92. dodjela Oscara 09. veljače je zadnja u nizu koja se pridružila veganskom trendu koji je zahvatio Hollywood! Ovogodišnji svečani ručak za nominirane biti će u potpunosti veganski, a Guvernerov Bal iza dodjele će biti 70% veganski, a 30% vegetarijanski i riblji. Ovaj potez dolazi nakon što su dodjele nagrada Zlatni globus, SAG i Critics Choice na svojim ceremonijama služile hranu isključivo na bazi biljaka. Evo što će biti na meniju!

atma.hr – 78





“Akademija je organizacija pripovjedača iz cijelog svijeta, i našem globalnom članstvu dugujemo posvećenost u podržavanju planete. U proteklom desetljeću, Akademija je bila posvećena smanjenju karbonskog otiska. U zadnjih sedam godina, karbonski otisak ceremonije dodjele Oscara je bio 0. Nastavljamo širiti naš plan održivosti s ciljem da postanemo karbon neutralni,” rekli su organizatori u izjavi za medije.

Ovaj potez dolazi nakon što su dodjele nagrada koje prethode Oscaru (Zlatni globus, SAG nagrade i Critics Choice) na svojim ceremonijama služile hranu isključivo na bazi biljaka.

Iako se za vrijeme same dodjele nagrada hrana ne poslužuje, Akademija je potvrdila da će sva hrana koja će biti poslužena u predvorju prije ceremonije 09. veljače biti isključivo na biljnoj bazi.

Nadalje, na Guvernerovom balu (Governors Ball), službenom after partyju Oscara, meni će biti 70 % veganski, dok će preostalih 30 % činiti vegetarijanska jela temeljena na ribi, prenosi Independent.

atma.hr – 39

Upitan o najtežem dijelu tranzicije “klasičnog” menija na veganski, izvršni kuhar Garry Larduinat rekao je da im je u početku bilo teško raditi bez mliječnih proizvoda, posebno u pečenju gdje su navikli na veliku količina mlijeka, maslaca i jaja. “Međutim, u današnje vrijeme postoji toliko puno alternativa!” Zaista, u današnjoj bogatoj ponudi postoji obilje raznih mlijeka na biljnoj bazi, biljnih masnoća i pa čak i biljna zamjena za jaja.

Odluka također slijedi talent agenciju WME koja će na svojoj zabavi prije dodjele nagrada služiti isključivo veganski meni. Ovo ne čudi, jer agencija predstavlja zvijezdu filma “Joker” Joaquin Phoenixa, koji je dobio Zlatni globus i koji je favorit za Oscara. Phoenix je poznat po borbi za prava životinja i koji već dugi niz godina upražnjava veganski stil života.

Prema izvještajima medija, Phoenix je bio uključen u kreiranju jelovnika za dodjelu Zlatnih globusa. On i njegova vjerenica Rooney Mara su dugogodišnji vegani i borci za prava životinja.

Još jedan zanimljivost je da Phoenix nosi jedno te isto odijelu cijelu sezonu dodjele nagrada (poznate kreatorice Stelle McCartney, koja je također vegan).

atma.hr – 75



U svom govoru na ceremoniji Zlatnih globusa, Phoenix je zahvalio organizatorima, jer su prepoznali da stočarstvo utječe na klimatske promjene. Nakon što je primio SAG nagradu uputio se u klaonicu u Los Angelesu gdje se pridružio ostalim aktivistima kako bi zajedno bdjeli za svinje koje čekaju svoju sudbinu. Phoenix i Mara vrlo često dođu pružiti utjehu i vodu nesretnim životinjama i njihovim mladunčadima, koje čeka okrutna smrt za “užitak” naših jezika, usprkos obilju biljne hrane.

“Imamo moralnu obavezu pričati o životinjama koje su žrtvovane za hranu i otkriti što je to zapravo. Ljudi trebaju znati istinu i imamo obavezu to uraditi. Ja znam što je istina, jer sam vidio svojim očima i imam obavezu to otkriti. I zato moram biti ovdje,” rekao je glumac na protestu ispred klaonice u Los Angelesu.

Šef Garry Larduinat otkriva svečani meni

Evo i menija za poznate uzvanike, među kojima se nalazi puno vegetarijanaca i vegana, nabrojimo samo neke; Joaquin Phoenix, Rooney Mara, James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Zac Efron, Natalie Portman, Forest Whitaker, Benedict Cumberbatch, Jessica Chastain, Woody Harrelson, Liam Hemsworth, Jared Leto, Peter Dinklage…

atma.hr – 78




-Tostirani avokado s hrskavim kupusom i glaziranom dimljenom čili paprikom

-Knedle od divljih gljiva s umakom od tartufa

-Takosi s korijenom mlade taro biljke, gljivama, glaziranim patliđanima s miso umakom i dimljenim tofuom

-Tartar umak od heirloom mrkvi (šarene mrkve), kiselim sjemenom gorušice, hrenom i čičokom (jeruzalemski artičok)

-Rolada od opal jabuka, krastavaca, shiso biljke i likerom od bobica nara

-Desert od smrznute zlatne cikle s hrskavim posipom od badema, meyer limunom i kristal salatom

-Torchio pasta s rigom, rajčicama, kaparama, zrncima papra, uljem od crnih maslina i brašnom od bosiljka

-Tropska pavlova torta s mekanim, natopljenim Jackfruit voćem (nangka) i Dragonfruit voćem (pitaja)

-Čokolada s kokosom

-Kupole od havajskih superbiljki

-Crvene baršunaste sendvič pite

-Tiramisu od indijskih oraščića i vanilije

-Tropski Halo-Halo kup

-Makroni od suncokreta i malina (macaroons)

-Keksići od čokolade i morske soli

ATMA / livekindly.com / peta.org

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here