Iako se najčešće ljeti posegne za bočicom vode iz hladnjaka ili kakvom kuglicom sladoleda, u novije su se vrijeme pojavile teorije da topli napitci hlade bolje. Njihova temperatura navodno potiče dodatno znojenje pa se organizam na takav način hladi bolje. No, je li to istina?

Pri visokim ljetnim temperaturama gotovo je instiktivna reakcija potražiti osvježenje u bočici rashlađene vode ili kuglici sladoleda. Instant-osvježenje donosi osjećaj olakšanja, ali samo na kratko. Razlog tomu je što će iznenadni unos rashlađene tekućine naglo će sniziti tjelesnu temperaturu, no ne podjednako. Kratkotrajno hlađenje doživjet će samo gornji dio želučano-crijevnog trakta, dok će ostatak tijela promijeniti temperaturu tek minimalno. Uostalom, pri postupku apsorpcije u organizam dogodit će se obrnuta pojava. Tekućina će se ubrzo zagrijati i poprimiti tjelesnu temperaturu. Pod najvećim utjecajem hladne temperature ostat će gornji dio probavnoga trakta pa pri čestom ili dugotrajnom unosu hladne tekućine riskiramo nastanak raznih preglada, upala grla i sličnih bolesti.

Nasuprot tome, nova su istraživanja sasvim kontradiktorna i govore sasvim drugačije. Ako je vjerovati Peteru McNaughtonu, profesoru neurologije sa Sveučilišta u Cambridgeu, topli čaj ili voda povisit će unutarnju tjelesnu temperaturu i tako dovesti do pojačanog znojenja. Kako znoj isparava s površine kože, tako se ljudsko tijelo rashlađuje.

Slično tvrdi i Ollie Jay sa Sveučilišta u Ottawi. Prema istraživanju njegova laboratorija ispostavlja se da topli napitak ljeti može rashladiti tijelo, ali samo u određenim okolnostima. Tvrdi da ako čovjek popije topao napitak, kao posljedica toga snižava se temperatura u tijelu, ali istovremeno dodatni znoj mora isparavati. U oba istraživanja ključna je riječ znoj, preko čijega se isparavanja ljudsko tijelo hladi.

– Topao napitak se ne preporuča uzimati ako je veliki postotak vlage u zraku, ako nosimo dosta odjeće ili ako se toliko znojimo da doslovno kapa s nas i ništa ne isparava s kože. Toplo piće će dodati ponešto topline, pa ako to neće pomoći pri isparavanju znoja, bolje je uzeti hladno piće. – tvrdi Jay.

McNaughton savjetuje čak da bi i jako začinjena hrana mogla pomoći u takvom načinu regulacije tjelesne temperature. Tvrdi da začini, poput čilija, djeluje na iste receptore u ustima ili u gornjem dijelu probavnog trakta koji reagiraju na vrućinu i dovode do znojenja.

Liječnici tvrde da je prava istina negdje u sredini. Naime, kako pojašnjavaju, sve što je ekstremno pojačava metabolizam. Stvari koje nama izgledaju malo, mogu prilično jako utjecati na organizam, pa stoga nije dobro uzimati ni previše vruće, ni previše hladno. Slažu se da se uzimanjem toplih napitaka potiče jače znojenje, ali se na takav način gubi i više tekućine. Kao i u mnogočemu drugome, i u ovom slučaju je ključ umjerenost.

Što se tiče začina u hrani, stoje i dalje pri tome da ljeti treba izbjegavati jako začinjenu hranu. Tolerira se tek malo više soli u hrani zbog toga što se kroz znoj gubi natrijev-klorid. Zaključuju da je ljudsko tijelo stroj s dobrom autoregulacijom i da je potrebno pripaziti na dovoljan unos tekućine ljeti, ali da je dovoljno da bude umjerene temperature.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/92080-hlade-li-ljeti-bolje-vruci-ili-hladni-napitci.html

Prethodna objavaEvo gdje možete kupiti čudotvornu graviolu
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 31.07.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.