Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

Živimo u doba buđenja. Sve više ljudi muči ovo pitanje: tko ili što sam ja? Jesam li samo zbroj moje osobne životne priče, sjećanja, iskustava, misli i patnji? Ili postoji u meni skrivena dimenzija tajanstvene svijesti, koju je zagušila buka mojih osobnih životnih priča?

Uvijek govori dobro o drugima…
Duhovno buđenje odnosi se na sposobnost osobe da “jasno vidi ono što vidi, doživljava, misli ili osjeća i da to ipak nije isto što i ono što jest.” Čim osoba prepoznaje što nije, odmah dolazi do prepoznavanje onoga tko ona zapravo jest: “Svjetlo svijesti, u kojem se percepcije, iskustva, misli i emocije pojavljuju i odlaze. Ta svijest u pozadini je dublje, stvarno ja.

Tako stvorena prisutnost (svjesna budnost) donosi osjećaj unutarnjeg mira. Trajna svjesna pažnja pokreće duhovni proces pretvorbe koja vodi pojedinca do svjesne pozornosti, nove perspektive i novih načina promatranja. Taj proces, transformirajući svijest osobe, mijenja cijelu osobnost pojedinca.

Transformacija savjesti, početak duhovne svijesti, događa se kada osoba iskusi da je on ili ona svijest koja opaža djelovanje Ega. Po Tolleovom mišljenju, kada je osoba svjesna da razmišlja, svijest koja to doživljava nije dio razmišljanja osobe. Ovo je još jedna dimenzija svijesti, piše Frank M. Wanderer za Conscious reminder.

Eckhart Tolle vjeruje da se ta svjesna budnost već pojavila u malom, ali ubrzano rastućem dijelu čovječanstva.

Slijedeći učenja Eckharta Tollea, stvorio sam mjernu ljestvicu svjesne budnosti i proveo statističku analizu. Svrha je razvoj novog mjernog instrumenta za prepoznavanje duhovne svijesti. Pokušalo se otkriti postoji li ta svjesna budnost i koliko je prisutna u dotičnoj populaciji (studenti).

Ne vjeruj svemu što misliš…

Tako stvoreni mjerni instrument služio je za traženje odgovora na pitanje je li svjesna budnost bila prisutno među studentima, te postoji li u tom pogledu razlika između dva spola. U istraživanju je sudjelovalo osamsto pedeset i četiri učenika.

Moje je istraživanje potvrdilo istraživačku hipotezu, odnosno, svjesna budnost prisutna je među studentima. Skala svjesne budnosti otkrila je tri dimenzije Prisutnosti:

  1. Smanjenje funkcija Ega
  2. Transcedencija funkcije Ega
  3. Budna svijesti u sadašnjosti

Među studentima, najveća budna svijest bila je u sadašnjoj dimenziji svijesti.

Unutar te dimenzije najčešći je bio osjećaj “unutarnjeg tijela” (unutarnja živost iza vanjskog tijela). Od njih 14,4% osjeća taj osjećaj nekoliko puta dnevno, a 13,1% njih barem jednom dnevno. Pojedinac može doživjeti tu emociju samo ako svjesno doživljava trenutak.

Od studenata, 9,8% doživljava emociju da je okolni svijet odraz univerzalnog postojanja nekoliko puta dnevno, a 9,1% to doživljava jednom dnevno. Od učenika, 8,5% sebe vidi u trenucima čiste savjesti nekoliko puta dnevno, a 4,6% ih doživljava barem jednom dnevno. Od studenata 5,9% doživljava osjećaj mira i sreće bez posebnog razloga svaki dan, a 3,3% njih osjeća taj osjećaj nekoliko puta dnevno.

77

Druga najčešća dimenzija budne svijesti bila je smanjenje funkcija Ega. Unutar toga, uočljivo je bilo smanjenje želje za posjedovanjem stvari.

Od studenata, 9,8% rijetko, a 3,3% njih nikada ili gotovo nikada nije doživjelo čežnju za nečim više. Zamjeranje i osjećaj uvrijeđenosti kao strategije jačanja ega također su imale tendenciju smanjenja među mnogim studentima (rijetko: 6,5%, nikad ili gotovo nikad 2,6%). Prevalencija doživljavanja osjećaja “ja sam u pravu” kao strategije održavanja i jačanja ega također je znatno smanjena među studentima.

Od tih studenata 5,2% njih rijetko i 3,3% nikada ili gotovo nikada ne osjeća tu emociju. Od studenata, 7,8% rijetko doživljava nepromišljenost i nezadovoljstvo ukorijenjeno u neispunjenim željama, a njih 1,3% gotovo nikada. Povlačenje ega bilo je najmanje spektakularno kod žaljenja (rijetko 2,6%, nikad ili gotovo nikad 1,3% njih se nikada ne žali) i hvalisanja (2,1% se rijetko hvali, 0,7% nikada ili gotovo nikada).

Prevalencija Transcendiranja funkcija Ega bilo je najmanje zajedničko među komponentama budne svijesti.

Unutar te dimenzije, transcendiranje mišljenja i emocija bili su najčešći obrasci ponašanja. 3,3% učenika doživljava to jednom dnevno i 2% nekoliko puta dnevno. Od studenata, 2,6% ima dojam da njihove misli i emocije čine samo mali fragment njihovih stvarnih osobnosti, a 0,7% njih osjeća taj osjećaj nekoliko puta dnevno.

Uvijek govori dobro o drugima…
Slijedilo je odvajanje od vanjskih stvari, što je doživjelo 3,2% studenata svaki dan i 0,7% njih nekoliko puta dnevno. Činilo se da su studenti najmanje sposobni prevladati neprekidnu operaciju mišljenja; samo ih je 1,4% iskusilo je da je tok njihovog mišljenja besciljan i ponavljajući.

Eckhart Tolle tvrdi da je pojava svijesti o nesvjesnosti relativno neovisna o spolu; pojavljuje se u muškaraca kao i u žena.

Naši rezultati istraživanja podupiru ovo mišljenje, jer nismo bili u stanju otkriti značajnu razliku između spolova u bilo kojoj dimenziji budne svijesti.

Frank M. Wanderer, profesor psihologije, istraživač svijesti i pisac

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

46 SAL RACHELE: INTEGRACIJA DUŠE

Sal Rachele: INTEGRACIJA DUŠE

Dobrodošli u zoru novog Zlatnog doba!

Ova knjiga počinje tako da nam pokazuje točno zašto je svijet onakav kakav jest, a onda nastavlja objašnjavajući kako ga promijeniti, i ostvariti prekrasno Novo Doba napretka, radosti, ljubavi i prosvjetljenja. Knjiga detaljno opisuje tajne duše, i kako uskladiti sve naše razine postojanja u moćnu, zajedničku i veličanstvenu cjelinu.

“Najkompletnija knjiga o kanaliziranju iz viših svjetova koja razotkriva razine postojanja naše duše. Topla preporuka!” – Krešimir Mišak

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.