Novo znanstveno istraživanje otkrilo je da čak 63 posto ljudi između 18 i 29 godina spava s telefonom u krevetu!
Proteklih godina se mnogo pričalo o tome koliko negativno tehnologija utječe na naš san. Umjetna plava svjetlost električnih uređaja u mozgu aktivira neurone koji nas sprječavaju da se osjetimo pospano.

Električni uređaji ne utječu samo na našu sposobnost da zaspimo, nego i na kvalitetu sna, pošto remete proizvodnju melatonina, hormona koja potiče san. Iako je plava svjetlost jedan od glavnih razloga za to da telefon ostavimo izvan spavaće sobe, to nije jedini razlog.

1) MANJE SU ŠANSE DA ĆETE SKROZ POREMETITI SVOJ UNUTRAŠNJI SAT

Dopisivanje do kasno i korištenje telefona u krevetu samo još više pogoršavaju probleme s nedostatkom sna. Kada se dopisujete u krevetu, mozak vam je stalno stimuliran i odlaže padanje u san. Zbog toga remetite svoj unutarnji sat i faze sna. I sutradan se opet ne možete se natjerati zaspati do onog vremena kad ste zaspali prethodne noći. Zbog toga imate manje energije i manje ste produktivni.
2) MOŽETE PROČITATI NEŠTO VRLO KORISNO

Ako ne možete odmah spavati, uzmite knjigu umjesto telefona. Lampa koja stoji pored kreveta ne stimulira mozak kao plava svjetlost digitalnih zaslona i dozvljava vam da se uspavate. A sadržaj knjige će vas uspavati, osim ako nije previše uzbudljiv. Osim toga, bolje ćete zapamtiti ono što pročitate pred spavanje – jedna studija iz 2012. otkrila je da najbolje pamtimo ono što naučimo neposredno pred spavanje.

3) SMANJIT ĆETE IZLOŽENOST RADIJACIJI

Iako nema čvrstih dokaza koji mobilne telefone povezuju s razvojem raka, poznato je da telefoni emitiraju neku vrstu elektromagnetske radijacije koju tkivo koje se nalazi u blizini telefona upija. Internacionalna agencija za istraživanje bolesti raka otkrila je da su te transmisije “potencijalno kancerogene” i da je rizik sve veći što je telefon bliži. Rizik je minimalan i beznačajan ako telefon nije povezan s WiFi, a najmanji je ako je potpuno isključen.
4) OPUSTIT ĆETE SE (ČIM OBAVIJESTI S TELEFONA PRESTANU ZVONITI!)

Ako ostavite telefon u blizini, htjeli vi to ili ne, bit ćete stalno na oprezu i napeti. Ako stalno podsvjesno očekujete poziv, sms ili mail, nećete moći opustiti se i mirno zaspati. Što je telefon dalje od vas, ljepše ćete spavati.

Novi portal

Prethodna objavaDosta je bilo ribanja: Vaš štednjak ovako će uvijek biti čist!
Slijedeća objavaKada ostarite…
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here