Mnogi od nas ne mogu zamisliti da započnu dan bez omiljenog crnog napitka. Međutim, kada je ovako pakleno toplo, pametnije bi bilo da je izbjegavate, a naročito onu popodnevnu kavu!
Svi se radujemo kada je sunčano vrijeme, a naročito oni koji su u prilici da tijekom dana skoknu do svog omiljenog kafića na kavicu s prijateljima. Ipak, na tropskim vrućinama ovo uopće nije dobra ideja.

Iako na prvi pogled djeluje da bi šalica kave, koja ima moć da nam podigne tlak, mogla biti odlična prevencija protiv toplinskog udara, to nije tako.

Problem je u tome što kava (baš kao i crni čaj) sadrži mnogo kofeina, tvari koja podiže krvni tlak, ubrzava puls pa čak može izazvati i preskakanje srca. Nažalost, to podizanje tlaka je samo trenutno, a upravo nakon prestanka djelovanja kofeina, može doći do njegovog velikog pada. Sigurni smo da ne želite da vam pozli, a još manje da vas strefi infarkt ili moždani udar.

Isto tako, kofein je jak diuretik, što znači da potiče brže izlučivanje tekućine iz organizma, bilo znojenjem, bilo češćim odlascima u toalet – što dovodi do dehidracije. Problem je u tome što, zajedno s tekućinom, iz tijela odlaze i dragocjeni minerali, kao što su soli, željezo, magnezij, ili kalcij.

Još jedna loša stvar, za one koji su u prilici da se ovih dana sunčaju i žele dobiti brončanu put, jeste to što, svojim svojstvom dehidracije, kava isušuje kožu i na taj način dovodi do bržeg stvaranja bora.

Što se psihe tiče, ni ovdje kava i vrućina nisu dobra kombinacija, jer kava pojačava lučenje hormona stresa, adrenalin i kortizol, što vam u zagušljivom gradskom prijevozu samo može pojačati simptome anskioznosti, ali i dovesti vas do toga da vam “padne šećer “.
Također, ljeti su svakako dani duži, a tijekom vrelih noći ionako manje spavamo, a kava koja nam inače podiže budnost, definitivno nije prijatelj kvalitetnog sna.

Posebno je opasno ako se opredijelite za ledenu kavu s mnogo šećera i mlijeka. Ne samo da je u pitanju kalorijska bomba koja vas deblja, već nikako nije dobro ni za zdravlje. Zašto? Zato što vam može skočiti šećer i što nikad ne možete biti sigurni u kvalitetu mlijeka, što vas može prikovati danima za WC školjku.

Ukoliko ste do te mjere ovisni da već unaprijed znate da nećete poslušati savjet da kavu ne pijete  – popijte samo jednu, jutarnju kavu i to onu crnu, najbolje bez šećera ili mlijeka (ili sa što manje) – i to nikako na prazan želudac!

Iako to zvuči uvrnuto, stručnjaci savjetuju da kava bude topla jer, topli napitci i juhe, čak i na najgorim vrućinama, zapravo potiču termoregulaciju i, nakon prvog šoka, pružaju nam osjećaj da smo se baš rashladili.

avaz/stil.kurir.rs
Prethodna objavaLjubavni test: Jeste li u vezi s pravom osobom?
Slijedeća objavaTehnika bosonogog hodanja
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here