Dragi ljubitelji prirode, staro-slavenskog znanja i iskrene povezanosti sa zemljinim ciklusima, pozivamo Vas da s nama obilježite i proslavite skoro pa zaboravljen dan kada se slavi ljetni solsticij, kada se pale krijesovi, i kada se slavi boginja vode – Kupalo, božanstvo uroda, obilja i veselja.

atma.hr – 45

Susret će se odviti na prostoru Plaščanske doline , točnije na imanju zaseoka Kesići, Latin (Kuća za odmor Sara), od 20.06.2019 – 23.06.2019.
Obzirom da se na području Plaščanske doline nalaze brojni izvori pitke vode, čak 60 izvora. Mi ćemo posjetiti Jezero Sinjac i Vrelo Dretulje ♥

U slavenskoj mitologiji, Kupalo je povezana sa slavljenjem ljetnih solsticija.
U narodu su izrađivali i lutku (nazivanu Kupalo) od slame ili drveta, odjevenu u žensku odjeću koja je u svečanoj povorci donošena do rijeke i bacana u vodu ili u vatru. U tom običaju važnu ulogu ima kupanje, skakanje preko krijesa, pletenje ivanjskog cvijeća i bacanje cvijeća u vodu. Vjerovalo se da je ovo jedina noć u godini u kojoj paprat cvijeta i da taj cvijet ima magičnu moć. On tada može uništiti negativne energije, podariti uspjeh ili veliko bogatstvo.

Ove ćemo se godine podsjetiti vlastitih korijena, te ćemo prikladnim slavljem pozdraviti prirodu, Sunce, biljke, vatru i vodu!

Pridružite nam se u izradi cvijetnih vijenaca, darivanju biljaka vodi, te preskakivanju preko krijesa u znak pročišćenja.

Lijepo je prisjetiti se tradicionalnih običaja kojeg su naše pretkinje svake godine obilježavale.

U sklopu događanja, omogućiti ćemo:

1. Edukaciju o 4 vrste zdravih, livadnih biljaka koja rastu na području Plaščanske doline
2. Kreativne radionice za djecu u prirodi
3. Sajam rukotvorina, lokalnih proizvoda i sirovih slastica
4. Slavenske Bereginie – gimnastička praksa za žene
5. Radionice za odrasle i trekking u prirodu

*** ČAROBNO IZNENAĐENJE KOJE ĆETE MOĆI DOŽIVJETI UKOLIKO SE ODLUČITE DOĆI. ***

atma.hr – 45

Rezervacije i prijave na event su obavezne ,kao i uplata depozita pola participativnog iznosa čime osiguravate svoje mjesto, šaljite ih putem e-maila :
[email protected] te primite ostale informacije i detalje vezane za vašu participaciju , smještaj te odabranu radionicu unutar događanja.

Na imanju imamo prostor za ugostiti 35 osoba, kuća za odmor za 8 osoba, appartman za 5 osoba, te dvokrevetne sobe.
Mogućnost kampiranja također postoji.
Participacija za odrasle iznosi 880,00kn
Participacija za djecu iznosi 500,00 kn

Participativni iznos uključuje smještaj na imanju, hranu i navedene sadržaje.

Razmjene ili donacije sjemena povrtnica, bobičastog voća, cvijeća ili aromatičnih biljaka su dobro došli 🙂

Festival Tradicije u Plaščanskoj dolini autorsko je djelo Isidore Ralić :
Isidora Ralić (rođ.Popović) – rođena u obitelji umjetnika, svoj kreativni duh usmjerava na rad sa djecom i ženama, prenoseći zanate poput izrade nakita, prirodne kozmetike, rada sa biljkama i tradicionalnim znanjima i vještinama liječenja.

Sedmogodišnje iskustvo u radu na području lokalnih zajednica, te samoodrživih zajednica koje se u Hrvatskoj sve više razvijaju te privlače volontere iz cijeloga svijeta profinjuje u rad koristan za zajednicu koju i promovira i prezentira globalno, u organizaciji gdje dobiva mjesto liderice za Hrvatsku i regiju u vođenju Krugova za mlade i odrasle, a sve u svrhu poticanja djelovanja pojedinaca za boljitak društva i osobnog razvoja.

Lokalnu zajednicu obogaćuje djelovanjem u Udruzi Slobodna škola i organizacijom Local Marketa na festivalu MoDem!

Kao glasnogovornica i izvršiteljica aktivnosti u udruzi Slobodna škola, na kreativnim radionicama I u školi u prirodi u ugodnom društvu djece I roditelja zajedničkim snagama izrađuje raznovrsne rukotvorine te provodi edukaciju o biljkama naših prostora.

Neki od njenih autorskih djela, inovativni su modeli koji se još uvijek profinjuju i oblikuju nebi li jednog dana zablistali kao novi društveno prihvaćeni modeli, implementirani u život same zajednice.
* Krugovi kreativne razmjene, Hrvatska *
* Iz divljine *
* Festival Tradicije *

20.6.2019. u 09:00 – 23.6.2019. u 21:00
Plaški-Lika Vrelo Dretulje, 47304 Plaški

https://www.facebook.com/events/324451304925433/

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here