Postoje različiti pogledi na stvaranje. Jedni uključuju Boga, drugi ne. Danas su najpopularnije dvije teorije: Darvinova teorija evolucije i teorija inteligentnog ili kreativnog dizajna.

Darvinova teorija nam je poznata iz školskih klupa, kreativni dizajn pak predstavlja moderniju teoriju koja govori o postojanju više inteligencije koja ima izvornu ulogu pri nastanku života, odnosno osnovnih gradivnih supstanci živih organizama.

Znanstvenici su proučavanjem molekula došli do otkrića takozvanog bakterijskog mikroskopski malog stroja. To je minijaturni stroj čija je konstrukcija, u osnovi, slična gradnji kuće koja se gradi po točno određenim nacrtima.

Sastavljanje takvog minijaturnog motora mora se dogoditi u točno određenim uvjetima i na točno određeni način, što dovodi do određene kompleksnosti, gdje, po mišljenju jednoga od vodećih zagovornika teorije inteligentnog dizajna, profesora biokemije dr. Michaela J. Beha (autora knjige “Darwin Black Box“), nema mjesta redukciji u proizvodnji. U knjizi jasno sumnja u mogućnost funkcioniranja Darvinove teorije prirodne selekcije te da integrirana kompleksnost ukazuje na inteligentan dizajn. Pita se kako bi prirodna selekcija mogla proizvesti tako minijaturni stroj, koji u svoj svojoj kompleksnosti ne bi mogao raditi niti bez ijednog djelića. Kao kod automobila; domorodac nekog plemena, kada bi ga prvi puta vidio, mogao bi pomisliti da ide na vjetar ili da ga vuče skrivena antilopa. Iako bi po otvaranju poklopca motora, shvatio da se tu nalazi nekakav zahtjevni stroj koji ukazuje na upotrebu inteligencije, i da sve funkcionira po nekoj logici te da svaki dio ima svoje točno određeno mjesto.

Znanstvenici i molekularni biolozi koji zagovaraju inteligentni dizajn su jedinstveni u razmišljanju da je lako moguće da je takav kompleksni stroj (flugelna bakterija) proizvod neke više inteligencije koja je dala informacije za točno određeni rad.

U prošlom stoljeću je u nekim znanstvenim krugovima bilo govora o materiji i energiji. U ovom stoljeću je dodana i informacija. U trenutku kad S.E.T.I. (Institut za znanstveno istraživanje svemira) traži informacije o izvanzemaljskoj inteligenciji u prostranstvima svemira, na drugoj je strani, pred našim nosom, univerzum informacija skriven u jedinici DNA. Sama kompleksnost DNA i sam njen izvor, najveća je tajna i izazov modernoj znanosti.

Zanimljivo je da inteligentne informacije zapisane prije nekoliko tisuća godina, kao što su hijeroglifi, Stonehenge itd., ne pripisujemo djelovanju vremena, iako istom metodom mnogi žele odstraniti inteligenciju iz makrobiologije. Lako upotrijebimo analogiju povezanosti računalnog zapisa i informacija. Programski kod ima kao rezultat funkcionalni skup (objektno programiranje, op. prev.), koji predstavlja djelujuće, odnosno prepoznavajuće, inteligentno programsko oruđe. Čini se da sav, naoko vidljiv, kaos programskog koda milijuna vrsta, ipak predstavlja djelujući program ili programsko oruđe. Lako možemo reći organizirani kaos.

Koliko je samo bilo posljedica kaotičnog djelovanja, a opažanje svijeta kroz trijezno razmišljanje ne daje prostora za očekivanje nečega racionalnog. Ako kompleksnost prirode i svemira na trenutak pogledamo očima inteligencije, počet ćemo iskreno cijeniti svu njenu jedinstvenost, raznolikost i ljepotu. Kao u umjetničkom djelu. Znamo da iza slike stoji osoba, inteligencija. Ne možemo to zanijekati. Zatim, sve što nas okružuje, najednom iz kaotičnog turbulentnog vrtloga nerazumljivosti, dobije smisao djelovanja i određene međusobne interakcije. Zagovornici kreativnog dizajna smatraju, da sam izvor ili pak teoretsko razmišljanje o izvoru informacija, koji dovode do nastanka i djelovanja tih mikroskopskih strojeva, vodi do metafizičkog odgovora. Daju ga poznati znanstvenici: “Neka bude! Ako slijedimo dizajn, on će nas dovesti do inteligencije, kreatora, Boga.“

Zvuči jednostavno u svoj svojoj kompleksnosti, zar ne?

Madan Mohan das
avadhuta.hr

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here