Čak 30 minuta aerobika tri puta tjedno može smanjiti rizik uranjene smrti uzrokovane srčanim bolestima za 60 posto. Rezultat je to studije koju su proveli istraživači odjela kardiologije New Orleansa i koja je objavljena u američkom medicinskom časopisu.

„Ova studija ponovo dokazuje da vježba ima kako psihičke tako i fizičke dobrobiti za pacijente sa srčanim tegobama,“ kaže britanska zaklada za srce. „Zdravstveni autoriteti moraju osigurati kardiološku rehabilitaciju za sve pogodne pacijente sa srčanim oboljenjima. Strukturirani, dobro opskrbljeni programi su se pokazali poboljšanjem fizičke i psihičke dobrobiti i smanjenjem smrtnosti.“

Istraživači su 522 srčanih bolesnika ponudili 12 tjedni program vježbi, koji se sastojao od vježbi tri puta tjedno sa 10 minutnim zagrijavanjem, 30 do 40 minuta aerobika i 10 minuta rastezanja. Aerobik je uključivao hodanje, jogging, veslanje i vožnje bicikala. Svim sudionicima vježbi je preporučeno da dodatno vježbaju jednom do tri puta tjedno, također im je preporučena dijeta i savjeti za stil života.

Nakon 6 godina, za sudionike koji su učestvovali u programu vježbi, nogućnost smrti povezane sa kardiovaskularnim uzrokom je smanjena 60 posto za razliku od osoba koje su odbile učestvovati. Rizik se dodatno povećao kod pacijenata koji su bili pod stresom.

Kod srčanih bolesnika stres može povećati rizik smrti četiri puta. U trenutnoj studiji, proporcija stresnih pacijenata u grupi koja je vježbala smanjila se sa 10 na 5 posto.

„Vježba smanjuje smrtnost kod pacijenata sa koronalno arterijskim oboljenjima… djelom zbog efekta na psihičko-socijalni stres,“ istraživači su zaključili.

Tjelesna težina sudionika u grupi nije se bitno promjenila tijekom studije, što pokazuje da vježba osigurava važne zdravstvene dobrobiti odvojeno od njenog efekta na kontrolu težine.

Prijašnje studije su pokazale da redovna vježba ne smanjuje samo rizik kod kardiovaskularnih oboljenja, nego također i kod raka te neuroloških poremećaja.

Prethodna objavaPromijenite sebe, promijenite svijet
Slijedeća objavaPotisnute misli blokiraju tijek energije
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.