atma.hr – 45

Što je, prije svega senzorna deprivacija?

Senzorna deprivacija ili uočljiva izolacija je namjerna redukcija, smanjenje ili uklanjanje poticaja s jednog ili više osjetila. Jednostavne naprave poput poveza ili napa i  čepova za uši  mogu izolirati , presjeći vid ili zvuk, dok kompleksnije naprave  mogu odrezati osjećaj mirisa, dodira, okusa, osjećaja topline i gravitacije. Senzorna deprivacija je bila upotrebljavana i još se uvijek upotrebljava u raznim medicinskim i psihološkim eksperimentima. (isolation tank). Ako naša svijest uobičajeno reagira na promjene u okolini, razumno je očekivati da će se, nestane li tih izvanjskih promjena, promijeniti svijest. Kratkotrajni proces, sesija senzorne deprivacije dovodi do relaksacije i usporediva je sa meditacijom ili drugačije rečeno je pogodan za meditaciju

No usprkos svim ostalim načinima senzorne deprivacije, u svijetu je  (još uvije ne i kod nas) najrasprostranjenijai floating tank. Tko je s njim prvi pokrenuo priču i primijenio ga u nekim oblicima terapije?

Prvi tank dizajniran je od strane Johna C. Lillya, liječnika, , neuroznanstvenika, psihoanalitičara, psihonauta, filozofa, pisca i izumitelja. Još od malih nogu je pokazivao interes za znaost kao dijete bankara i vlansika firmi. Imao je i nadimak Einstein Jr. On je bio pripadnik generacije multikulturalnih znanstvenika, mislilaca među kojima su bili Timothy Leary (poznat po ispitivanju psihodelika), Ram Dassom (psihologom čuvenim) i Werner Erhardom koji su se između ostalog i nalazili kod njega u kući. Lilly je čak i nazivan ludim znanstvenikom koji daje LSD dupinima. Gledao sam njegove TV nastupe u kojima je dolazio sa onom kapom David Kroketa. Često je izazivao kontravarese kod akademskih krugova. On je naravno vidio tank kao priliku da se čovjeka promatra neovisno od podražaja izvana kao čistu svijest. Ako naša svijest uobičajeno reagira na promjene u okolini, razumno je očekivati da će se, nestane li tih izvanjskih promjena, promijeniti svijest. On čak kaže da ju do toga došao u komunikaciji sa delfinima u bazenu. Čak se žalio da govore prebrzo. Po njegom radu su inače snimljena i dva holivudska filma The day of th dolphin, i Altered states. Za vrijeme drugog svjestskog rata provodio je mnoga istraživanja, nakon toga se počeo baviti psihoanalizom, glasanjem dupina i kasnije LSD-om. Čak je i radio eksperimente sa LSD u floatu. 1953.g. se sa američkim javnim zdravstvenim servisom počeo studij neurofiziologije. Na Natural Institute of Mental Health je počeo istraživati kako odvojiti mozak od izvanjskog događanja, svijeta i došao do ideje sa float tankom gdje kako smo već rekli subjekt pluta  u senzornoj izolaciji u tanku u slanoj vodi neko duže vrijeme.

Flotation tank 1

Kako floatation tank izgleda danas i u čemu je poboljšanje? Kako u stvari teče proces u njemu i za što bi mogli reći da je danas proučavano i dokazano njegovo djelovanje?

Danas je unaprijeđen znatno dizajn (moj je moderan) . Prije je izgledao kao komora i za neke ljude pomalo klaustrofobičan. Imao je samo manji otvor za ulaz koji se kasnije poklopio ako osoba ne bi bila klaustrofobična. Danas ima skoro cijeli gornji dio otvoren. U tehničkim detaljima je unaprijeđen u tome da se voda filtrira daleko češće i bolje i ne mora stajati kao prije. Ponavljam, to je voda u kojoj je na 500, 600 litara 400 kila Epsomove soli. Ona ima nekoliko filtera kroz koji ide stalno i vraća se. Osoba se istušira prije i poslije i sada sa daleko većim otvoren i poklopcem (koji može i ne mora zatvoriti ukoliko je klaustrofobična) ulazi unutra. Mogu se koristiti sada po novom i razne varijante svjetala kao i glazbe ukoliko to osobi odgovara. Voda je zagrijana na sobnu temperaturu  i zasićena sa Epsomovom soli što omogućuje plovnost  tako da se lako pluta. Floatatio tank u mom centru je rađen po tim najnovijim standardima.

Što znanstvena zajednica kaže o dobrobitima floatation tanka?

atma.hr – 45

1970 g. se on počeo ozbiljno promatrati kao sredstvo ozbiljne medicinske pomoći i utjecaja na zdravlje. Tada se počeo koristiti u Spa centrima diljem svijeta. Studije su pokazale da float može imati mnoge benefite na zdravlje poput mišićnog opuštanja, boljeg spavanja, smanjenju boli, stresa i anksioznosti. Također pobuđuje i pojačava  kreativnost i maštu.  2015 se radil studija o utjecaju floata na halucinacije. $6 ispitanika su podijeljeni u dvije grupe. Jedna su oni skloniji, a druga oni manje skloni halucinacijama. Pokazalo se da je povećana halucinacija u istoj mjeri i kod jednih i kod drugih.  2014. g. Evropski žurnal za integrativnu medicinu je objavio da su istraživanja pokazala kroz pregršt studija kako je pojačana imaginacija  intuicija kroz float dovela i do pojačane kreativnosti. Također se pojačava fokus, koncentracija i vodi da čišćeg i jasnijeg mišljenja. Također je rađeno ispitivanje na 24 studenta sportaša i njihov oporavak od velikih tjelesnih napora i vidio se napredak. 2016 g. kod 60 vrhunskih atletičara je primijećeno poboljšanje psihološkog oporavka. Također pomaže kod ublažavanja kronične boli. „018 g. je rađeno istraživanje na 50 ispitanika kod kojih je primijećeno znatno poboljšanje koji su imali probleme sa anksioznošću. 2016 g. je također rađeno ispitivanje sa GAD-om(generalized anxiety disorder) gdje su poboljšana stanja  poteškoća u spavanju, depresije, umora, iziriranosti. Možemo tu navesti i slična istraživanja za bol, povrede vrata, kičme , kardiovaskularne probleme, glavobolje..Isto tako za one koji vole promatrati stvar iz polja duhovnosti tu je stanje iznendnih uvida, dubokog unutarnjeg mira i ponovnog rođenja. Cijeli koncept bio bi najsličniji nekakvom stanju majčine utrobe kojeg su psihoanalitičari kao vrhunac nekakvog istraživanja nastojali dosegnuti.

Floatom se služi danas veliki dio zapadnog svijeta. Npr. u Švedskoj postoje u bolnicama. Mnogi vrhunski sportaši , gotovo svi NBA sportaši, veliki sportski klubovi koriste ga iz navedenih razloga . Stephen Curry, jedan  najboljih košarkaš danas priča o tom iskustvu javno. Malo je poznato i da je John lennon upotrebljavao to kod skidanja od droga.

Ozonska sauna

Ozonska infracrvena sauna je novitet  U Hrvatskoj. Za što se ona koristi?

Perfektna koža važi kao jedna od najvažnijih stvari modnog uljepšavanja. Ljepotu možemo cijeniti kroz kvalitetu nečije kože u samom izgledu.  Glatka i meka koža je od neprocjenjive vrijednosti. Mnoge žene se susreću sa različitim kožnim teškoćama zbog klime, zagađenja, starenja…. Mršavljenje kroz fototerapijsku kapsulu kao i glatka i  mekana koža nije više samo san.  Napredna višebojna rasvjetna tehnologija kombinira četiri različita  svjetlosna vala sa infracrvenim zrakama koji imaju izvrstan biološki učinak na tijelo i um. Ležanje u kapsuli je poput bivanja u misterioznom univerzumu. Osjećate tjelesni i mentalnu harmoniju.

Od kad se ozon koristi u medicini?

Još od 1856. godine, ozon je korišten za dezinfekciju operacijskih dvorana u Europskim bolnicama. Njemačka je prednjačila u upotrebi ozona u medicinske svrhe, i ozon su koristili za lječenje tuberkuloze, anemije, tinitusa, astme, bronhitisa, alergija, nesanice, pneumonije, dijabetesa i sifilisa.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, uz pomoć ozona liječile su se rane, gangrene i trovanja otrovnim plinovima. Berlinski doktor Albert Wolff 1915. je koristio ozon u liječenju tumora kolona, cervikalnog karcinoma i rana od dekubita. Prvi generator ozona izumio je čuveni njemački pronalazač – Siemens.

FUNKCIJA I KARAKTERISTIKE OZONSKE KAPSULE

Far infrared zrake mogu doprijeti u kožu, lako se apsorbiraju u stanice i mogu prodrijeti i 3-5 cm ispod kože. Kroz duboki termalni učinak može izgarati  razložiti masne naslage. Vaše tijelo potroši600 kalorija za vrijeme 20-30 minuta boravka u  kapsuli, jednako kao u trčanju 10 000 metara.

Terapija ozonom

atma.hr – 45

Terapija ozonom u ozonskoj infrared sauni djeluje na uništavanje patogenih mikroorganizama, poboljšava funkcije tjelesnih stanica i liječi oštećeno tkivo.

Osim toga, ozon djeluje pozitivno u borbi protiv depresije i umora, jer utječe na bolju opskrbu tkiva, organa i stanica kisikom što potiče organizam da bude aktivniji.

Čemu onda služi terapija u ozonskoj kapsuli?

Terapija u ozonskoj kapsuli djeluje kod:

 • stimulacije stvaranja bijelih krvih zrnaca (jačanje imuniteta)
 • otklanjanja virusa, bakterija, gljivica i parazita
 • poboljšava oprskrbu tkiva kisikom (mikrocirkulacija)
 • ubrzava razgradnju štetnih supstanci (poboljšava metabolizam)
 • povećava djelovanje antioksidansa (pomlađuje organizam).

Ozon djeluje povoljno na imunitet i uspješno se primjenjuje u liječenju alergija i autoimunih bolesti (lupus, Hašimoto sindrom). Istraživanja su pokazala da terapija ozonom pomaže kod sljedećih stanja:

 • gastroenteroloških problema
 • hepatitisa
 • kandide
 • urinarnih infekcija
 • alergija
 • iritabilnog crijeva, konstipacije i hemeroida
 • kroničnog umora
 • gubitka kose
 • bolova u leđima i vratu
 • rana koje teško zacjeljuju

FAR INFRACRVENE ZRAKE SU KORISNE ZA ZDRAVLJE:

A AKTIVIRAJU VODENE MOLEKULE I POBOLJŠAVAJU APSORPCIJU KISIKA

70% našeg tijela je sačinjeno od vode i 80 % krvi također od vode. Far infracrvene zrake mogu rezonirati vodene molekule, poboljšati apsorpciju kisika, aktivirati ćelije, regenerirati mozak i ojačati imunitet. Kroz efekt dubokog zagrijavanja i prodiranja vaše tijelo može dobiti dovoljno dodataka prehrani i osjećati se zdravo i obnovljeno.

B POBOLJŠAVA CIRKULACIJU

Vodene molekule mogu ići kroz stanice slobodno i mogu se pretvoriti u toplotnu energiju kroz rezonancu da ubrzavaju cirkulaciju krvi i proširuju  kapilare . Srce može biti rasterećeno, one mogu dodati kisik i ishranu u stanice i spriječiti gubitak iz organizma. Kapilare su jako važan dio našeg tijela i nekad ga zovu drugim srcem.

C STIMULIRA METABOLIZAM

Kada je cirkulacija popravljena, metabolizam se popravlja kao i eventualne teškoće koje se otklanjaju tako da jetra i bubreg mogu biti olakšani u radu. Gubitak uključuje teške metale koji su kancerogeni, mliječna kiselina koja uzrokuje starenje i kronični umor, također potkožna masnoća i masne kiseline; ioni urana uzrokuju visoki krvni tlak, mokraćna kiselina uzrokuje bol. Sa cirkulacijom krvi i proširenjem kapilara hrana se bolje razgrađuje, metabolizam se poboljšava,  stanice se regeneriraju, srce se rasterećuje i vaša koža je mekana i glatka.

D BALANS KISELOSTI I ALKALNOSTI

Far inracrvene zrake mogu pročistiti krv, ojačati imunitet i aktivirati stanice što ima ljekovit učinak na ublažavanje boli. Sa njihovim prodiranjem i dubokim toplotnim učinkom, tijelo može apsorbirati mnogo hrane i aktivnost stanica se može pojačati. Toplotna energija može pojačati cirkulaciju krvi, uravnotežiti energiju i ublažiti artritis, reumu ili bol zbog visoke mokraćne kiseline.

E POJAČAVA ENERGIJU, IZGARA MASNOĆE I REDUCIRA TJELESNU TEŽINU

Vibracija far infracrvenih svjetlosnih zraka može stimulirati potrošnju energije i povisiti tjelesnu temperaturu, pojačati metabolizam, smanjiti masnoće, ukloniti bore, reducirati znojenje, akne, prišteve i poboljšati ten.

atma.hr – 45

VIŠEBOJNI  ENERGETSKI SVJETLOSNI UČINCI:

Kao što znamo raznobojni svjetlosni efekti su korisni za naše tjelesno i mentalno zdravlje. Uobičajeni tretmani lica imaju učinak obično samo na vanjskom sloju kože, epidermisu bez dubljeg ljekovitog efekta. Raznobojni filtrirani svjetlosni valovi mogu prodrijeti u kožu fotokemijski,  u samo  tkivo i štititi kožu. Dižući kolagene proteine i stimulirajući regeneraciju stanica, valovi  obnavljaju kožu lica čineći je elastičnom  i uklanjaju bore.

CRVENO SVJETLO

Učinkovitost: uzbudljivo i vruće, stimulira i revitalizira stanice. Poboljšava otkucaje srca, aktivnost mozga i dišni sustav.

Fizioterapijska uloga: uklanja bore, mrlje i akne, stimulira cirkulaciju krvi i metabolizam, revitalizira kožu.

ŽUTO SVJETLO

Učinkovitost: Stimulira živce, podiže krvni tlak, ubrzava puls, pojačava imunitet i probavu.

Fizioterapijski učinak: pojačava apsorpciju kisika, stimulira cirkulaciju, obnavlja kožu

PLAVO SVJETLO

Učinkovitost: osjećaj osvježenosti, smanjenje pritiska, reduciranje i balansiranje krvnog tlaka  i pojačana mentalna fokusiranost.

Fizioterapijski učinak: razvoj ljepljivih proteina, revitalizacija kože i zatezanje labave kože

ZELENO SVJETLO

Učinkovitost: Ova prirodna boja ima ugodnu i ljekovit učinak na anksioznost, depresiju, osjećate se opušteno i olakšano.

Fizioterapijski učinak: Pojačava funkcioniranje žlijezda, uklanja mrlje, akne i prištiće

Više na www.ananda.com.hr

ili https://www.facebook.com/anandacentar/