‘Baš me briga je li GMO dobar ili ne, sigurno nije bolji od prirodne hrane i Hrvatskoj samim time nije niti potreban. Čak i da niti jedan od prva dva plana ne prođe postoji uvijek i ‘plan C’ – zabrana glifosata’.

Drugo u nizu predavanja pod radnim nazivom ‘Tribine grada Zagreba – Referendumski ustanak’ još jednom je oduševilo publiku, a ovaj puta je bilo riječi o GMO hrani.

Dva od tri najistaknutija stručnjaka i protivnika GMO-a (nedostajao je dr. Ivica Kelam, koji je bio gost tjedan dana ranije) – prof.dr. Marijan Jošt i dr. Valerije Vrček, u gotovo dvosatnom izlaganju i odgovaranju na pitanja razotkrili su ovu kontroverznu tematiku.

GMO se prilično lako može zabraniti

Nakon profesora Jošta, Dr. Valerije Vrček se odlučio nadovezati na temu. ‘Vijeće za GMO je prilično zanimljivo, kao i zakoni o GMO-u. Također su mi zanimljiva kadrovska rješenja u tom vijeću vezana uz sedamnaest članova. Osobno sam upoznao neke članove i smatram ih kukavicama – to su samo provoditelji uputa i direktiva iz Brisela’, započeo je Vrček.

‘Ono što je malo poznato je da se GMO može zabraniti i bez konzultacija, uz kvalitetno znanstveno opravdanje ili ekosocijalni segment. Tako bih primjer tzv. ‘osam buntovnika’ u EU koji odbijaju GMO uzeo kao ‘plan B’ ukoliko ovo skupljanje potpisa za referendum ne prođe’, rekao je Vrček.

GMO sigurno nije bolji od prirodne hrane i ne treba Hrvatskoj

‘Zanimljivo je kako hrvatski Sabor neovisno o odluci županija i njihovoj GMO-free politici uvodi zakone prepisane iz EU. Hrvatskoj definitivno ne treba GMO, sve bih usporedio s namjerom da se osobi muslimanske vjeroispovijesti nudi svinjetina – to jednostavno nema smisla’, dodaje Vrček i nastavlja kako ‘svi pobornici GMO-a govore da ne postoje prave studije o njegovoj štetnosti, no isto tako možemo zaključiti kako nema dokaza o sigurnosti’.

‘Baš me briga je li GMO dobar ili ne, sigurno nije bolji od prirodne hrane i Hrvatskoj samim time nije niti potreban. Čak i da niti jedan od prva dva plana ne prođe – skupljanja potpisa za referendum i državne odluke, postoji uvijek i ‘plan C’ – zabrana glifosata, čime bi automatski uništili mogućnost primjene GMO-a’.

Ključ shvaćanja problema je u razbijanju GMO mitova

‘Kada pričamo o GMO-u, moramo se držati šifre ‘2, 4, 5, 6′. Broj 2 označava otpornost prema glifosatu i insekticidima, 4 označava četiri kulture koje se genetski modificiraju – kukuruz, pamuk, soju i uljanu repicu, 5 pak vežemo uz pet GMO korporacija –  Monsanto, Syngentu, BASF, Bayer CropScience i DuPont, a 6 za šest velikih GMO država – SAD, Kanadu, Brazil, Argentinu, Indiju i Kinu’, apostrofira Vrček. Uz to je dodao da i rajčice i krastavci s placa nisu GMO već kemijski hibridi.

‘Potrebno je i razbiti četiri glavna mita koje GMO proizvođači plasiraju kao propagandu. Prvi je vezan uz krilaticu ‘GMO rješava glad u svijetu’ što je doživjelo potpuni debakl u proteklih sedamnaest godina jer niti jedna država nije ‘nahranjena’, te je jasno kako je cilj jedino profit. Drugi mit je ‘GMO protiv kemikalija’ jer su baš takvi organizmi još više pojačali njihovu upotrebu. Treći je ‘Koegzistencija prirode i GMO-a’ koji je također u potpunosti promašen, kao i četvrti ‘Povećanje proizvodnje – zaštita okoliša’. Dakle, GMO se pokazuje kao suvišna štetnost’, zaključuje Vrček u svome izlaganju.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/78790-gmo-se-moze-zabraniti-na-vise-nacina-a-hrvatskoj-sigurno-ne-treba.html

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 29.03.2013.
Slijedeća objavaKako brzo i učinkovito sniziti krvni tlak
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here