Ukoliko se nemate naviku izuvati kada ulazite u kuću ili stan, mogli biste promijeniti mišljenje nakon što otkrijete što sve obućom unosite u svoj životni prostor koji bi trebao biti čist i siguran za zdravlje.

Ako se pitate bi li se trebali izuti ili ući obuveni u svoju ili tuđu kuću, imajte na umu da s obućom unosite puno više od obične nečistoće! Evo nekih razloga koji će vam dati odgovor zašto nikada ne treba ući obuven u svoj ili tuđi dom.

Bakterije

Na obući unosite u kuću razne bakterije. Jedna studija Sveučilišta u Arizoni ispitivala je bakterije koje se nalaze na obući. Pronašli su da na vanjskoj strani obuće ima čak oko 420.000 bakterija, uključujući i E. coli, te bakterije koje izazivaju dijareju, plućne bakterije i bakterije koje izazivaju meningitis.
Otrovi

Studija koju je objavio časopis Environmental Science & Technology otkrila je da na obući unesemo u kuću razne otrove, među kojima se nalaze i neki vrlo štetni pesticidi, a jedna druga studija pokazala je da je 98 posto olovne prašine u kući, koja je također vrlo štetna, dolazi preko obuće.

Prljavština

Osim bakterija i otrova, na obući unosimo blato, prašinu i prljavštinu. To znači da ćemo morati potrošiti više vremena i novca na čišćenje.

Uznemiravanje ukućana

Kada ulazite obuveni pravite i buku, pogotovo ako imate pločice, laminat i potpetice na cipelama. Izujte se i pustite ukućane da mirno spavaju.
Stopala vole biti slobodna

Osim ako ne nosite specijalne ortopedske cipele, vašim stopalima će sigurno više odgovarati da ne budu zarobljena u cipelama ili tenisicama, kad već ne moraju (plus manje znojenja, provjetravanje “miomirisa” pa i manja mogućnost za gljivična oboljenja stopala).

Izvor: treehugger.com

Prethodna objavaPrejednostavna mozgalica, a samo je neki brzo riješe…
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 24.08.2015.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.