Dannel Malloy, guverner američke države Connecticut, upriličio je prošle srijede pred organskim restoranom u gradu Fairfieldu ceremoniju potpisivanja zakona o označavanju proizvoda koji sadrže genetski modificirane sastojke, što je prvi zakon takve vrste u Sjedinjenim Američkim Državama. Napokon dobra vijest, nakon što slični zakoni nisu prošli u Kaliforniji i Washingtonu.

Malloy je za lokalne novine Daily Voice izjavio kako je ‘ponosan što su se vođe različitih stranaka ujedinile kako bi naša država postala prva u kojoj je obavezno označavanje GMO proizvoda. Konačni rezultat je zakon koji pokazuje našu posvećenost pravu potrošača na informiranje, dok istovremeno djelujemo kao katalizator za druge države kako bi poduzele slične mjere.’

Još u lipnju su stanovnici Connecticuta glasali za zakon koji zahtijeva jasno označavanje hrane koja sadržava genetski modificirane sastojke, no nažalost on podrazumijeva da najmanje četiri susjedne sjevernoistočne države s ukupnom populacijom od 20 milijuna ili više stanovnika moraju donijeti slične zakone kako bi ovaj zaživio.

Stanovnici američke države Maine su već glasali za gotovo identičan zakon, no slično će se morati dogoditi i u najmanje tri susjedne države, a mogući kandidati se biraju između američkih država Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Rhode Island i Vermont.

U više od 60 svjetskih država postoje zakoni koji zahtijevaju obavezno označavanje proizvoda koji sadrže genetski modificirane sastojke, a ankete pokazuju kako velika većina Amerikanaca podržava slične mjere. Štoviše, gotovo pola američkih država će glasati ili je već glasala za određenu verziju zakona o označavanju GMO proizvoda.

nezavisni.hr

http://www.collective-evolution.com/2013/12/22/connecticut-becomes-the-very-first-state-to-sign-gmo-labeling-into-law/

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.