Nova studija pod vodstvom istraživača na Sveučilištu Berkeley i Clinice de Salud del Valle Salinas je pokazala kako čak i kratka pauza u korištenju razne kozmetike, šampona i drugih proizvoda za osobnu njegu široke potrošnje, može dovesti do značajnog pada razine štetnih kemikalija prisutnih u tijelu.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Environmental Health Perspectives“. Istraživači su tinejdžerkama  dali razne proizvode za osobnu njegu koji ne sadrže uobičajene kemikalije, uključujući ftalate, parabene, triklosane i oxybenzone.

Ove kemikalije se koriste redovito u gotovo svim konvencionalnim proizvodima za osobnu njegu, u sapunima, kremama za sunčanje, šamponima, regeneratorima i drugim proizvodima za kosu, a istraživanja na životinjama su pokazala da izravno utječu na endokrini sustav.

“Budući da su žene primarni potrošači mnogih proizvoda za osobnu njegu, one mogu biti nerazmjerno izložene tim kemikalijama”, izjavio je Kim Harley, izvanredni direktor UC Berkeley centra za istraživanje okoliša i dječjeg zdravlja.

“Mlade djevojke mogu biti posebno izložene riziku budući da se nalaze u periodu  brzog reproduktivnog razvoja, a istraživanje sugerira da one svakodnevno koriste više proizvoda za osobnu njegu od prosječne odrasle žene.”

Rezultati

Nakon samo tri dana ispitivanja, uzorci urina djevojaka koje koriste samo proizvode koji sadrže manje kemikalija, pokazali su značajan pad razine kemikalija u tijelu.

Metil i propil – parabeni, koji se obično koriste kao konzervansi u kozmetici, pali su za 44 i 45 posto, metabolit dietil ftalat, koji se često  koristi u parfemima, spustio se za 27 posto, a triklosan i benzofenon-3 su se snizili za 36 posto.

Autori studije bili su iznenađeni vidjevši povećanje dva manje uobičajena parabena, ali te razine su bile male i lako su mogle  biti uzrokovane slučajnom kontaminacijom ili zamjenom koja nije navedena na etiketama.

Drugi voditelj studije, Kimberly Parra, objašnjava zašto je u istraživanju bilo od posebne važnosti sudjelovanje lokalne omladine:

„Rezultati studije posebno su zanimljivi na znanstvenoj razini, ali činjenica da su srednjoškolci vodili  studiju, otvorilo je novi put za uključenje mladih kako bi učili o znanosti i koristili  je za poboljšanje zdravlja svojih zajednica.”

Nakon proučavanja rezultata, mladi su odlučili educirati prijatelje i članove zajednice, te su predstavili svoju kampanju zakonodavnom tijelu u Sacramentu.

Dvanaest lokalnih srednjoškolaca, uključenih u CHAMACOS vijeće mladih, pomogli su u osmišljavanju i provedbi studije; jedna od mladih istraživačica, Maritza Cárdenas, sada je na preddiplomskom studiju  iz molekularne i stanične biologije na UC Berkelyu.

“Jedan od ciljeva istraživanja bio je stvoriti svijest među sudionicima o kemikalijama koje se nalaze u proizvodima koji se svakodnevno koriste i pomoći da ljudi postanu svjesniji onoga što koriste”, rekala je Cárdenas.

“Pad kemijske razine u tijelu nakon samo tri dana ispitivanja pokazuje da jednostavnim radnjama kao što je odabir proizvoda s manje kemikalija možemo  napraviti razliku.”

Što možete učiniti?

Možete provjeriti oznake na proizvodima koje kupujete. Većina proizvoda za osobnu njegu sadrže  popis sastojaka, ali na žalost, mnoga kozmetika ne. Ako koristite određene marke koje stvarno volite,  možete pokušati obratiti se proizvođaču izravno i zatražiti od njih popis sastojaka.

Također, možete se odlučiti za prirodne i organske proizvode, ali svakako treba imati na umu da su u industriji proizvoda za osobnu njegu, riječi poput “prirodno” često besmislene.
Najsigurnije je kupovati proizvode u prodavaonicama zdrave hrane, čitati sastav ili pitati prodavača. Općenito, kada proizvodi ne sadrže određene kemikalije, proizvođači su sretni da ih mogu označiti kao takve.

Prirodni i organski proizvodi mogu biti malo skuplji, stoga možda želite uzeti u obzir izradu vlastite. Možete vrlo lako napraviti široku lepezu prirodnih proizvoda za osobnu njegu sa samo nekoliko sastojaka. Ne samo da je jeftinije, već vam omogućuje da provjerite svaki sastojak koji će ući u vaše tijelo i da prilagodite svoje kreacije s vašim specifičnim potrebama.

RECEPTI ZA DOMAĆU KOZMETIKU 

Što je manja potražnja za tim kemijski opterećenim proizvodima, kemikalije će se manje koristiti. Imamo moć stvoriti vrstu svijeta kakav želimo. Budite promjena.

Izvor: collective-evolution

Prethodna objavaRazriješite svoju karmu
Slijedeća objavaKada postajemo “mi” umjesto “ja”: Je li to prava ljubav ili samo nisko samopoštovanje?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.