Kada je netko od rođenja vegetarijanac, i uz to puca od zdravlja, to je sjajna potvrda da je ovaj način življenja odličan izbor. Ali, kad je netko uz to i završio medicinu, a magistrirao vegetarijanstvo, a pritom je vegetarijanac bio i u majčinom vegetarijanskom stomku, eto razloga da se upoznamo i s drugim interesantnim detaljima njegovog života…
Goran Kojić: Od kada datira Vaš interes za vegetarijanstvo?

Dr Dragan Ivanov: Prije mog rođenja moja majka je postala vegetarijanka, tako da sam rođeni vegetarijanac, nisam nikad okusio meso. Za mene je to normalan stil prehrane i življenja, za drugi način ne znam jer nisam nikada okusio meso niti ribu. I ono što je bitno, nikad nisam ni poželio jesti meso. Ono nema baš nikakvu privlačnost za mene.

Neobaviještenost koja bolest znači

Goran Kojić: Je li cijela Vaša obitelj vegetarijanska?

Dr Dragan Ivanov: Majka, ja, moja supruga i sin, moja sestra i njena obitelj.

Goran Kojić: Je li teško biti lekar vegetarijanac u Srbiji?

drivanovDr Dragan Ivanov: Meni osobno nije sada teško, ali do prije nekoliko desetaka godina, vegetarijanstvo je bilo rijetko prisutno u našoj zemlji i smatrano je rizičnim i deficitarnim načinom prehrane. Naš narod često na nešto što je različito i drugačije od uobičajenog reagira negiranjem i odbijanjem, umjesto da se zainteresira i to različito ispita. Pa tako je bilo i s vegetarijanstvom. Čak je i zvanična medicina u vrijeme kada sam ja bio student (osamdesetih godina prošlog vijeka) smatrala da je prehrana bez mesa rizična, posebno po rast i razvoj djece.

Danas je situacija drugačija, ali i dalje postoji ozbiljna neobaviještenost našeg naroda o ovom načinu prehrane koji ima toliko poželjnih, preventivno-terapijskih efekata na brojne suvremene bolesti. Ta neobaviještenost se zapaža, nažalost, i u krugovima zdravstvenih radnika i pored velikog broja objavljenih rezultata naučnih istraživanja koji govore o brojnim prednostima vegetarijanskog režima prehrane, posebno zbog povoljnog djelovanja na kardiovaskularne bolesti, maligna oboljenja, poremećaje imuniteta, gojaznost i šećernu bolest, mentalne procese… Ipak, danas postoji veći interes za ovaj stil prehrane nego ranijih godina, posebno među mladima i intelektualcima, a također i među onima koji su oboleli od ozbiljnih bolesti.

Goran Kojić: Koji su Vaši najvažniji razlozi za izbor vegetarijanstva? Kakvo je iskustvo s tim?

Dr Dragan Ivanov: Vjerujem ono što piše u Bibliji, a između ostalog i to da je čovjeka stvorio Bog i dao mu jasna uputstva i pravila za život. Jedno od tih pravila glasi: „I reče Bog čovjeku: Evo, dao sam sve bilje što nosi sjeme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose sjeme; to će vam biti za hranu“ (Biblija; 1. Mojsijeva 1: 29). Bilo kako da je čovjek sklon uvjerenju da su biblijska pravila zastarjela i prevaziđena, na kraju, htio to ili ne, mora priznati da je sve ono što je Bog stvorio savršeno i da nema alternativu i to se ne odnosi samo na prehranu, već na svaku životnu oblast…
Biznis, laži i prevare… o B12

Goran Kojić: Što mislite o dilemama u vezi B12?

zdrava_hrana_12Dr Dragan Ivanov: Ja po tom pitanju nemam dilemu, već postavljam pitanje: ako su namirnice životinjskog porijekla isključivi izvori vitamina B12, otkud taj vitamin u životinjama, ako one same ne jedu meso, već se hrane biljnom hranom? Vitamin B12 proizvode bakterije koje žive u crijevima čovjeka i životinja. Količina ovih bakterija se povećava unosom dijetskih vlakana koja se nalaze u cijelom zrnu žitarica, mahunarkama, svježem voću i povrću.
Nekada se mislilo da se vitamin B12 nalazi isključivo u mesu i mesnim proizvodima. Dokazano je, međutim, da se ovaj vitamin nalazi i u mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, pivskom kvascu, algama… Sve je više na tržištu biljnih namirnica koje su obogaćene vitaminom B12.

Goran Kojić: Koji je najbolji izvor kalcija za naš organizam?

Dr Dragan Ivanov: Svakako su to biljni izvori: sezam, orašasto voće, bundevine sjemenke, laneno sjeme, šljive, narandča, limun, grejpfrut, polen, špinat, blitva, kupus, sok od rajčice, avokado, mahunarke, mak itd. Smatram da mlijeeko nije najbolji i najpoželjniji izvor kalcija.

Izvor: Tinkturedrsulca

Prenosi: alternativainformacije.com
Prethodna objavaHoroskop – Nauk svjetlosti
Slijedeća objavaVIDEO: Moć sadašnjeg trenutka
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.