Sve raznovrsnija ponuda prehrambenih proizvoda temelji se upravo na primjeni aditiva: bez sladila i emulgatora ne bi bilo “light” proizvoda, topljeni sir nije moguće proizvesti bez emulgatorskih soli, a polugotova i gotova jela bez sredstava za konzerviranje, antioksidanasa, stabilizatora i drugih dodataka.

Emulgatori su integralni dio proizvodnje hrane, pa se mogu naći u mnogim artiklima. Koriste se kako bi proizvod bio što privlačnijeg izgleda ili okusa. Emulgatori se najčešće nalaze u slatkišima, grickalicama, gaziranim pićima i konzerviranim proizvodima.

Boje čine proizvode privlačnijim oku. Poboljšivači okusa u slučaju kad prirodne tvari u proizvodu ima manje – oni ga čine ukusnijim. Konzervansi produljuju trajnost proizvoda. Umjetni šećeri stavljaju se u dijetetičku hranu i pića

Ovo su aditivi na koje treba obratiti posebnu pažnju zbog njihove štetnosti:




E 102, tartrazin: Žuta boja, koja može izazvati alergiju kod osoba koje su alergične na Aspirin, odnosno salicilacetilnu kiselinu te benzojeve kiseline. Nuspojave: otežano disanje i osip po koži. Nalazi se u gotovo svim umacima.

E 104, žuta boja: Zabranjena u SAD-u zbog sumnje da je kancerogena.

E110, narančasta boja: Ispitivanja na životinjama pokazala su na visoku učestalost tumora bubrega, a alergija na tu boju može se pojaviti kao osip i astma.

E122, azorubin: Crvena boja koja izaziva alergijske reakcije kao E 110.

E 123, amarant: Crvena boja česta u aperitivnim vinima. Ispitivanja na životinjama pokazala su da može izazvati taloženje kalcija u bubrezima. U SAD-u je zabranjen zbog kancerogenosti. Na njega obratite posebnu pažnju. Ima ga u gumenim bombonima, čokoladnim bombonima, pudingu sa šlagom u plastičnim čašicama, određenoj zaleđenoj ribi, topljenim sirevima za mazanje, pudingu od vanilije…

E 127, eritrozin: Crvena boja nerijetko je sastojak koktela od višanja, trešanja i kandiranog voća. Može utjecati na funkciju štitnjače.




E 142, zelena S: Zelena boja za koju se sumnja da potiče razvoj Alzheimerove bolesti.

E385, kalcij dinatrij: Obično se nalazi u staklenkama i konzervama povrća i ribe te u smrznutim rakovima. Može oštetiti metabolizam.

E 425, konjak: Može omesti apsorpciju hranjivih tvari.

E 512, cinkov klorid: Može biti u konzervama i staklenkama bijelog povrća. U visokim koncentracijama može izazvati mučninu i povraćanje.

E 621, mononatrijev glutamat: Obogaćuje okus, primjerice juha, a problem je moguća genetska proizvodnja.

E 999, kvilaja: Moža izazvati trovanje, nalazi se u bezalkoholnim pićima poput onih u vinu od jabuka.

E 1520, propilenglikol: Otapalo i konzervans koji u većim količinama može izazvati trovanje.

Dodaci koji nisu štetni:

E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

dnevno.hr