Foto: pixabay.com

Podsvjesni um sličan je nevidljivom dijelu ledene sante koji ostaje pod vodom.

Neki vjeruju da se do 95% naše mentalne aktivnosti odvija u podsvijesti, odmah ispod naše svjesne svijesti. Taj skriveni dio uma nikada nije neaktivan, budući da i dalje prikuplja i obrađuje podatke čak i kad spavamo.

Prema frojdovskom modelu nesvjesnog, sadržaj subregionalnih dijelova uma primarno utječe na ponašanje i navike osobe, piše Gostica.

I u svom istraživanju psihe, cijenjeni psihoanalitičar Carl Jung govori o važnosti pozornosti na ono što se događa u nižim dijelovima uma, govoreći da dok ne osvijestite svijest, um će usmjeriti vaš život i to ćete nazivati sudbinom.

Iako ovaj model može biti diskutabilan za neke znanstvenike, mudracima i onima koji su posvećeni osobnom razvoju odavno je poznato da se um može programirati sa svjesnom namjerom, procesom koji se može postići afirmacijom i mantrom.

Kao duhovni alat, redovnici istočnih tradicija koriste mantre od pamtivijeka, koje izgovaraju uz brojanicu.Ovakva meditacija nudi jednostavan, ali moćan način stvaranja pojave željenih pozitivnih ishoda u osobnosti, navikama, uvjerenjima i emocijama. Mantra je zapravo samo specijalizirana grupacija zvukova i vibracija koje pozitivno utječu na mentalna i fiziološka područja.

Učinci zvuka na mozak dokazani su u EEG dijagramima, a dokumentirane su i fizičke promjene (temperatura kože, broj otkucaja srca, itd).

Iako svjesno želimo ukloniti određene obrasce mišljenja, može biti teško odstraniti ih, jer se formiraju na podsvjesnim razinama. Ovo je mjesto gdje mantra može biti vrlo učinkovita. – Christina Sarich

Govoreći o tome kako taj proces funkcionira, hinduistički redovnik i međunarodni govornik Dandapāni objašnjava kako mantre na sličan način kao i afirmacije reprogramiraju podsvjesni um.

U razgovoru s Brian Rose iz London Real-a, Dandapāni odgovara na pitanje zašto jednostavno koncentrirano ponavljanje zvuka može tako snažno donijeti pozitivne promjene u osobnom ponašanju.

“Mi koristimo mantre za programiranje naše podsvijesti. Tako, dok pjevamo na svakom zrncu, mi pjevamo afirmaciju. Sretan sam ili siguran sam.

Iznova i iznova ponavljamo isti napjev, iznova i iznova, dok ne prođemo svih 108 kuglica. Mantra za mantrom. To nije samo puko izgovaranje fraze 108 puta, on objašnjava, potrebna su tri sastojka: kratki izbor pozitivnih riječi, jasna vizualizacija i odgovarajući osjećaj.

Proces vizualizacije je iznimno važan u raščišćavanju uma kako bi se fokusirao na određeni predmet. Kada biste pjevali, volim jabuke, mozak bi bio zbunjen riječju jabuka, osim ako uz mantru nemate u glavi jasnu sliku jabuke.”Što se tiče odgovarajućeg osjećaja, on objašnjava kako je osjećaj emocija i emocija je energija, citirajući Nikolu Teslu.

‘On [Tesla] imao je lijepu izjavu koja vrlo dobro objašnjava hinduističku filozofiju. Rekao je:„Ako želite pronaći tajne svemira, razmišljajte u terminima energije, frekvencije i vibracije.“

Sve se sastoji od energije koja vibrira na vlastitoj frekvenciji.

Ono što vjerujemo je da ako vaša podsvijest bude puna obrazaca koji vibriraju na određenoj frekvenciji i ako možete ući u svoju podsvijest i stvoriti obrazac, napuniti je energijom koja vibrira na određenoj frekvenciji, možete privući stvari slične prirode.’

Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr

Prethodna objavaOVO je TEŽAK znak Zodijaka – Ako ste ga sposobni “podnijeti”, bit će pun ljubavi i vjernosti!
Slijedeća objavaDirektan Pluton do 23. 04. 2018.: Značajni događaji – krećemo u stvaranje novog početka!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.