Razdoblja velikih trenutaka u povijesti čovječanstva puna je naglih, naizgled slučajnih ostvarenja.

Rene Descartes, primjerice, došao je na ideju za kartezijansku geometriju dok je promatrao muhu kako leti u njegovoj sobi. Paul McCartney je napisao “Yesterday” nakon što mu se u glavi pojavila u potpunosti formirana melodija ( “Probudio sam se jednog jutra s melodijom u glavi” – rekao je kasnije, “i pomislio sam – hej, ne znam ovu melodiju – ili znam?! “).

Zatim, tu je čovjek koji je dao ime  onom „eureka trenutku“ –  Arhimed, drevni grčki matematičar koji je primijetio u kadi da objekt potopljen u tekućini, biva potisnut naviše silom koja je jednaka težini istisnute tekućine.

Ali to sve ne znači da su takve trenutke inspiracije doživjeli samo geniji. 2010. godine, istraživači su identificirali nekoliko zajedničkih  osobina svim „eureka trenucima“: Oni se događaju iznenada, dolaze lako, osjećate ih kao pozitivna iskustva. I možda najvažnije, osjećate da je to ono pravo – vjerujete da je istinito, čak i prije nego što utvrdite je li to doista tako.

Često je to upravo tako: Članak u časopisu „Scientific American“ ističe da je najnovije istraživanje pokazalo da su ti „eureka trenuci“ obično ispravni.

U jednoj studiji, objavljenoj u časopisu „Thinking and Reasoning“, istraživački tim na „Northwestern University“, na čelu s psihologom Carolom Salvi, vodio je sudionike kroz četiri različita eksperimenta sa zagonetkama. Prvo su subjekti dobili niz od tri riječi i zadatak im je bio spojiti  jednu riječ od te tri riječi.

Nakon svakog seta, sudionici bi izvijestili jesu li riješili zadatak pomoću uvida (objašnjeno kao ” iznenadni odgovor koji se pojavio u umu “) ili analizom ( “odgovor se postupno pojavio, pomoću strategije kao što su generiranje spoja jedne riječi, testirajući je s drugim riječima“).

Kada su istraživači došli do rezultata, otkrili su da je oko 94 posto problema riješeno s uvidom bilo ispravno riješeno, a samo 78 posto problema je ispravno riješeno  analizom. Svaki put su subjekti dobili riječi ili puzzle koje trebaju riješiti i svaki put se uvid pokazao uspješnijom strategijom od  metodičnog razmišljanja.

Dio odstupanja, kao što je „Scientific American“ objasnio, vjerojatno proizlazi iz činjenice da su uvid i analiza izrazito različiti procesi u mozgu:
„Budući da se takva obrada javlja uglavnom izvan svijesti neke osobe, ona se javlja kao sve ili ništa – u umu se pojavljuje potpuno formiran odgovor ili se uopće ne pojavljuje. Ova hipoteza potvrđena je i EEG i MRI skeniranjem, kojim se otkrilo u ranijim studijama da neposredno prije nego što se pojavio uvid, okcipitalni korteks, koji je odgovoran za vizualnu obradu, na trenutak se ugasio ili “zatreptao”, tako da ideje mogu “uploviti u svijest “, kaže psiholog John Kounios. Kao rezultat toga, malo je vjerojatno da će uvidi biti netočni. Suprotno tome, analitičko razmišljanje događa se svjesno te je stoga podložno i propustima u obrazloženju.“

Prošla istraživanja pokazala su da nagli uvid, za razliku od svjesne analize, funkcionira kao “sve ili ništa” sustav; u laboratorijskim pokusima, kada netko koristi uvid za rješavanje problema, a ne uspijeva doći do točnog odgovora, to se događa jer prođe previše vremena  bez odgovora, a kada se problemi rješavaju  pomoću analize, vjerojatnije je da će odgovori biti pogrešni.
Upozoravamo, naravno, da stvari poput kartezijanske geometrije i “Yesterday” nisu bili laboratorijske pokusi, a postojeća istraživanja ne mogu reći mnogo toga o iznenadnim eksplozijama kreativnosti koje se odvijaju u stvarnom svijetu.

Dakle, misli koje se pojavljuju za vrijeme tuširanja uzmite s rezervom, ali to ne znači da ne bi trebali pustiti svoj um da luta dok šamponirate kosu.

Izvor: nymag

Prethodna objavaIz webshopa: Kartice Indigo anđeli – poruke za svaki dan (40 kom)
Slijedeća objavaRitmično disanje za sjaj, bolju cirkulaciju mozga i pročišćavanje
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.