“Kada mi je majka umrla, nisam je mogla prestati sanjati. U snovima me vodila kroz šume, preko ulica … Hodale smo kroz maglovita brda, ulazile u napuštene kuće gdje drveće raste iz podova i prolazi kroz prozore.

Ti snovi su mi bili sve. U njima je moja mama bila zdrava. Mogla je hodati bez kolica ili štapa. Nije imala potrebu za dijalizom i raznim lijekovima koje je uzimala tijekom sedam godina pa čak i nakon transpatacije koja joj je spasila život kada sam ja imala samo 13 godina.

Jedina želja tijekom odrastanja mi je bila da moja majka ozdravi. Tijekom godina ona je za mene postala stranac koji se bori s okrutnom bolešću.
Sjećam se da je mirisala na krv i trulo voće. Često nas nije najjasnije ni vidjela.

Kada se odlučila za transplataciju za nju je to bila žrtva. Dopustila je kirurzima da je otvore iu njeno tijelo stave organ stranca.

Ubrzo joj je tijelo odbacilo taj donirani bubreg pa je cijelu moju srednju školu provela na dijalizi tri puta tjedno. Nije mogla ispratiti na maturu ni mene ni moju sestru.

Često sam išla s njom na dijalizu. Sve je tamo mirisalo na alkohol i čisto. U tim momentima sam zatvarala oči i zamišljala da smo u praonici rublja, čekamo čisto rublje. Međutim, samo sam se zavaravala. Njen život je bila bljedunjava svjetlost svijeće, dok je moj život bio plamen koji je buktao sa željom da otjera tamu iz naših života.

Izgubila sam je u razdoblju kada sam tek postala žena. Kada mi je umrla majka, imala sam 21. godinu. Pala sam na pod i otvorila usta da vrisnem, ali nije bilo glasa. Međutim, osjećala sam i jednu vrstu olakšanja.

Kroz glavu mi je prolazila jedna jedina riječ: Gotovo! Gotovo je čekanje na smrt, gotovo je više s odlaženjem u bolnicu na dijalizu, gotovo je s mojim životom kao kćerkom ….

Ustala sam s poda i napravila jedan korak, pa drugi, pa treći … Shvatila sam da život ide dalje.

Ostala mi je jedna godina do diplome na fakultetu pa sam se vratila učenju i diplomirala na Majčin dan, točno godinu dana od njezine smrti.
Tijekom te godine doživjela sam avanture koje nisam smjela ni sanjati dok se ona borila za svoj život.

Do svoje 23 godine, proputovala sam pola svijeta, plesala s dečkom na napuštenoj plaži i radila sve ono što bih željela da je moja majka napravila u životu. Da je živjela.

Međutim, tijekom tih ludih godina života, imala sam grižnju savjeti. U svojim snovima sam je molila da mi oprosti što živim punim plućima. A ona bi samo stajala i smiješila se. Znala sam da mi želi reći: U redu je, ne brini!

Nikome nisam pričala o svojim snovima. Nitko ne bi smio osjećati olakšanje kada mu umre majka. Nitko ne bi smio juriti kroz svijet širom otvorenih očiju, upijati sunce, plesati, pjevati … Majka je u našim životima sidro koje nas drži blizu obitelji. Tko smo mi bez nje? Kome pripadamo kada nam majka umre?
Sjećam se jednog našeg razgovora, mjesec dana prije smrti, kada sam je dovela na dijalizu. Noć prije toga nije spavala pa joj je iscrpljenost izbijala iz cijelog lica:

“Bojiš li se smrti?” pitala sam je.

“Ne”, rekla je “što može biti gore od ovoga?”

Okrenula sam glavu na drugu stranu da ne bi vidjela suze u mojim očima. Imala sam osjećaj da sada kada je odustala od borbe, ona je odustala i od mene.

“Što će biti sa mnom?”, pitala sam je.

“Bit ćeš ti OK.”, rekla je s istim tonom s kojim mi je toliko puta govorila “Volim te”.

Ona je tada znala ono što ja sada znam.

Njezina smrt me otrgla od sumornog života ispunjenog bolešću, čekanjem na smrt.

Onog momenta kada je ona umrla, ja sam počela živjeti svoj život bez žaljenja, bez okretanja, hrabro gazeći naprijed, živeći i za nju i za sebe.

stil.kurir.rs

Prethodna objavaMjesečni horoskop za studeni: Novac stiže iznenada, dolaze sudbinske ljubavi!
Slijedeća objavaKratka priča o braku koja otvara oči: Koliko stvarno poznajete svog partnera?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.