Osoba koja je započela putovanje prema samospoznaji bi prema drugim živim bićima trebala imati barem stav poštovanja. Poštovanje je osnova povjerenja i ljubavi i bez stava koji u sebi ima barem malo poštovanja ništa vrijedno ne možemo izgraditi u životu. Imati poštovanje ne znači samo tu i tamo nekome odati počast, ili izvanjski se ophoditi s poštovanjem ili poniznošću, već znači da možemo istinski slušati i prepoznati vrijednost, da pravilno razmatramo o onome što nam je rečeno: mišljenja, riječi ili stavove drugih osoba, bez predrasuda, bez očekivanja da dominiramo i da smo uvijek u pravu.

Poštovanje je odlika koja danas jako nedostaje kao što je i slučaj s mnogim drugim dobrim odlikama koje se ne njeguju već od najranijeg djetinjstva. Iz nje proizlazi svo daljnje obrazovanje i poučava se primjerom. Dijete nikada neće moći odrasti puno poštovanja, ako nije vidjelo da to prakticiraju njegovi roditelji. Ako su ljubav i naklonost opcionalni, nisu obavezni, barem do jednog dijela našeg sazrijevanja, poštovanje je pak obavezno, dugujemo ga svakome, jer se radi o prepoznavanju visokog potencijala svake osobe, o prepoznavanju svake osobe kao proširenja božanskog i vrijednosti barem našeg razmišljanja o njoj, ako ne i naše ljubavi.

Oni koji nemaju poštovanja, uglavnom nemaju ni ahimsu, nenasilno ponašanje; već upravo suprotno, najčešće su agresivni, arogantni, autoritativni i takvo ponašanje ometa svaku vrst dijaloga i razmjene koji su potrebni za naš osobni rast. Pravo poštovanje vrijedi za sva živa bića, ne samo za ljude. Sva živa bića imaju pravo na život, ali pravila koja vladaju ovim svijetom su naizgled okrutna. Jivo jivasya jivanam, jedno živo biće hrana je drugom. To je realni neizbježni princip.

Ipak poštovanje ne znači gladovati do smrti, samo da bi primjenjivali princip poštovanja do ekstremnih razmjera. Osoba koja ima poštovanje bi trebala biti inteligetna i shvatiti da se primjena pravila sastoji od stvaranja najmanje moguće štete, na pr. jedući one oblike života koji imaju manje razvijen živčani sustav i manju sposobnost percepcije, kao što su biljke. U svim vremenima, spisi, mudraci i filozofi su nam pokazali da postoji bogat i raznolik način prehrane bez da se napadaju ili ubijaju bića koja su već visoko na evolucijskoj ljestvici; što znači da bi, ako je to ikako moguće, osoba trebala izbjegavati jesti meso, ribe i jaja.

Kao što smo već rekli, očigledno je da poštovanje nije ograničeno na samo nejedenje ili neubijanje drugih živih bića, već je stav otvorenosti i velikodušnosti prema životu i prema svim živim bićima, koja su prepoznata te stoga i cijenjena kao iskre Boga i integralni dio kreacije.
Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 07.08.2014.
Slijedeća objavaDetaljne upute za čišćenje jetre na prirodan način prema dr.Clark
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.