“Mislim da smo postali jako nepovezani s prirodnim svijetom… Ulazimo u prirodni svijet i pljačkamo ga zbog njegovih resursa. Osjećamo pravo da možemo umjetnim putem osjemenjivati kravu i kada se oteli, mi joj ukrademo bebu, iako su njeni krikovi bola i očaja toliko očigledni… i onda joj uzmemo mlijeko namijenjeno njezinom teletu, i stavljamo ga u svoju kavu, u svoje žitarice…”

atma.hr – 78
Sinoć su u Los Angelesu podijeljeni ovogodišnji Oscari. Isplatilo se ostati budan do 5 ujutro i gledati live prijenos, a ponajviše zbog Phoenixovog emotivnog govora! Joaquin je iskoristio ovaj najveći moment u svom profesionalnom životu za jednu puno uzvišeniju poruku i svrhu. Oscar mu je dodijeljen za najbolju mušku ulogu – i to više nego zasluženo! Talentirani Phoenix ga je dobio za ulogu u filmu Joker u kojem glumi istoimenog zločinca (zapravo, je li zločinac?) iz slavnog DC-jevog stripa.

Ovaj 46-godišnji glumac, kojeg još pamtimo po ulogama iz filmova Gladiator, The Master i Her, od premijere Jokera u apsolutnoj je žiži javnosti. Svi žele čuti što on ima reći, a Phoenix, koji je vegan i gorljivi aktivist za prava životinja i ekologiju je ovaj momentum iskoristio da u javnosti govori o ozbiljnim životnim stvarima.

Gorljivi aktivist i vegan

Joaquin Phoenix je inače zaštitno lice PETA-ine kampanje za borbu protiv specizma. Kampanja ove najpoznatije svjetske organizacije za prava životinja svojom glavnom porukom „Svi smo mi životinje” promiče suosjećajni život temeljen na veganskoj prehrani i poštovanju života svakog bića, bez obzira na vrstu.

Phoenix šalje jasnu poruku da kao pojedinci najviše možemo pomoći životinjama tako da postanemo vegani.

atma.hr – 39

„Ne želim uzrokovati bol drugom živom suosjećajnom biću. Ne želim mu oduzimati djecu. Ne želim ga prisiljavati na zatočeništvo i tovljenje samo kako bi bilo zaklano. To je apsurdno i barbarski. I ne mogu razumjeti kako možete svjedočiti tome, a da to ne utječe na vas. Tu je sigurno i učinak koji sve to ima na naš okoliš, a koji je razarajući”, izjavio je angažirani glumac i istaknuo da je veganstvo oduvijek bilo njegov život i da mu je to najvažnija stvar.

Vegan od svoje treće godine, Phoenix je neumorni aktivist za prava životinja koji ne propušta nijednu priliku kako bi ukazao na goleme razmjere patnje životinja i nužnost da izborom prehrane najizravnije utječemo na smanjenje te patnje. Više od deset godina redovito sudjeluje u PETA-inim kampanjama protiv zlostavljanja životinja radi vune, kože, krzna ili jedenja riba i drugih životinja…

U vremenu kada je više nego ikada aktualan problem opstanka planeta, trebamo se suočiti s činjenicom da svako biće ima svrhu u svojoj specifičnosti i svako zaslužuje život bez ropstva i iskorištavanja. Iako to već znamo, i znanost je potvrdila da životinje osjećaju bol i patnju, jer njihov živčani sustav sadrži iste biokemijske elemente kao i naš, te imaju vlastiti smisao života. „Čime onda možemo opravdati njihovo ugnjetavanje?” zapitao se još 1970. godine kreator pojma specizam, profesor Richard Ryder.

atma.hr – 75„Specizam je propust da se, s obzirom na pripadnost vrsti ili karakteristike tipične za neku vrstu, bilo kojem svjesnom biću prida jednak obzir i poštovanje”, pojasnila je spisateljica Joan Dunayer. Drugim riječima, specizam je diskriminacija na osnovi vrste koju itekako trebamo i možemo izbjeći jer svi možemo živjeti bez iskorištavanja drugih vrsta.

Govor koji će se dugo pamtiti – Oscari 2020.


U proteklih mjesec dana Phoenix je uhapšen jer je prisustvovao protestu za klimatske promjene u Washingtonu, na dodjeli BAFTA nagrada je šokiranom življu u britanskoj dvorani poručio da su rasisti, jer niti jedna nominacija nije data “ljudima u boji”, a njegov sinoćnji govor na dodjeli Oscara također je daleko odjeknuo…

I baš zbog toga što je ove riječi, važno čuti, njegov govor objavljujemo u cijelosti:

“Prepun sam zahvalnosti i ne osjećam da sam iznad bilo kojeg svojeg nominiranog kolege ili bilo koga drugog u ovoj prostoriji jer svi dijelimo istu ljubav – onu prema filmu. Ovaj oblik izražavanja dao mi je najneobičniji život i ne znam gdje bih bio bez njega.

Ali mislim da je najveći dar koji mi je dao, ali i mnogim ljudima u industriji, mogućnost da koristimo svoj glas za one koji ga nemaju. Razmišljao sam o nekim teškim problemima s kojima se kolektivno susrećemo. Nije važno govorimo li o rodnoj nejednakosti ili rasizmu, LGBT pravima ili pravima životinja, govorimo o borbi protiv nepravde.

atma.hr – 78
Govorimo o borbi protiv uvjerenja da jedan narod, jedan čovjek, jedna rasa, jedan spol, jedna vrsta ima pravo dominirati, ali i kontrolirati druge.

Mislim da smo postali jako nepovezani s prirodnim svijetom, a mnogi od nas krivi su zbog egocentričnog pogleda na svijet i vjerovanja da su centar svijeta.

Ulazimo u prirodni svijet i pljačkamo ga zbog njegovih resursa.

Osjećamo pravo da možemo umjetnim putem osjemenjivati kravu i kada se oteli, mi joj ukrademo bebu, iako su njeni krikovi bola i očaja toliko očigledni… i onda joj uzmemo mlijeko namijenjeno njezinom teletu, i stavljamo ga u svoju kavu, u svoje žitarice.

Bojimo se ideje osobne promjene jer mislimo da trebamo žrtvovati nešto, odreći se nečega. No ljudska su bića tako kreativna i inventivna pa možemo stvarati, razvijati i provoditi sustave promjena koji su korisni svim živim bićima i okolišu.

Cijeli sam život bio nitko i ništa, bio sam sebičan. Ponekad sam bio okrutan, osoba s kojom je teško raditi i zahvalan sam što su mi mnogi od vas u ovoj prostoriji dali drugu priliku.

atma.hr – 39

Mislim da je to najbolje od nas – to što podupiremo jedni druge. Ne kada zbog pogrešaka i prošlosti odbacujemo jedni druge, već kada pomažemo jedni drugima da rastemo”, priveo je kraju svoj govor i potom se sjetio svog pokojnog brata, glumca Rivera Phoenixa, riječima:

“Kada je imao 17 godina, moj brat napisao je ove riječi. Rekao je: ‘Trči i spasi se ljubavlju i mir će uslijediti.”

ATMA

reference: radiosarajevo.ba / prijatelji-životinja.hr

Foto: YouTube screenshot, ABC

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here