Ovo je priča jedne “obične” djevojke koja ima jako malu plaću, živi sama, ima sreće da ima svoj stan (naslijeđen), ali tvrdi da trenutno uspijeva solidno živjeti – i biti zadovoljna. Ona naravno, želi i zaslužuje bolju plaću u budućnosti… Ovaj njen tekst nikako nije neko zastupanje da se pomirimo s lošom ekonomskom situacijom niti je prikladna usporedba za ljude koji imaju obitelj ili su u kreditu i podstanari, već je više kao neki frugalni vodič za samce koji trenutno žive “on the budget”. Evo kako ona uspijeva…

U vrijeme malih plaća, a velike skupoće, većina ljudi pita se kako izaći na kraj s visokim računima i sastaviti kraj s krajem.

Međutim, jedna djevojka odlučila je otkriti kako uspijeva preživjeti s plaćom od samo 2000 kn, a da se pritom ne mora odricati ni od garderobe, ni ljetovanja, ni ukusne hrane. Hmmm, da vidimo:

“Budimo realni, 2000 kn i nije neka lova. Ali, ako se pravilno rasporedi, uštedi tamo gdje može, odnosno ako se ne razbacujete, može vam ostati za sve.

Prvo da se razumijemo – nemam dečka ili sponzora koji me financira, i živim sama u stanu koji sam naslijedila od bake. To je prednost.

Za početak, kada sam shvatila da na cigarete trošim skoro 500 kn mjesečno, odlučila sam ih ostaviti. Nije bilo lako, ali postavite si drugi cilj – shvatite da vam je taj novac potreban za nešto drugo i uspjet ćete.

Ako svaki dan popijete vani samo 1 kavu s mlijekom – i to je oko 300 kn mjesečno! Naravno, da ćete ipak ponekad popiti piće!

Taj novac od kave i cigareta mi bolje služi za plaćanje struje, vode, komunalija, interneta i mobitela!

Kada je riječ o mobitelu, nekada sam ga plaćala mnogo više. Ugovorna obveza od 24 mjeseca, plus paket od oko 120 kn mjesečno bio mi je jedva taman. A onda sam shvatila da mi novi smartphone, koji se ni po čemu ne razlikuje od onog koji sam uzela prije dvije godine, zapravo i nije potreban, produžila sam ugovor bez uređaja i zbog toga dobila 50 posto manji račun tijekom te dvije godine. Razmislite – to je zapravo oko 1500 kn, za taj novac možete kupiti solidan laptop, puno hrane, novu garderobu ili odići na kraći put!

Možda vam je u glavi odmah internet i sav novac koji trošite na njega – ja koristim samo WiFi, koji je skoro svuda otvoren, dostupan i besplatan.

Kada je riječ o hrani, dugo sam na poslu jela peciva iz pekare, koristila restoranske usluge dostave hrane … I shvatila da mjesečno potrošim skoro 600 kn na hranu – samo tijekom radnog vremena!

atma.hr – 52
Počela sam svakog dana kuhati kod kuće i nositi ručak na posao – em imam spremljeno jelo kod kuće, em na poslu znam što jedem!

Da biste spremili ukusnu hranu ne treba vam pretjerano mnogo novca. Naravno, zavisi od ukusa, ali meni je 25 kn sasvim dovoljno da spremim dobar ručak.

Ako želite uštedjeti novac, morate dobro razmisliti i o garderobi i obući. Za početak, treba razgraničiti sa sobom jeli vam je draže dobiti veliki račun i dokaz, koji ne znam čemu služi, da ste imali shopping u otmjenom tržnom centru, ili da imate sve ostalo što vam duša želi.

Ja ne vidim potrebu da mi na etiketi hlača piše ime poznatog brenda, i tako mi džemper pada preko nje. U običnim trgovinama možete pronaći traperice ok kvaliteta, po cijeni od oko 100 kn, a da su pritom i modernog kroja.

Isto vrijedi i za obuću, jakne, džempere. Vuna je vuna, koga briga jeli je ispleo Kinez koji radi za razvikane svjetske proizvođače ili sam za sebe! Pametno je i kupovati stvari na sezonskim rasprodajama, tada možete čak i u te skuplje butike, jer ćete tada naći stvari označene onoliko koliko zaista vrijede, tijekom sezone ste samo plaćali gazdi poznato ime i rentu na luksuznoj lokaciji.

Novine i knjige više ne kupujem – sve se može naći na internetu i to je jedini trošak kojeg se ne odričem, jer mi, između ostalog, služi i za pronaći sve ove informacije o sniženjima i slično.

atma.hr – 52
Također, svu hranu, kozmetiku i sredstva za higijenu kupujem na akciji – obiđite malo trgovine i supermarkete, svi proizvodi kad tad dođu na sniženje, samo se vrte u krug i smjenjuju jedan za drugim.

Negdje sam pročitala da jedna žena čak i ne puni telefon kod kuće, već to radi na poslu, kako bi uštedjela struju. Ja nisam otišla u toliki ekstrem, ali bojler i perilice uključujem samo noću, u jednom trenutku mi gori samo jedna žarulja, a sve uređaje isključujem iz struje kad god ih ne koristim.

Jeste li znali da svaki uređaj kada mu je kabel uključen u struju, bez obzira što je isključen, troši čak 95 posto struje ?! E zato i vi počnite da ih isključujete iz struje.

Ne morate ni plaćati teretanu da biste dobro izgledali! Ja trčim po gradu, parku i prirodi, a tijekom zime radim vježbe u stanu.

Kao rezultat svega toga, mjesečno mi ostane između 700-900 kn! Jednom mi je ostalo čak 1200, ali to je bio mjesec kada sam često ručala kod roditelja, a sebi nisam kupila ništa od garderobe i slično.

Razmislite – to je na godišnjoj razini oko 10 000 kn uštede, a zapravo niste izgubili ništa – garderobu ste kupovali, jeli ste zdravije, vježbali na svježem zraku … Možete dobiti i novac i zdrav život!

Zahvaljujući ovakvim promjenama, prošle godine sam priuštila sebi ljetovanje i put u Španjolsku, što mi je oduvijek bila želja, a da nisam kasnije morala oskudijevati u svemu.”

Samci, što vi mislite o ovome, koji su vaši komentari ili savjeti?

Prilagođeno sa: stil.kurir.rs

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here