Kako odrediti prioritete da bolje iskoristite Vaš dan?

Bez obzira o kome se radi, uvijek čujem istu naricaljku. Izvršni direktori tvrtke reći će mi da su preopterećeni. Poljoprivrednici u mom rodnom selu u južnoj Indiji kažu da nemaju vremena. Svi se možemo žaliti da smo pod tiranijom rasporeda i da nemamo vremena u našem danu.

Svatko od nas može reći da je velik dio njegovog života usmjeravan prema tuđem dnevnom redu ili vanjskom pritisku – stvari koje moramo učiniti, stvari koje želimo učiniti, stvari koje se očekuje da ćemo učiniti.

Kada sam završio poslovnu školu i diplomirao, imao sam problema u organizaciji svog dana. Sedam dana u tjednu, posao je bio moj prioritet broj jedan. Hranio sam se uzbuđenjem postignuća. Trčao sam na sastanke, jurio na avionske letove, jeo sam ono što mi je ponuđeno u zrakoplovu i na konferencijama, a sva ta hrana je loša.

Moja kuća je bila u neredu – nagomilale su se hrpe računa jer sam bio previše zauzet da bi ih otvorio, a kamoli platio, koferi su stajali na pola raspakirani od posljednjeg putovanja i djelomično pakirani za sljedeće putovanje. Nekoliko puta mi je telefon bio isključen a moja kreditna kartica blokirana.

Ne zato što nisam imao novca, nego zato što sam se pokušavao usredotočiti na moj rad i putovanja pa nisam imao vremena platiti račune. Bilo je neugodno, kao da nisam mogao preuzeti kontrolu nad vlastitim životom. Ovaj kaos je trajao dosta dugo vremena, gotovo godinu dana – dok nisam dosegao svoju prijelomnu točku.

Počeo sam se pitati: Zašto živim ovaj život? Koja je svrha toga? Što želim učiniti ovdje? Koju cijenu za to plaćam? Moj život se pretvorio u putovanje, lošu hranu – popraćeno nedovoljnom vježbom i meditacijom. Shvatio sam da moram ponovo odrediti prioritet.

Pitao sam se – ako imam samo nekoliko sati ili samo jedan sat – u potpunosti pod mojom kontrolom, što bih mogao učiniti u tom roku kako bih povećao kvalitetu života i u njega unio više radosti i prisutnosti? Razvio sam popis od deset stavki. Kako se popis razvio, iz ideje je prerastao u praksu, a uključivao je stvari koje su mi važne u životu i koje mi donose radost.

Vaš popis „kako provesti sate svaki dan“ može sadržavati različite stavke s različitim prioritetima. Moj popis je promijenio moj život i htio bih to s vama podijeliti.

1. Spavajte najmanje 8 sati noću

Kada sam imao nekoliko slobodnih sati koje sam mogao provesti kako god sam želio, onda je prvi izbor bio spavanje. Osam sati bi bilo idealno. Spavanje diktira kako ćemo se osjećati fizički i emocionalno, a to utječe na našu razinu radosti. Ako prekršimo ovo jednostavno pravilo, zakon prirode može odgovoriti nemilosrdnom brutalnošću.

2. Jedite pažljivo i svjesno

Svi znamo da ono što stavljamo u naša tijela može podržati ili sabotirati naše blagostanje, naše stanje sreće, radosti, energije, naše zdravlje i našu kreativnost. Svjesna prehrana znači da smo svjesni onoga što smo stavili između naših usana. Volio bih da mogu reći kako sam 100 posto svjestan cijelo vrijeme, ali nisam.

Sjećam se službene poslovne večere u sklopu mog prvog posla nakon fakulteta; zajedno sa svojim poslovnim kolegama ostao sam budan do kasno u noć, jeo besplatnu začinjenu hranu, gazirana pića – sabotirao sam samog sebe. Slijedeći dan sam bio mamuran i nikad neću zaboraviti koliko mi je bilo neugodno na sastanku s mojim šefom i višim izvršnim šefom indijskih željeznica.

Bilo da uzgajamo vlastitu hranu, kuhamo vlastitu hranu ili jedemo hranu koju je pripremio netko drugi – važno je odabrati i jesti hranu svjesno i obzirno. Dakle, ukoliko imam još 30 slobodnih minuta, otišao bih u trgovinu i pažljivo odabrao namirnice.

3. Vježbajte

Ukoliko imam još sat slobodnog vremena ili čak i manje, odabrao bih vježbanje kao moj sljedeći prioritet. Vježbanje me opskrbljuje fizičkom i mentalnom energijom.

Kada sam na putu, ne mogu za vježbanje odvojiti puni sat, tada malo vježbam jogu, napravim tri ili četiri pozdrava suncu na ručniku u mojoj hotelskoj sobi ili otplivam 30 krugova u malom hotelskom bazenu. Ova metoda funkcionira u mom slučaju.

Možda ćete vi radije odabrati neki drugi način. Što god radite (plivate, šetate, trčite, vježbate jogu, plešete ili igrate tenis) – bitno je pronaći oblik kretanja koji vas oduševljava.
4. Meditirajte

Ukoliko imam još 20 minuta na raspolaganju, što bih mogao odabrati? Meditaciju. Meditacija mi pruža vodstvo i određuje putanju ostatka dana. Ispunjava me radošću i omogućuje mi da razbistrim glavu od buke i nemira. Ona donosi razinu jasnoće mojim mentalnim procesima što mi omogućuje da izvršavam vrhunske performanse.

Ponekad moram biti kreativan s meditacijom jer ne mogu uvijek meditirati prije nego što započnem dan. Na primjer, moj posao zahtijeva česta putovanja pa odvojim vrijeme za meditaciju u avionu tijekom 15 minuta polijetanja, kada je sva elektronika isključena, nema servisa i tada je vrlo mirno.

5. Odvojite vrijeme za osobe koje volite

Sljedeća stvar koju sam dodao na moj popis je ljubav, misli i radnje koje generiraju ljubav u meni i odvajanje vremena za one koji volim. Mnogi bi mogli pitati: “Zar ne bi ljubav trebala biti broj jedan na listi?”

Ja sam je stavio na peto mjesto jer ako nisam dobro spavao, jeo, vježbao i odvojio malo vremena za meditaciju, teško mogu biti prisutan a svojim voljenima ne mogu pružiti energiju i radost. Moja filozofija se ne razlikuje previše od filozofije zrakoplovnih kompanija.

Razmislite o tome što će vam stjuardese reći prije polijetanja: “Stavite masku za kisik prije nego što počnete pomagati nekom drugom”.

6. Obavite sitne zadatke

Što je iduća stvar na koju bih iskoristio komad slobodnog vremena? Briga o stvarima u mom životu. Kad kažem “stvari” – mislim na mail, posuđe i ostale svakodnevne aktivnosti o kojima moram voditi računa kako bi stvari tekle glatko. Ovi zadaci nisu hitni, ali ako se nagomilaju, počinju utjecati na kvalitetu mog života.

7. Fokusirajte se na posao

Sljedeći predmet na mom popisu je posao (nemojte reći mom poslodavcu da sam posao stavio na sedmo mjesto!). Mnogi bi stavili posao na vrh popisa, ali kada se pobrinem za prethodne stvari s popisa, tada sam puno bolji izvođač, moja kvaliteta rada u kraćem vremenu je veća, a posao me tada puno više ispunjava.

Pokušajte. Mislim da na taj način svatko ima koristi. Vi imate koristi, vaša tvrtka ima koristi, vaši suradnici imaju koristi, a vaš šef bi trebao biti super zadovoljan.
8. Odvojite vrijeme za svoje strasti

Ukoliko imam još sat slobodnog vremena, usredotočio bih se na svoje strasti. Postoje stvari koje me pokreću, koje radim zato što ih volim, ne zato što ih moram obaviti ili zato što zarađujem za život pomoću njih (iako je moj posao također jedan od mojih strasti).

Imam mnogo strasti – javne govore, podučavanje joge, pjevanje kirtana. Dakle, ako postoji slobodan sat u mom rasporedu, ulažem ga u moje strasti.

9. Naučite nove stvari

Bilo da je to sviranje harmonija, produciranje TV show -a, kuhanje vegetarijanske hrane ili plivanje, učenje mi pomaže u realiziranju novih mogućnosti i proširuje moj svemir.

10. Budite na usluzi

Ukoliko sam toliko sretan da imam još jedan slobodan sat na raspolaganju, to vrijeme bih proveo služeći svojoj zajednici. Ponekad je to podučavanje joge na Google – u, kuhanje čaja ili večere mojim prijateljima kod kuće ili organiziranje umjetničkog projekta za „Burning Man“ zajednicu.

Vi možete volontirati u crkvi, školi ili pomoći u skloništima za beskućnike ili možete posvetiti svoje vrijeme manje strukturiranim stvarima kao što je druženje s prijateljima koje niste vidjeli dugo vremena ili trenirati slučajna djela dobrote kako bi se povezali s drugim ljudima.

Ovaj popis je sastavni dio mog života, pomaže mi da povećam svoj fokus i osjećaj postignuća. Svjesnim ulaganjem vremena  maksimiziram svoj energetski potencijal.

Nakon što stvorite svoj popis i počnete ga slijediti, nakon što svjesno provedete 24 sata svaki dan, vjerujem da će vam se povećati tjelesna energija a vaš posao ćete obavljati na višoj razini učinkovitosti i produktivnosti.

Promijeniti ćete svoju percepciju vremena i drugačije ćete postaviti prioritet stvari na koje se trebate usredotočiti. I ono što je najvažnije, živjeti ćete život pun radosti i prisutnosti.

Dakle, pitam vas, kojih deset stvari ćete staviti na popis kako bi organizirali svoja 24 sata?

Gopi Kallayil

Izvor: healyourlife

Prethodna objavaAmazonski šamani mogu nagovoriti biljke da liječe ljude
Slijedeća objavaNovost u Atma webshopu: Višerazinska sprava za istezanje leđa – Magic back support
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.