Svaka epoha i ljudska grupa ima svoj glazbeni stil koji odgovara određenom načinu razmišljanja ili svjesnosti. Svjesnost je ta koja odeđuje izvanjsko očitovanje. Za napisati dobru punk pjesmu treba imati svijest punkera. Cijela vedska kultura upućuje u prvom redu na razvitak više svijesti. Vedska glazba je neodvojivo vezana sa znanjem o čovjeku, svemiru, fizici, psihologiji i naposlijetku o Bogu. Zvučnom vibracijom je moguće liječiti, ubiti ili dostići savršenstvo.

52
Znanstvenici su utvrdili da vedska glazba ima najpovoljniji učinak na ljude, životinje i biljke čak puno više nego klasična zapadna glazba. U tom eksperimentu, vedska glazba je među 700 ostalih stilova glazbe, imala najbolji efekt na slušaoca. Ona ne funkcionira samo na 2 glazbene ljestvice (dur i mol), nego obuhvaća preko stotinu različitih tonskih ljestvica. Također oko 80 % zapadne glazbe sastoji se samo od 2 do tri vrste ritmike i njihovih podvostručenja i kada se u jednoj kompoziciji mijenja takt, to već važi kao nešto posebno. Vedska glazba se sastoji od visoko kompliciranih taktnih nizova i današnji zapadni glazbenici bi bili jedva u stanju izvesti te taktove, a kamoli ritmove. Indijski glazbenici su u tome daleko ispred zapadnih.

Nadmoćna finoća vedskih ritmova i tonaliteta ima uzrok u znanju o finim materijalnim i spiritualnim zakonitostima. Ti isti zakoni su prisutni kako u svemiru tako i u nama samima, a u glazbi se na razveseljujući način čine dostupnim uhu. Vedska glazba opisuje uz glavnih 7, još 24 tona. Slušanje zapadne glazbe prekriva sposobnost prepoznavanja fine nijanse jer ona počiva na nečistim intervalima. Vedska glazba zahtijeva finije, svjesnije slušanje i sposobnost da se osoba svjesno isključi i ostane neuznemirena.

Zapadna glazba je više zabavljačkog karaktera, agresivnija i ima jak osjetilni nadražaj. Takva glazba tako postaje pompoznija, disonantnija, nervoznija i sve manje zadovoljava osjete duše jer nadražuje niže porive te budi svjetovne osjećaje. Bez više, božanske inspiracije ne bi postojala uzvišena djela, ne bi mogli izraziti ništa uistinu plemenito i lijepo.

52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.