Službeno je: Pozitivan govor može doslovno promijeniti vaš mozak. Da, upravo tako – pozitivne riječi kao što su “mir”, “ljubav” i “suosjećanje” osnažuju područja mozga frontalnih režnjeva i unaprjeđuju kognitivne funkcije.
Jednostavno rečeno, slušanje i korištenje pozitivnog govora može učiniti da se osjećate dobro – fizički, mentalno i emocionalno. S druge strane, negativan govor može blokirati prirodne mehanizme za relaksaciju u mozgu.

Dakle, dodajte neke svjetlucave pozitivne riječi u svoj svakodnevni jezik – poput “svakako”, “odlično” i “sigurno” – vrijedi pogledati fraze koje možda koristite nesvjesno, i dati im sjaj.

Ovih 11 svakodnevnih izraza lako možete zamijeniti, dajući svom vokabularu instant pozitivni poticaj.

Svakodnevni pozitivni jezik

1. Zašto ne? → Zvuči dobro.

2. Nema problema. → Definitivno!

3. Ne mogu se požaliti. → Sve je dobro, hvala.

Ovi izrazi su trebali biti pozitivni – ali ljudski mozak je negativno pristran i podsvjesno iznosi sve razloge da ne učini nešto, probleme ili se žali dok izgovara ove riječi.
4. Ja sam iscrpljena. → Moram se odmoriti.

Preokretanje izraza kako bi se uključilo rješenje ostavlja govornika i slušatelja s boljim osjećajem.

Pozitivan govor na poslu

5. Zaboravio sam. → Pobrinuti ću se da si postavim podsjetnik.

Opet, naglasak je na onom što se može učiniti da pomogne ljudima oko vas u očekivanju pozitivnog rezultata.

6. Na žalost, projekt će biti nemoguće završiti na vrijeme zbog problema koji su neki ljudi uzrokovali jer su kasno predali svoj rad. → Može li se svatko okrenuti svom dijelu projekta do četvrtka, tako da možemo završiti posao na vrijeme i ispoštovati rok?

E-mail kultura pruža savršenu priliku za rad na pozitivnom govoru jer možete uređivati svoje riječi prije slanja kolegama i klijentima. Pazite na negativne riječi poput “nažalost”, “nemoguće” i “problemi” – kao na zastave koje upozoravaju da ih treba ispraviti.

7. Konstruktivna kritika → Povratne informacije

Riječi koje koristite kako bi prikupili povratne informacije mogu imati značajan utjecaj na to kako će ta informacija biti primljena. Dodavanje pozitivne vibracije, zdrave doze pohvale za postignuća pomoći će vašim kolegama da prihvate vaše komentare.
Pozitivan govor kod kuće

8. Nemojte bacati loptu u kući! → Molim vas igrajte se vani s loptom.

ili

9. Nemojte … → Više mi se sviđa kada ..

Vrijedi za djecu i za odrasle, također. Prebacite fokus na ono što želite da učine umjesto onog što ne želite. Na taj način povećavate svoje šanse za pozitivan ishod.

10. Toliko si mi nedostajao! → Tako mi je drago da te vidim!

Iako odsutnost nekog može stvoriti potrebu za tom osobom, okupljanje može biti vrijeme radovanja u sadašnjosti, bez povezivanja negativnih emocija iz prošlosti.

11. Ne! → Znam da voliš sladoled, ali nije ga zdravo previše jesti.

Osim ako se ne radi o problemu ozbiljne ugroženosti sigurnosti, na primjer, u blizini ceste ste ili u bazenu, objašnjavanje razloga koji stoji iza vaše riječi “ne” pomaže djeci da se osjećaju cijenjeni i uključeni.

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 07.10.2015.
Slijedeća objavaVIDEO – Kompletna vođena meditacija za balansiranje druge čakre
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.