Prema energetskoj astrologiji naši energetski centri ili čakre su u interakciji sa sedam glavnih planeta. Čakre predstavljaju fiziološke kapije kroz koje se mentalna, emotivna i energetska realnost pretvara u fizičku, a planete su njihovi svemirski odrazi u ogledalu. Povezanost čakri i planeta nam omogućava da preko natalne karte i skeniranja čakri dođemo do suštinskih emotivnih, mentalnih i energetskih pokretača naše ličnosti, a jedan od načina da se poprave ili unaprijede kvalitete svake čakre su energetske vježbe.

Ravnoteža sedmog energentskog centra je posebno važna jer nam omogućuje da bar pokušamo preskočiti onu posljednju stepenicu na putu mira i prepuštanja. Zato pokušajte sljedeću energetsku vježbu izvesti što prije i u što boljem duhovnom stanju.

Sahasrara čakra je dakle sedma čakra (sanskrt značenje – tisućuslojan), a simbol joj je lotos sa tisuću latica. Brojka 1000 predstavlja savršenstvo i potpunost te time ukazuje i na važnost Sahasrare. Učestali nazivi su još i krunska čakra, tjemeno središte. Smještena je na vrhu lubanje, na samom tjemenu glave. Sahasrara stimulira funkciju epifize. Ona upravlja upijanjem svjetlosti i ritmom izmjenjivanja budnih stanja i onih u snu. Poremećena čakra može izazvati nesanicu i depresije. Sedma čakra djeluje na cijeli organizam. Ako je strujanje energije u tom području preslabo, posljedica mogu biti kronične bolesti, živčane tegobe, kao i bolesti opasne po život.

Boje sahasrare su bijela, ljubičasta, zlatna. Planet je Neptun.

Glavne teme: spiritualnost, spoznaja duhovnih svjetova, kozmičko sjedinjenje, samoispunjenje, prosvjećenje.

Pozitivni duhovni aspekti: povezanost s univerzumom, duhovna snaga, okretanje spiritualnom, religioznost, vjera, sveobuhvatno znanje, introspekcija.

Negativni duhovni aspekti: sklonost crnoj magiji, praznovjerje, nedostatak zanimanja za svjetovno postojanje, povučenost.

Duhovni pokazatelji poremećaja: nedostatak životne radosti, bijeg od stvarnosti, tupost, duševna iscrpljenost, depresije, nemogućnost odlučivanja, zbunjenost.

Tjelesni pokazatelji poremećaja: glavobolje, kronične bolesti, slab imunološki sustav, živčane bolesti, dišne tegobe, uzetost, rak, multipla skleroza, ostale teške bolesti, duševne bolesti.

Kristali kojima možemo ojačati sedmu čakru: ametist, dijamant, čisti kalcit, mjesečev kamen, selenit, howlit, gorski kristal…

atma.hr – 52
Moć energetskih vježbi

Višak ili manjak energije koja se kreće kroz sedmu čakru u značajnoj mjeri utječe na naše stavove i kvalitet života. Tu se rješava hoćemo li zaista osjetiti jedinstvo sa univerzumom ili ćemo se nastaviti osjećati izdvojeno od sveukupnog postojanja.

Energetski centar Saturna je smješten na samom vrhu glave i ova čakra predstavlja krunu, koja, ako je čovjek dosegne omogućava izlazak iz karmičkog kruga. Ovo je čakra duhovnosti. Da bismo je dosegli, potrebno je da predamo svoju volju i kontrolu i dozvolimo sebi da pratimo tok. Kada je otvorena i u balansu ova čakra daje smirenost i strpljenje koje su posljedica duboke unutrašnje vjere da za sve postoji pravo vrijeme.

Sve Saturnove vježbe potrebno je raditi polako, sa strpljenjem, u svom ritmu.

Saturnove vježbe radimo unutar tihe meditacije (sklop asana i disanja) ulaskom u mir, tišinu i jedinstvo sa sobom. Cijeli ovaj ciklus tihe meditacije kroz položaje (asane) radimo zatvorenih očiju i sa koncentracijom na sedmi energetski centar.

Sustav energetskih vježbi za buđenje Saturna, odnosno povezivanje sedme čakre sa svim energetskim centrima zove se Saturnov krug. Tako kroz ovaj sustav oživljavamo komunikaciju (aspekte) Saturna sa svim ostalim planetama.

To se posebno odnosi na balansiranje izazovnih planetarnih aspekata spram Saturna koje osoba ima u svom horoskopu, ali i osnaživanje već postojećih povoljnih aspekata. Naime, ukoliko želimo Saturnu “pomoći” da prebrodi utjecaje koje ima od drugih planeta – radit ćemo Saturnove energetske vježbe.

atma.hr – 52
Vježba “Zaokruženje Saturnovog kruga”

Sjedimo u turskom sjedu, podižemo ruke iznad glave i postajemo savršeni dijamant.

Osjećamo da smo savršeni dio savršenog Univerzuma.

Disanje izvodimo tako što udahnemo, u sebi zavibriramo sedam puta zvuk OM (ako nam je u početku lakše i da bi se tijelo opustilo, možemo vibriranje zvuka OM raditi i tiho na glas), a zatim izdahnemo i izađemo iz položaja.

Završavamo vježbu s rukama sklopljenim na srčanoj čakri (Namaste položaj).

Dr Lea Imširagić / lovesensa.rs

Foto: Alicia Fox

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here