Iako bi volio da ‘Privateer’ jednom postane Wal-Mart za kanabis, Kennedy smatra kako će sve otići u nešto drugačijem smjeru, sličnijem vinskoj ili pivskoj industriji uz nešto ekskluzivnije i komercijalnije sadržaje. Također dodaje da će se prvo morati formirati dva snažnija ‘igrača’ na sceni dok će jedan od većih problema biti vezan uz trenutnu regulativu i odnose s bankama. Smatra kako bi i to moglo biti riješeno kroz ‘naredne tri godine’.

Medicinski kanabis sve je učestaliji lijek protiv brojnih bolesti, a posebice je medijski eksponirana ‘ilegalna smola’ Ricka Simpsona. Naravno, kada je u pitanju liječenje, onda je u svemu prisutan i profit (koji ovdje zbilja nije veliki zbog relativno skupog načina proizvodnje i sirovine), no polako se kristaliziraju pioniri i entuzijasti koji bi započeli biznis na ovom ‘skliskom terenu’.

Brendan Kennedy misli ozbiljno

SAD se suočava s velikim problemima na relaciji savezna država-federalna vlada, naročito nakon legalizacije kanabisa u Coloradu i Washingtonu, što je osnovna prepreka za biznis. Jedan od pionira ovog biznisa u SAD-u je Brendan Kennedy, javlja Inc.com. Prije dvije godine napustio je jedno od rukovodećih mjesta u tvrtki ‘SVB Analytics’ te je osnovao vlastito poduzeće ‘Privateer Holdings’, prvi privatni biznis za uzgoj kanabisa.

‘Radio sam u ranim fazama rastućih industrija i s divovima poput LivingSocial, Groupon, i Tesla Motors, a danas smatram kako je industrija kanabisa najveća prilika na koju sam naletio. Imam osjećaj poput onog koji je imao Joseph Kennedy nakon ukidanja prohibicije, ili Jeff Bezos, kada je čuo za pojam zvan Internet’, rekao je Kennedy opisujući svoj ulazak u novu branšu.

Uzgoj kanabisa s potencijalom najbrže rastuće industrije

Aaron Smith, izvršni direktor Nacionalnog udruženja vezanog za kanabis industriju, izjavio je kako je ova privredna grana već danas ‘teška’ preko dvije milijarde američkih dolara godišnje, te bi kroz koju godinu mogla postati najbrže rastuća grana na svijetu. ‘Osamnaest država legaliziralo je medicinski kanabis, dok su dvije u potpunosti legalizirale biljku. Potencijalno sve može dosegnuti čak 45 milijardi dolara godišnje, a posao prelazi iz aktivističkih ruku u investicijski sektor’, dodaje Smith.

Kennedy je prvi opasno zagrizao za posao te je počeo prikupljati investicije iz do sada netradicionalnih sektora. Novac skuplja iz privatnog sektora jer je negativni medijski PR vezan uz biljku učinio svoje pa razni investicijski fondovi izbjegavaju ulaganja. Za njega aktivisti nisu loš izvor financiranja nego upravo suprotno – najbolji zbog entuzijazma, te je skupio preko dvjesto potencijalnih ulagača.

Koraci kako kanabis ulazi u ‘mainstream’

Ulazak u posao Kennedy je odradio na jedan vrlo vješt način – odmah je kupio Leafly, popularnu webstranicu koja služi za korisničko ocjenjivanje različitih sorti i tipova medicinske marihuane. Sljedeći korak je trenutno još u realizaciji i potrebno je uložiti sedam milijuna eura u laboratorije za testiranje i infrastrukturu za postrojenje. U tom dijelu će se okupiti pioniri uzgajivači koji vjerojatno imaju iskustva s ilegalnom sadnjom.

Iako bi volio da ‘Privateer’ jednom postane Wal-Mart za kanabis, Kennedy smatra kako će sve otići u nešto drugačijem smjeru, sličnijem vinskoj ili pivskoj industriji uz nešto ekskluzivnije i komercijalnije sadržaje. Također dodaje da će se prvo morati formirati dva snažnija ‘igrača’ na sceni dok će jedan od većih problema biti vezan uz trenutnu regulativu i odnose s bankama. Smatra kako bi i to moglo biti riješeno kroz ‘naredne tri godine’.

Hrvatska desetljećima kaska za trendom

Kakva je situacija u Hrvatskoj? Mi nažalost kaskamo čak i na području posve legalnog industrijskog kanabisa s gotovo nikakvim udjelom THC-a u biljci. Sve je prepušteno entuzijastima, a jedan od poznatijih je Jure Zubak koji nam je već u više navrata pojašnjavao situaciju. ‘Za početak bi trebalo analizirati statističku upotrebu droga u europskim zemljama u kojima je kanabis dekriminaliziran, odnosno, više ili manje liberaliziran. To govorim da bi, na temelju iskustava nama bliskih zemalja, mogli donijeti našu strategiju oko liberalizacije uporabe kanabisa.’

Zubak je pojasnio i trenutnu situaciju vezanu uz uzgoj i zakone o industrijskoj konoplji: ‘Uzgoj industrijske konoplje u RH je dopušten sa sortama prihvaćenim u suradnji s EU. Nivo THC-a kod tih vrsta je 0,2% u suhoj tvari. Četrdesetak sorti je već prihvaćeno, a potpuno prihvaćanje liste biti će kompletirano s ulaskom u EU sljedeće godine. Uzgojem konoplje se trenutno bavi desetak ljudi na površini od 75 hektara prve sjetvene godine, koja je nešto slabija zbog suše. Uzgajaju se većinski dvije sorte – Fedora 17 (Francuska) i Finola (Finska)’.

Ministarstvo zdravlja želi uvesti potpunu ‘prohibiciju’

Za situaciju u svijetu, Zubak dodaje: ‘Ako je to Amerika kao glavni organizator prohibicije kanabisa započela aktivno provoditi onda je zaista krajnje vrijeme da i zemlje EU analiziraju i ponovno preispitaju svoju regulativu. Treba znanstveno i statistički provjeriti uporabu opasne sintetičke droge u državama gdje je konoplja legalizirana. Upitno je koliko je hrvatska vlast kompetentna napraviti takve analize, s obzirom da imamo probleme i s distribucijom industrijske konoplje, kao i lista kanabisa na deklaraciji o produktu jer isto smatraju promocijom korištenja droge, što je gotovo tragično.’

‘Ministarstvo zdravlja proučava relevantne činjenice i praksu u zemljama EU te će u suglasju s Ministarstvima  poljoprivrede i unutarnjih poslova donijeti zajednički stav’, odgovor je Ministarstva zdravlja na naš upit poslije internog koordinacijskog sastanka prošlog mjeseca gdje je tema bila ‘problematika konoplje iznad 0.0% THC’. Kako takva konoplja ne postoji osim ako nije GMO, jasno je koliko smo zaostali za modernim trendovima – pitanje je jedino je li problem nekompetencija ili nešto drugo.

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/80157-video-industrija-uzgoja-kanabisa-uskoro-najbrze-rastuca-na-svijetu-pogledajte-kako-pokrenuti-biznis.html

Prethodna objavaNektarine s pikantnom ricottom
Slijedeća objavaDuhovni Lotos 3.dio
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here