Ljeto je počelo. Temperature se penju do nepodnošljivih visina. Vruće vam je i znojite se, a šetate gradom ili plažom. Žeđ je sve veća, a i dobro je ljeti unositi više tekućine. Ulazite u dućan kako biste utažili žeđ, međutim što kupiti? Najbolja je, naravno, voda, ali nije da vam se svaki put pije samo voda. E tu nastaje problem, jer osim vode ostaju vam pivo, zešećereni hladni čajevi (iako to čaja nije ni vidilo) i gazirana pića. Alkohol baš i nije neko rješenje pa nam ostaju zadnje dvije opcije…

Međutim, možda biste ipak trebali saznati nešto više o tome što ćete popiti. Evo što nam poručuju kolege s portala MatrixWorld…

divider-1

Autor: Irena Dujmušić
Matrix World

Gazirana bezalkoholna pića nisu više samo luksuzna poslastica kao nekada, već su postala dijelom naše svakodnevne konzumacije, bilo da smo kod kuće, u šetnji, kinu ili na tjelovježbi. Jednostavno, bez njih više ne znamo, a to je vidljivo iz činjenice da se potrošnja po osobi od 1985. povećala s 10 litara na 25 litara godišnje. Svi znamo da ona nisu dobra za nas, no znamo li da su tako opasna da bi na sebi trebala imati zdravstveno upozorenje?

Ovo možda zvuči alarmantno, no nove znanstvene studije imaju zabrinjavajuće rezultate. Čak i umjerena konzumacija – jedno ili dva pića tjedno, može promijeniti naš metabolizam. Također povećavaju rizik od bolesti srca, jetre, bubrega i hipertenzije. Kod djece, bezalkoholna pića su povezana s ovisnošću poput žudnje, kao i mijenjanjem dječjeg apetita pa ona počinju žudjeti za “hranom – smećem”.

Djeca vole slatka bezalkoholna pića upravo zbog šećera koji u njima izaziva ovisnost te uzrokuje žudnju koja traži još pića te “vuče” na konzumaciju hrane – smeća, koja potom zahtjeva još pića što stvara začarani krug.
Djeca vole slatka bezalkoholna pića upravo zbog šećera koji u njima izaziva ovisnost te uzrokuje žudnju koja traži još pića te “vuče” na konzumaciju hrane – smeća, koja potom zahtjeva još pića što stvara začarani krug.

Biološki znanstvenik dr. Hans-Peter Kubis, koji je proveo studiju o tome što gazirana bezalkoholna pića mogu učiniti našim tijelima, došao je do šokantnih zaključaka. Istraživanje, provedeno na Bangor Sveučilištu, i objavljeno u časopisu” European Journal of Nutrition”, izvještava da bezalkoholna pića zapravo mijenjaju metabolizam, tako da naši mišići koriste šećer za energiju umjesto sagorijevanja masnoća. Čini se da izloženost tekućem šećeru uzrokuje da geni u našim mišićima mijenjaju svoje ponašanje, možda i trajno.

On ističe:

“Ne samo da redoviti unos šećera može itekako promijeniti naš metabolizam tijela, nego se čini da su naši mišići su u stanju osjetiti šećere i učiniti naš metabolizam više ne učinkovitim, ne samo u sadašnjosti već i u budućnosti. To će dovesti do smanjene sposobnosti sagorijevanja masti i dobivanja masnoća. Štoviše, za naše tijelo će biti sve teže nositi se sa porastom razine šećera u krvi.”

To znači da ne samo da dobivamo na težini, već to povećava i rizik od dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici su otkrili da su mišićne stanice volontera identificirale i odgovorile na šećernu prehranu stvarajući neučinkovit metabolizam kod lagano aktivnih muškaraca i žena koji su pili gazirana pića na redovnoj osnovi kroz četiri tjedna.

Studija je obuhvatila svega 11-tero ljudi u dobi od 20-tak godina, jer je bilo teško pronaći mlade ljude koji ranije nisu bili izloženi redovitoj konzumaciji bezalkoholnih pića, a koji su bili spremni podvrgnuti se mišićnoj biopsiji. Prije i nakon studije testirana im je krv i mišićno tkivo, kao i metabolizam i kompozicija cijelog tijela. Analizirani su geni i proteini važni za metabolizam masti i šećera i evaulirani su šećer u krvi i masnoće.

Dr. Kubis naglašava da ono što su otkrili ne stavlja težinu na šećer sam po sebi nego na način na koji šećer utječe na tijelo da ga pohranjuje sve više, te izjavljuje:

“Jasno je da se naše tijelo prilagođava na redovite konzumacije gaziranog pića i priprema za buduću prehranu promjenom metabolizma mišića putem izmijenjene genske aktivnosti, potičući nezdravu prilagodbu sličnu onoj koja se događa ljudima koji imaju probleme s pretilošću i  dijabetesom tipa 2.”

Stoga na kraju zaključuje:

‘Nakon što sam vidio sve medicinske dokaze, gazirana pića neću više ni dodirnuti. Mislim da su pića s dodatkom šećera, iskreno, živo zlo.”

Mi se s njim apsolutno slažemo, te dodajemo da je ova studija samo jedna u nizu od onih koje dokazuju štetne učinke na naše zdravlje. Ova je dokazala da se i naši geni mijenjaju pod utjecajem šećera, no on utječe i na naš mozak i to izazivajući ovisnost, o čemu možete čitati ovdje.

Ovo su bezalkoholna pića koja su dobra za vas i vašu djecu, pogotovo ako ih samo radite i ako su iz organskog uzgoja.
Ovo su bezalkoholna pića koja su dobra za vas i vašu djecu, pogotovo ako ih sami radite i ako su iz organskog uzgoja.

Ukoliko povjerujemo da su umjetna sladila bolja i zdravija od šećera, onda smo u velikoj zabludi, samo Aspartam djeluje tako da uzrokuje vrtoglavice, glavobolje, moždane udare, gubitak pamćenja, srčane aritmije  i druga stanja i bolesti o čemu možete čitati i u tekstu: Rumsfeldova kuga: Užas Aspartama – slatkog otrova! , a iscrpno o dijetalnim pićima – tihim ubojicama ovdje.

Ova pića nisu zloglasna samo zbog umjetnih sladila ili šećera, ona sadrže i kukuruzni fruktozni sirup koji je jedan od najvećih uzročnika srčanih problema te stvara poremećaje u metabolizmu, od visokog krvnog tlaka, inzulinskih poremećaja, dijabetesa, do promjena na krvnim žilama i nagomilavanja sala. Zatim je tu i 4-MI, izrazito kancerogena kemikalija, razni drugi otrovni spojevi i kemikalije te kultivirane stanice iz abortiranih fetusa. O svemu tome sve možete informirati u tekstu: Gazirana pića, bolest u čaši.

No nemojte pomisliti da se slatkog i sokova morate u potpunosti lišiti. Postoji zdrava zamjena za umjetna sladila i šećer, a to je biljka stevija. Stevija ekstrakt ima 300 puta veću slatkoću od šećera, i lako se miješa u hranu ili pića. Ne uzrokuje povećanje razine šećera u krvi, te je sigurno za dijabetičare. Ne izaziva karijes, podnosi temperature do 212 stupnjeva, te se s njom može i kuhati. Iako mnogi stevija ekstrakti imaju blago gorki okus koji podsjeća na sladić, brojni proizvođači tvrde da znaju kako ukloniti tu gorčinu. Taj „metalni“ okus koji ostaje u ustima nakon konzumacije ovisi o brendu raznih sladila na bazi stevije, a ukoliko konzumirate svježe lišće stevije, tog okusa neće biti. Stoga potražite steviju, lako se uzgaja i u tegli o čemu ćete naći dovoljno podataka na internetu, te – živite zdravo!

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 25.06.2013.
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 26.06.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here