se osjećati vrijedno. Plaši ga osjećaj bezvrijednosti.

Tip 4 – INDIVIDUALAC: Želi pronaći sebe i svoj značaj te identitet kreirati iz vlastitih iskustava. Boji se da nema vlastiti identitet ni osobni značaj.

Tip 5 – ISTRAŽIVAČ: Želi biti sposoban i kompetentan (doprinijeti nečim). Plaši ga ideja da je bespomoćan, beskoristan ili nesposoban.

Tip 6 – PRIVRŽENIK: Želi pronaći sigurnost i imati potporu (pripadati negdje). Boji se da sam ne bi mogao preživjeti i strah ga je da ne izgubi podršku drugih.

Tip 7 – ENTUZIJAST: Želi biti zadovoljan i sretan, želi da mu sve potrebe budu zadovoljene. Plaši se boli i oskudice.

Tip 8 – VOĐA: Želi se zaštititi tako što će kontrolirati svoj život i sudbinu. Plaši se da bi mu netko mogao nauditi ili mu nametnuti svoju kontrolu.

Tip 9 – MIROTVORAC: Želi imati unutarnju stabilnost (mir uma). Plaši se gubitka i odvajanja (prolaznosti).

Ako želite znati koji ste tip ličnosti, potrebno je riješiti test koji trenutno ne postoji na hrvatskom jeziku već na engleskom. Potrebno je uložiti nešto više truda u ispunjavanje testa, ali riječ je i o kvalitetnijim odgovorima pa se isplati.

Testove možete pronaći na slijedeća tri linka

  1. link
  2. link
  3. link

Ukoliko želite nešto ležerniji pristup ovom testu možete pogledati popis strahova koje smo naveli kod svakog tipa i vidjeti koji vam najviše rezonira.

Proces integracije

Osnovna je ideja da se svaki tip osobnosti integrira u potpunu osobu. Što više podliježete navikama svog tipa osobnosti i upadate u njegove zamke, što više dopustite svom bazičnom strahu da vlada i kontrolira vas, to se više udaljavate od realiziranja svog pravog jastva. Štoviše, kada se osoba prepusti strahu i postane neurotična, dezintegrirana ličnost počinje sve ono od čega strahuje doživljavati kao istinu – zakon privlačnosti vrijedi i za eneagram.

Kako se integrirati?

Na primjer, dezintegrirana osoba počne se učestalo dovoditi u situacije u kojima je u iskušenju da učini pogrešnu stvar, to joj je poput svojevrsnog testa, ili može uzeti ulogu osvetnika i doista pokušati uloviti „zlotvore“ i nauditi im. Tako osoba koja se boji da će postati korumpirana doista i postaje korumpirana. Na sličan način tip 6 koji strahuje da mu drugi ne čuvaju leđa počinje odgurivati ljude od sebe optužbama i nepovjerenjem. Što je osoba integriranija, teže je pogoditi kojem od 9 navedenih tipova pripada. Razlog tome je što integracija podrazumijeva prevazilaženje ega i oblikovanje u potpunu osobu pa se dobro integrirana osoba ne ističe posebno. S druge strane, što je osoba dezintegriranija, sve više postaje vlastita karikatura. Puno je lakše uočiti nezdravi tip 1 ili nezdravi tip 8, nego zdravi tip 1 i zdravi tip 8.

Svaki tip osobnosti ima svoj smjer integracije i smjer dezintegracije. Kada se dezintegriramo, što prirodno imamo tendenciju ako ne radimo na sebi, počnemo poprimati negativne osobine drugog tipa osobnosti na eneagramu. Kada se integriramo, poprimamo pozitivne osobine drugog tipa osobnosti. Stoga nam je cilj raditi na sebi na takav način da poboljšavamo karakterne osobine kojima će se naša osobnost najjače odupirati. Npr., petice rastu poprimajući pozitivne osobine osmica. To je zato što petice često imaju osjećaj da nisu spremne voditi, donositi važne odluke ni djelovati dok nemaju dovoljno informacija. (Petice rijetko kada „uspiju prikupiti dovoljno informacija“.) Da bi razbili tu naviku gomilanja informacija petice moraju stati i reći same sebi: „Sada imam dovoljno informacija, moram nešto učiniti s ovim što imam, makar to ne bilo savršeno“.

Osmicama, s druge strane, nije problem biti u ulozi vođe. Ono s čime njima treba pomoći jest da nauče brinuti za druge i uraditi nešto za njih. Pošto su osmice neprestano usredotočene na svoj vlastiti opstanak i uspjeh, one zapravo moraju integrirati pozitivne osobine dvojki. Moraju naučiti koristiti svoje prirodne sposobnosti za pomaganje drugim ljudima i prestati promatrati svijet kao tržišnu utakmicu.
Evo drugog popisa iz kojeg se može vidjeti u kojem se smjeru svaki od 9 tipova osobnosti integrira i dezintegrira:

Jedinice: Dezintegriraju se u četvorke. Integriraju se u sedmice.

Dvojke: Dezintegriraju se u osmice. Integriraju se u četvorke.

Trojke: Dezintegriraju se u devetke. Integriraju se u šestice.

Četvorke: Dezintegriraju se u dvojke. Integriraju se u jedinice.

Petice: Dezintegriraju se u sedmice. Integriraju se u osmice.

Šestice: Dezintegriraju se u trojke. Integriraju se u devetke.

Sedmice: Dezintegriraju se u jedinice. Integriraju se u petice.

Osmice: Dezintegriraju se u petice. Integriraju se u dvojke.

Devetke: Dezintegriraju se u šestice. Integriraju se u trojke.

Sada imate mapu uz pomoć koje možete vidjeti gdje ste i što vam je činiti kako biste duhovno rasli. Sve ostalo je na vama.

thespiritscience.net

Prethodna objavaŠto napraviti kada pozitivno razmišljanje ne pomaže?
Slijedeća objavaImate ga u kući: Ova namirnica je najbolja preventiva za rak želuca!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.