Danas je Guru Purnima, dan kada je Mjesec najpuniji u cijeloj godini. Taj dan dolazi ubrzo nakon najdužeg dana u godini, ljetnog solsticija u lipnju.

Koje je značenje ovog dana?

Guru Purnima je dan punog Mjeseca koji je najbliži ljetnom solsticiju, danu najvećeg svjetla. Ovaj puni Mjesec je važan jer je to vrijeme kada svi učitelji obasipaju zemlju blagoslovima i tako stvaraju povećanje energije duhovnog buđenja.

Tradicionalno je to rođendan Šrila Vjasadeva, izvornog gurua. Vjasadeva je veliki mudrac koji je sastavio Vede, Purane, Mahabharatu i Vedanta-sutru.
Ovaj dan se tradicionalno smatra „danom Gurua“ jer se i Vjasadeva smatra „izvornim Guruom“.

Guru je duhovni učitelj koji inicira učenike u duhovni put i vodi ih do oslobođenja. „Gu“ znači „tama“, a „ru“ znači svjetlo. Dakle, riječ Guru znači „onaj koji uklanja tamu“.

Na taj dan učenici nude svoju predanost i plodove svoje prakse svom učitelju (Guru-u) kako bi pokazali svoju zahvalnost i ljubav. Pun Mjesec predstavlja „prosvijetljenost“ ili potpuno cvjetanje svjesnosti.

Guru Purnima tako predstavlja početak duhovne godine.

Svaki učenik obnavlja svoje zavjete kako će više vježbati da bi shvatio učenja Gurua još dublje, kako će prakticirati služenje Gurua i dokazati da je vrijedan Guruove milosti. Na Guru Purnimu svi učenici teže da dobiju blagoslove Gurua. Rečeno je da je na dan Guru Purnima milost Gurua 1000 puta aktivnija tako da svaka služba donosi izuzetno uvećane rezultate.

Budisti također slave ovaj dan kao dan prve propovijedi koju je dao Gospodin Budha. Također tradicija govori da je na ovaj dan Vjasadeva počeo sastavljati (odnosno recitirati) vedske spise i da ih je također na ovaj dan završio sastavljati. Zbog toga se ovaj dan također zove Vyasa Purnima. Svatko tko se na ovaj dan sjeća duhovnog učitelja može primiti njegovu milost, a vedski spisi kažu:

“Samo onim velikim dušama koje imaju bezuvjetnu vjeru u Gospodina i duhovnog učitelja, sva značenja Vedskog znanja bivaju automatski razotkrivena.”(Śvetāśvatara Upaniṣad 6.23)
Što nam donosi ovaj Pun Mjesec?

Zahtijeva se da se više posvetite sebi i svojim osjećajima, pa možete biti zbunjeni i zabrinuti, a možda i zaljubljeni i sjetni, ali će sve poprimiti potpuno novi smisao i energiju kad Sunce u petak zablista u svom kraljevskom znaku Lava. Donijet će vam hrabrost i smjelost da se upustite u ono što volite i ono što vam pripada, a možda niste bili dovoljno sigurni i mislili da ste dovoljno spremni za to. Sada je vrijeme da osvajate, gradite i konačno zasijate punim sjajem.

Jučer je Mjesec ušao u znak Jarca i pravi lijep sekstil s Neptunom. Sama pozicija Mjeseca u znaku njegovog izgona često budi sjetu, čak i tugu. Ako ste vatreni znak, ova će vam pozicija donijeti samo određenu misao koja će vas malo usporiti ili zaustaviti, ali ako ste više ženski i pasivni tip toga dana možete biti prilično tihi, melankolični i sjetni. Ono što je jako važno, ovo nisu dani za tugu, već više za osamu i duhovnost, za momenat kada se trebate suočiti sa samim sobom i onim što biste trebali promijeniti, nekih se stvari odreknete, a neke nove započnete.
Danas je Merkur u egzaktnom trigonu sa Saturnom, pa ako se jave brige, sigurno su prolazne i nepotrebne, ali ovo je ipak dan kada se donose bitne odluke. Možete imati neki vrlo važan susret, to neće biti neki veseo i interesantan događaj, ali će biti vrlo kvalitetan i poučan.

Mudrost i uspjeh (Merkur u Lavu trigon Saturn) sada su spojeni i zajedno vam nude da izabrete najbolje. Danas je najbolje da donesete neku važnu odluku, završite ili sklopite neki važan i trajan posao.

Srijeda je dan za ljubav. Venera je u trigonu sa Saturnom, pa će se neke veze ozvaničiti (Venera u Lavu), a neke objaviti, jer ova Venera ne voli tajne (Venera Lavu) i ne voli skrivanja.

Izađite, provedite se lijepo s onim tko vam je u srcu (Venera u Lavu – ljubav u srcu). Okrenite dobro poznati broj, budite iskreni i neka se vatra ljubavi ponovno rasplamsa (Venera u Lavu trigon Saturn). Ovo su također dani i za dugotrajne financijske planove, pa ako ste više poslovni nego emotivni tip, bacite se na sređivanje starih računa i financija.

Dakle, vrlo povoljno razdoblje za ljubav i važne odluke, a posebno za duhovni napredak!

Izvori:

profesionalnaastrologija.com   i   deanvalentić-vedskaastrologija

vedska-astrologija.blogspot.hr

Prethodna objavaDeseta čakra
Slijedeća objavaNova knjiga: Nevena Đorđević “Koštac Života”
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.