Medicinski pokusi sa kisikom na nedonoščadi pošli su po zlu kada su roditelji počeli prijavljivati sljepoću i iznenadna umiranja njihovih beba. Tako su barem 23 ugledna sveučilišta, uključujući Stanford, Duke i Yale, postale dio neviđenog medicinskog skandala u Americi.

U bolesnom pokusu na ljudima koji jezivo podsjeća na strahote sramotne Tuskegee sifilis studije, a koja je obuhvaćala namjerne zaraze stotina crncima sa spolno-prenosivim bolestima između 1932 i 1972, skupina istraživača s najmanje 23 prestižna američka sveučilišta našla se u središtu nove kontroverze koja uključuje medicinske pokuse na nedonoščadi. Prema The New York Timesu (NYT), roditelji koji su pristali na sudjelovanje svoje djece u nedavnom istraživanju kisika, nisu bili pravilno informirani o ozbiljnim rizicima.

Ti rizici uključuju sljepoću i smrt koja je vrlo česta, osobito među nedonoščadi kada je razina kisika koji udišu premala ili previsoka. Ali financijeri istraživanja premale ili previsoke primjene kisika kod nedonoščadi nisu uspjeli otkriti ozbiljnost tih rizika za dojenčad i malu djecu koja su mahom završila očnim oboljenjima i ranom smrću. S tim se slaže čak i ugledna državna agencija čija je svrha štititi ovo istraživanje, piše Natural News.

‘Postoje značajni dokazi iz dosadašnjih istraživanja koji ukazuju da premala ili prevelika razina kisika kod djeteta može imati važan utjecaj na mnoge teške ishode uključujući i to da dojenče postaje slijepo, razvija kod njih ozbiljne traume mozga i u konačnici smrt.’ objašnjava Američki Ured za ljudska istraživanja zaštite (OHRP) u nedavnom pismu.

Tako se čini da su Stanford, Duke, Yale i mnogi drugi povrijedili savezni zakon o informiranom pristanku.

Ova sramotna studija dogodila se između 2004. i 2009. s ukupno 1300 ‘nerazvijenih sudionika’ koji su uključeni u studiju između 24 i 27 tjedna trudnoće. Ovi sudionici visokog rizika su podvrgnuti opasnim, navedenim tretmanima u promatračke svrhe, a rezultati studije objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine (NEJM) u 2010.

No, nakon što su stotine beba umrle ili osljepile, roditelji su se odlučili pobliže pogledati obrazac o suglasnosti. Utvrđeno je, nakon istrage, da se u obrascu o suglasnosti propustilo spomenuti sljepilo i smrt kao mogući ishod za dojenčad, a umjesto toga navedeni su vrlo mali rizici poput abrazije na dječjoj koži. Što je još gore, ista suglasnost zapravo lažno navodi da su sudionici mogli izvući zdravstvenu korist od tretmana, uključujući i smanjeni rizik od operacija očiju u budućnosti.

‘Dobro je prepoznato da prerana izloženost dojenčeta kisiku može imati utjecaj na niz značajnih zdravstvenih ishoda, uključujući i razvoj teške bolesti oka (a možda i sljepilo), smanjenog neurološkog razvoja, uključujući i oštećenja mozga, kroničnih plućnih bolesti, a može čak i dovesti do smrti ‘, dodaje OHRP pismo, uz napomenu da niti jedan od tih rizika nije jasno objavljen u studiji prilikom pristanka roditelja.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/85237-izvodili-pokuse-s-kisikom-na-dojencadi-stotine-slijepih-i-umrlih-beba.html

Prethodna objavaIzvantjelesna iskustva – Istraživanja Ian Stevensona i Pasriche Satwant
Slijedeća objavaMajka znanja – kako doći do pravih odgovora?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here