– U čijem je interesu zagađivanje izvorišta pitke vode na području cijele Hrvatske te strateški odabir smještanja centralnih županijskih smetlišta upravo kraj izvora pitke vode? – pitaju se. Naime, prema Prijedlogu Zakona o izmjeni sporazuma o financiranju putem EU fondova za program ‘Zaštita okoliša i prirode’ iz siječnja 2013. za 6 (šest) je Županijskih centara za ‘gospodarenje otpadom’ planirana izgradnja prekapacitiranih MBO postrojenja koje bi građani Hrvatske trebali financirati s preko 200 milijuna eura i pri tome se očito planira i zagaditi izvore vode koji se naravno nalaze uz sama odlagališta!

Ustavnim sudskim postupkom za ocjenu suglasnosti Pravilnika o izmjeni i dopuni pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada pet ekoloških udruga („Opstanak“ iz Karlovca, „Rast Zagore“ iz Lecevice, „Zmajevac“ iz Unešica, „Lijepa naša“ iz Ploča, GIZZO iz Kaštela i „Udruga Krizni Eko Stožer Mariščina) zatražili su danas da Ustavni sud poništi sporni Pravilnik kojim se dopušta smještanje centara za gospodarenje otpadom u neposrednoj blizini vodozaštićenih područja.

U obrazloženju zahtjeva ekološke udruge ističu kako je Republika Hrvatska prema količini vodnog bogatstva na trećem, a prema kvaliteti tog vodnog bogatstva na prvom mjestu u Europi. Umjesto da tako bogate prirodne izvore vode čuvaju i štite svim sredstvima, hrvatske ga političke elite olako otpisuju. Nebriga prema tako vrijednom prirodnom bogatstvu ide toliko daleko da se zakonskom regulativom štite zagađivaci izvora pitke vode umjesto da ih se radikalno kažnjava.

Tako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 2011. godine donijelo izmjene Pravilnika o odlaganju otpada kojima se izričito izuzima zaštita vodnog bogatstva u slučaju da se kraj izvora pitke vode namjerava odlagati smeće.

– Nevjerojatno je da upravo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donosi podzakonske akte suprotne osnovnoj funkciji tog Ministarstva! Kako je uopće moguće nekažnjeno donijeti takve propise? – pitaju  ekološki aktivisti.

>>> Kapital u ratu za vodu: Njemačka vodu izbacila s liste ljudskih prava, Hrvatsku pritišće EK

>>> Sumrak čovječanstva: Bundestag izglasao da pravo na vodu nije ljudsko pravo!

Naime, na prijedlog Ministra zaštite okoliša i prirode 2011. godine mijenja se Pravilnik o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada (»Narodne novine«, broj 117/07) te se u Dodatku 1, točki 1. podtočki 1.2. alineji 1. iza riječi: »voda,« dodaje: »osim za centre za gospodarenje otpadom.«. Nakon takve intervencije Ministra Članak 1. istog Pravilnika glasi: „1. Lokacija odlagališta
1.1. Lokacija odlagališta otpada mora biti udaljena najmanje 500 m od naseljenog područja gdje stalno borave ljudi.
1.2. Lokacija odlagališta nije dozvoljena na:
– vodozaštićenom području, određenom prema propisima koji reguliraju zaštitu voda, osim za centre za gospodarenje otpadom’.

Ekološke udruge ističu kako je nevjerojatna drskost i bezobrazluk kojim se jednim običnim Pravilnikom kao pravnim aktom niže snage derogiraju i dokidaju prava ali i dužnosti zaštite voda predviđeni Ustavom, međunarodnim propisima i zakonima.

– U čijem je interesu zagađivanje izvorišta pitke vode na području cijele Hrvatske te strateški odabir smještanja centralnih županijskih smetlišta upravo kraj izvora pitke vode? – pitaju se.
Naime, prema Prijedlogu Zakona o izmjeni sporazuma o financiranju putem EU fondova za program ‘Zaštita okoliša i prirode’ iz siječnja 2013. za 6 (šest) je Županijskih centara za ‘gospodarenje otpadom’  planirana  izgradnja prekapacitiranih MBO postrojenja koje bi građani Hrvatske trebali financirati s preko 200 milijuna eura i pri tome se očito planira i zagaditi izvore vode koji se naravno nalaze uz sama odlagališta!

– Dakle, nije dovoljno utrošiti preko 200 milijuna EUR na uvoz zastarjele MBO tehnologije posrnulih EU tvrtki već  treba  dodatno  onemogućiti  domaću  proizvodnju  i  osigurati  tržište  i  za  EU  tvrtke  koje  će  nam  uskoro prodavati vodu u bocama. Zar nas zaista nije briga hoće li naša djeca imati dovoljno vode za piće koju će si moći priuštiti?  – kažu u Ekološkim udrugama.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/82089-eko-udruge-nasa-djeca-nece-si-moci-priustiti-pitku-vodu.html

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 22.03.2013.
Slijedeća objavaEvo s kojih pet svakodnevnih navika narušavate zdravlje
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here