Foto: Dieter Robbins/pixabay.com

Za većinu ljudi, san je vjerojatno jedan od najomiljenijih hobija.
No, jeste li znali da vaš položaj spavanja može utjecati na vaše zdravlje? Nedavna istraživanja su pokazala da spavanje na lijevoj strani tijela, može pridonijeti zdravlju mnogih organa, piše Bright side.

Iz prve ruke znamo kako je važno dobro se naspavati, kako bi bili puni energije i kako bi mogli obavljati naše svakodnevne zadatke. Stoga smo odlučili provjeriti tu znanstvenu teoriju, te smo sastavili popis od šest potencijalnih prednosti koje možete dobiti ukoliko spavate na lijevom boku.

Poboljšava funkciju vašeg limfnog sustava

1

Limfni sistem ima ključnu ulogu u našem tijelu jer uklanjanja otpad i toksine iz našeg sustava. Stručnjaci kažu da se torakalni kanal nalazi na našoj lijevoj strani, stoga spavanje na toj strani može pomoći tijelu da učinkovitije procesuira otpad.

Budući da limfni sistem osigurava transport masti, proteina i drugih važnih tvari do vaših tkiva, ležanje na lijevoj strani omogućava stanicama da brže dobiju sve potrebne hranjive tvari.

Slezena svoj posao radi puno bolje

2

Slezena je najveći organ u limfnom sustavu, te se nalazi na lijevoj strani tijela. Kada spavate na lijevom boku, vaša slezena radi učinkovitije.

Glavni razlog za to je gravitacija. Na taj način se pospješuje protok krvi kroz slezenu i ona brže filtrira nepotrebne tvari iz organizma.
Na pravilan način se eliminiraju otpadne tvari

3

Spoj između tankog i debelog crijeva nalazi se na lijevoj strani tijela, u predjelu zvanom ileocekalni ventil. Kad spavate na lijevom boku, gravitacijske sile olakšavaju prijenos otpadnih  tvari iz tankog crijeva u debelo crijevo.

To omogućuje debelom crijevu da brže eliminira otpad iz tijela.

Smanjuje se noćna žgaravica

4

Ukoliko patite od česte žgaravice, onda je dobra ideja leći na lijevu stranu, kako bi uhvatili malo sna.  U tom položaju, vaš želudac će biti smješten ispod srčanog sfinktera koji spaja jednjak sa želucem.

Spavanje na lijevoj strani sprječava vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

Jetra nije preopterećena

5

Budući da se jetra nalazi se na desnoj strani tijela, ležanje na desnoj strani može stvoriti pritisak na taj organ.

Ležanje na lijevoj strani, međutim, neće dopustiti da toksini i druge štetne tvari preopterete jetru.
Dobro je za vaše srce

6

Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u tijelo. Stoga, ako spavate  na lijevom boku, pomažete srcu da lakše i učinkovitije radi svoj posao.

Kad spavate na lijevom boku, gravitacija olakšava funkciju vašeg cirkulacijskog sustava, osobito aorte i donje šuplje vene,  velike vene koja nosi krv bez kisika iz donjeg dijela tijela prema srcu, a nalazi se na desnoj strani kralježnice.

Prethodna objavaŠto je važnije? Tijelo ili um?
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 19.11.2016.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.